Unshplash/Chris Riggs

ΜΙΑ ΩΡΑ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΕΡΑ ΣΟΥ

Μία άσκηση σιωπής για την πρώτη ώρα της ημέρας προτείνει διάσημος Μαλαισιανός επιχειρηματίας και συγγραφέας. Και όχι, δεν είναι διαλογισμός.

Τον λένε Vijay Eswaran και, όταν δεν ασχολείται με μπίζνες και φιλανθρωπίες, δίνει διαλέξεις για τη δύναμη της σιωπής. Το Harvard Business Review φιλοξένησε εκθειαστικό του κείμενο για την καθημερινή εξάσκηση στη σιωπή, την οποία όπως λέει έμαθε από τον παππού του.

Αφορά μία ώρα χωρίς λόγια, κατά προτίμηση την πρώτη πρωινή. Ξυπνάς δηλαδή και δεν λες κουβέντα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η άσκηση της σιωπής τον έχει ωφελήσει τόσο, που αποφάσισε να γράψει βιβλίο γι’ αυτή, με τίτλο In the Sphere of Silence (Στη Σφαίρα της Σιωπής). Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2005 και έγινε best seller, όχι σε new agers αλλά στον επιχειρηματικό κόσμο της Ασίας. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και μέσα σε λίγα χρόνια έκανε τον γύρο της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η σιωπή σου γίνεται χρυσός

«Εξήντα λεπτά στη Σφαίρα της Σιωπής κάθε μέρα μας δίνουν τη δυνατότητα να επιβραδύνουμε και να κάνουμε έναν απολογισμό για το πού βρισκόμαστε και πού πάμε. Η πρακτική αποτελείται από τρία μονοπάτια: καθήκον, γνώση και αφοσίωση. Θέτει σε κίνηση την απελευθέρωση του μυαλού μας και η εξάσκηση πάνω σε αυτήν είναι για το μυαλό ό,τι είναι οι σωματικές ασκήσεις για το σώμα: Ένας μηχανισμός φυσικής κατάστασης», γράφει στην ιστοσελίδα του ο Vijay Eswaran.

Ο διάσημος επιχειρηματίας και «κληρονόμος» της συγκεκριμένης πνευματικής άσκησης υποστηρίζει ότι εντάσσοντας τη Σφαίρα της Σιωπής στην καθημερινή σου ρουτίνα μαθαίνεις πώς να μένεις προσγειωμένος και συγκεντρωμένος στο εδώ και τώρα. Και το κυριότερο, διατηρείς την αισιοδοξία σου όταν το μυαλό σου σε οδηγεί σε πεσιμιστικά μονοπάτια. Υπάρχει όμως ένας απαράβατος κανόνας: Να ακολουθήσεις βήμα-βήμα την άσκηση σε απόλυτη σιωπή.

  • Το πρώτο μισάωρο χωρίζεται σε τρία δεκάλεπτα μέρη. Αφιέρωσε τα πρώτα 10 λεπτά γράφοντας τους βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους σου. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε το επόμενο δεκάλεπτο για να αξιολογήσεις την πρόοδό σου στους στόχους που έθεσες την προηγούμενη μέρα. Χρησιμοποίησε τα τελευταία 10 λεπτά για να σημειώσεις τυχόν στόχους που δεν έπιασες και να αξιολογήσεις τους λόγους για τους οποίους δεν τα κατάφερες. Αυτό θα σε παρακινήσει να εστιάσεις στο να προχωρήσεις.

Τα οφέλη της σιωπής
unsplash/Glenn Carstens Peters

  • Αφιέρωσε τα επόμενα 20 λεπτά διαβάζοντας ένα βιβλίο που θα σου μάθει νέα πράγματα ή θα εμπλουτίσει το μυαλό σου με πρακτικές γνώσεις. Αφιέρωσε τα πρώτα 10 λεπτά αυτού του βήματος διαβάζοντας ένα κεφάλαιο του βιβλίου. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τα υπόλοιπα 10 λεπτά για να γράψεις με το χέρι μια περίληψη όσων μόλις διάβασες. Έτσι θα ενισχύσεις την ικανότητά σου να επεξεργάζεσαι τις πληροφορίες και να μαθαίνεις κάτι νέο.
  • Τα τελευταία 10 λεπτά αφιέρωσέ τα στον αυτοστοχασμό, ένα ισχυρό εργαλείο που μας βοηθάει αποκτήσουμε εικόνα για τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας. Και, αν πιστεύεις σε μια ανώτερη δύναμη, επικοινώνησε με τον Θεό, το Σύμπαν, την πνευματικότητά σου… οτιδήποτε. Αυτό το τελευταίο κομμάτι της άσκησης σε ησυχάζει και σε ηρεμεί κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων. Όταν εξασκείσαι καθημερινά σε αυτή την άσκηση συνειδητά, επιλέγεις να μένεις μακριά από την αρνητικότητα.

Γιατί στη σιωπή;

Αν και προσωπικά είμαι θορυβώδης και ολίγον «φοβική» με τη σιωπή –μου φέρνει αμηχανία, είναι η αλήθεια–, κάποια στιγμή ένιωσα την ανάγκη να αφεθώ στην ησυχία μου. Έτσι, όταν έπεσε το μάτι μου στη Σφαίρα της Σιωπής, κοντοστάθηκα και σκέφτηκα: Πάντα το έλεγαν οι παλιοί, η σιωπή είναι χρυσός. Όμως εκείνοι άλλα εννοούσαν. Να μην προδίδεις σκέψεις, φίλους, συναισθήματα. Το λένε όμως και σύγχρονοι, όπως αυτοί που έχουν κάνει τάση το «σιωπηλό περπάτημα».

Η σιωπή του εκκεντρικού επιχειρηματία είναι κάτι που χρησιμοποιείς προς όφελός σου. Γίνεται το μέσο για να κατανοήσεις πράγματα όχι μόνο για τον εαυτό σου αλλά και για το περιβάλλον σου.

Τα οφέλη της σιωπής
Pexels/Ennie Horvath

Τον τελευταίο χρόνο προσπαθώ να ξυπνάω νωρίτερα από όλους για να κερδίσω ηρεμία μέσα στην ησυχία του σπιτιού που κοιμάται. Στις έξι και μισή το πρωί νιώθεις ότι έχεις την πολυτέλεια να μείνεις για λίγο αληθινά μόνη, χωρίς ραδιόφωνα, παραινέσεις σε παιδιά, απορροφητήρες να δουλεύουν στο φουλ. Έχω κάνει δηλαδή την «προθέρμανσή» μου για την άσκηση, όπως άλλωστε και ο Eswaran, ο οποίος από παιδί είχε εξοικειωθεί με τη πρωινή σιωπή του –τουλάχιστον παράξενου– παππού του. Όμως, όπως λέει ο ίδιος η σιωπή μπήκε στη ζωή του σαν πρακτική πολύ αργότερα: Σε ένα διάλειμμα της φοιτητικής του ζωής πήγε στην Ιταλία και έμεινε σε ένα μοναστήρι Φραγκισκανών μοναχών. Εκεί ανακάλυψε ότι οι αδελφοί Φραγκισκανοί μπορούσαν να περάσουν σαράντα μέρες χωρίς να πουν κουβέντα. Και τους ακολούθησε στο τυπικό.

Όπως ο ίδιος λέει, ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχει ζήσει ποτέ. Στη διάρκεια αυτών των εβδομάδων, όμως, έμαθε ότι η σιωπή δεν είναι μόνο για προσευχή. Μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι, να σου χαρίσει διαύγεια και κυρίως την ηρεμία να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

«Η ώρα της σιωπής που εξασκώ κάθε πρωί –και σας ενθαρρύνω να εξασκηθείτε επίσης– μπορεί να είναι μια στιγμή για να μαζέψουμε τη σκέψη μας, να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας και να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας», λέει ο επιχειρηματίας απευθυνόμενος στους πιθανούς αναγνώστες του βιβλίου του.

21 μέρες στη σιωπή

Ο Eswaran κοντεύει να με πείσει να εκτελέσω την άσκηση βήμα-βήμα. Ισχυρίζεται πως εξασκώντας τη Σφαίρα της Σιωπής χωρίς διάλειμμα για 21 ημέρες θα δω άμεσες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι τον κόσμο γύρω μου, θα αρχίσω να αποκτώ έντονη αντίληψη για οτιδήποτε κάνω και θα βρω τη χαμένη μου ισορροπία. Γι’ αυτό και παρουσιάζει την πρακτική αυτή σαν επένδυση στον εαυτό μας. Όπως χαρακτηριστικά λέει στο άρθρο του στο Harvard Business Review, «είναι ένας τρόπος να πάρεις τον έλεγχο των υπόλοιπων 23 ωρών της ημέρας σου». Λες στη σιωπή να βρίσκεται η δύναμη;

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.