Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις το πρωί; Αν ναι, έχουμε 6 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να καλλιεργήσεις θετικές συνήθειες, ώστε να ξεκινάς κάθε μέρα σου όσο πιο δυναμικά γίνεται.

Το πρωινό ξύπνημα έχει πολλά να σου προσφέρει, αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι πρωινοί τύποι. Αν θεωρείς αδιανόητο το να ξυπνήσεις πριν τις 10, αλλά παρ’ όλα αυτά θες να έχεις στη διάθεσή σου περισσότερο χρόνο, ώστε να αδράξεις τη μέρα, συνέχισε το διάβασμα.

Οι συμβουλές που θα βρεις παρακάτω θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις το… ρολόι σου και να κάνεις το πρωινό ξύπνημα μια θετική και ευχάριστη για σένα συνήθεια.

1. Μόλις 15' νωρίτερα

Σπάνια μπορούμε σε σύντομο διάστημα να κάνουμε μια δραματική αλλαγή στον τρόπο ζωής μας. Συνήθως χρειαζόμαστε χρόνο προσαρμογής και μερικά ενδιάμεσα βήματα. Στην περίπτωσή μας, το να ξυπνάς νωρίτερα σημαίνει ότι θα κοιμάσαι και νωρίτερα (όχι λιγότερο). Εάν, όμως, το σώμα και το μυαλό σου δεν είναι έτοιμα για ξεκούραση, τότε το πιθανότερο είναι να μην καταφέρεις το δεύτερο αυτό σκέλος.

Φρόντισε, λοιπόν, αντί να θέσεις έναν μεγάλο στόχο, όπως το να πέφτεις στο κρεβάτι 1 ώρα νωρίτερα κάθε βράδυ, να ξεκινήσεις με κάτι πιο εύκολο. Προσπάθησε να ξαπλώσεις 15 λεπτά νωρίτερα. Αν κάνεις αυτή τη μικρή αλλαγή τέσσερις φορές μέσα σε μία εβδομάδα, θα έχεις κοιμηθεί μια ολόκληρη ώρα νωρίτερα.

2. Κλείσε τα φώτα

Και κινητό τηλέφωνο, tablet, τηλεόραση. Όσο κι αν το αρνούμαστε, ξοδεύουμε υπερβολικά πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες. Οθόνες που εκπέμπουν το περιβόητο μπλε φως, το οποίο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι ευτυχώς απλή: για να αποφύγεις της υπερδιέγερση, κλείσε τις οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσεις στο κρεβάτι.

πρωινό ξύπνημα
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

3. Φτιάξε ένα πρόγραμμα ύπνου

Σε όλους αρέσει το χουζούρεμα και πολλές φορές πατάμε και ξαναπατάμε το snooze στο ξυπνητήρι μας, ιδίως τα σαββατοκύριακα. Όμως, ακόμα και αυτή η μικρή παρασπονδία μπορεί να σε βγάλει από το πρόγραμμα και να αναιρέσει την πρόοδο που έχεις σημειώσει. Εάν δεν μπορείς να αντισταθείς στην παρόρμηση αυτή, προσπάθησε τουλάχιστον να μην ξεπεράσεις τη μία ώρα παραπάνω ύπνου και φρόντισε να είσαι πιο δραστήριος μέσα στην ημέρα.

ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΛΗ ΜΕΡΑ.

4. Το πρωινό ξύπνημα θέλει... πρωινό

Το πρωινό (που συχνά πολλοί αποφεύγουν) είναι το γεύμα που στην ουσία «σπάει» την ολονύχτια νηστεία και αναπληρώνει τα αποθέματα γλυκόζης του οργανισμού. Έτσι, τροφοδοτείς τον οργανισμό σου με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να είσαι γεμάτος ενέργεια όλη μέρα. Μην παραλείπεις το γεύμα αυτό, γιατί η κατανάλωσή του βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεση.

5. Ασκήσου νωρίς το πρωί

Ακόμα και λίγα λεπτά μέτριας έντασης άσκησης μπορούν να τονώσουν τη διάθεσή σου. Μπορείς να σκεφτείς καλύτερο τρόπο για να ξεκινήσεις την ημέρα σου; Μεταφέροντας τις προπονήσεις σου το πρωί, μειώνεις και τις πιθανότητες να τις παραλείψεις στο τέλος της ημέρας.

6. Κάνε κάτι που αγαπάς

Το να ξεκινάς τη μέρα σου με μια δραστηριότητα που σου αρέσει μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να νιώσεις ενθουσιασμό για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Έτσι, θα συνδέσεις το πρωινό ξύπνημα με κάτι που απολαμβάνεις και δεν θα το θεωρείς μαρτύριο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.