Pexels Marta Wave

ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ PILATES ΣΕ ΣΤΡΩΜΑ – ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ

Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις Pilates, οι ασκήσεις σε στρώμα έχουν πολλά να σου προσφέρουν και καλό είναι να μην τις υποτιμάς.

Αν ψάχνεις για μια προπόνηση χαμηλής (ήπιας) έντασης, αλλά αποτελεσματική, μια προπόνηση που θα γυμνάσει τον κορμό σου και θα χτίσει τη μυϊκή σου δύναμη και αντοχή, το Pilates μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεσαι.

Οι προπονήσεις Pilates χρησιμοποιούν συγκεκριμένες ασκήσεις για να διατείνουν, να δυναμώσουν και να αντιμετωπίσουν τις ανισορροπίες του σώματος, συνδυάζοντας τις με την ελεγχόμενη αναπνοή, που βοηθά στον καλύτερο έλεγχο κάθε κίνησης.

Υπάρχουν, ωστόσο, διαφορετικοί τρόποι για να πετύχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ένας από αυτούς είναι οι διάσημες ασκήσεις Pilates σε στρώμα. Στην περίπτωση αυτή, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα στρωματάκι, ενώ η προπόνηση μπορεί να εμπλουτιστεί με εξοπλισμό, όπως το δαχτυλίδι, η μπάλα, οι ελαστικοί ιμάντες, τα toning balls (τα βαράκια του Pilates).

Γιατί, όμως, να επιλέξεις αυτού του είδους την προπόνηση;

Ασκήσεις Pilates σε στρώμα
iStock

Για γερές βάσεις επίλεξε ασκήσεις σε στρώμα

Κατ' αρχάς, βασικό πλεονέκτημα του Pilates matwork είναι ότι χτίζει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχτούν οι μελλοντικές σου προπονήσεις (είτε συνδέονται με το Pilates είτε όχι). Οι ασκήσεις σε στρώμα είναι η βάση ολόκληρου του συστήματος Pilates. Μαθαίνεις τις βασικές αρχές των κινήσεων και των τεχνικών Pilates, όπως η ουδέτερη θέση της σπονδυλική στήλη, ο ενεργοποιημένος πυρήνας, η ελεγχόμενη αναπνοή. Εξασκώντας αυτά τα βασικά στοιχεία, θα μπορέσεις να τα εφαρμόσεις και σε άλλου είδους προπονήσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα τους και μειώνοντας περιθώρια πιθανών τραυματισμών. Ένα  χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βελτίωση της στάσης στη δημοφιλή άσκηση των deadlifts (άρσεις θανάτου), αποκομίζοντας τα μέγιστα οφέλη και μειώνοντας τον παράγοντα του κινδύνου τραυματισμού. Επιπλέον, αν προχωρήσεις σε μαθήματα Pilates σε Reformer, θα έχεις τις γνώσεις που απαιτούνται για να εκτελέσεις τις κινήσεις με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Ασκήσεις Pilates σε στρώμα
Freepik

Βελτιώνεται η στάση του σώματος σου

Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της προπόνησης Pilates είναι αφιερωμένο στην εκγύμναση του πυρήνα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βελτιώνει τον τρόπο που στέκεσαι. Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Muscles, Ligaments and Tendons Journal, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν μια ώρα Pilates σε στρώμα, δύο φορές την εβδομάδα, για 12 εβδομάδες είχαν βελτιωμένη στάση της άνω σπονδυλικής στήλης και του κορμού. Τυχόν μυικές ανισορροπίες εκ γενετής ή επίκτητες εξομαλύνονται. Χρόνιες ενοχλήσεις λόγω κακής στάσης ή λανθασμένων κινητικών μοτίβων μειώνονται ή και εξαφανίζονται. Η κόπωση με την εμφάνιση καμπουριασμένης πλάτης δίνει τη θέση της στο ευθυτενές στήσιμο του κορμού ενός αθλητή ή χορευτή.

Μαθαίνεις να ελέγχεις την αναπνοή σου

Η αναπνοή είναι στο επίκεντρο κάθε προπόνησης, καθώς αξιοποιεί τις εισπνοές και τις εκπνοές για να δημιουργήσει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ μυαλού και σώματος. Ο εκπαιδευτής είναι εκείνος που θα σε καθοδηγήσει, ώστε με τις σωστές αναπνοές να αυξήσεις την αποτελεσματικότητα των κινήσεων που εκτελείς. Η σωστή χρήση της εισπνοής και της εκπνοής δεν είναι αποτελεσματική μόνο στις τεχνικές διαλογισμού, αλλά και στη μυική ενδυνάμωση. Μια σχέση αμφίδρομη, καθώς όσο κάνεις τις ασκήσεις με σωστές ανάσες έχεις τεράστια σωματικά οφέλη, που στη συνέχεια θα σε οπλίσουν ψυχικά να αντιμετωπίσεις τις προσκλήσεις της καθημερινότητας χωρίς άγχος.

Ασκήσεις Pilates σε στρώμα
Pexels Karolina Grabowska

Οι ασκήσεις σε στρώμα βελτιώνουν την ευλυγισία

Η ευλυγισία είναι ένας από τους δείκτες καλής φυσικής κατάστασης και είναι σημαντική για να αποφύγεις πόνους, ενοχλήσεις και τραυματισμούς. Οι ασκήσεις σε στρώμα, όταν γίνονται τακτικά, προάγουν την ικανότητα αυτή του σώματος, καθώς οι μύες επανακτούν την ελαστικότητά τους και επιμηκύνονται. Η βελτίωση της ευλυγισίας με τη σειρά της αυξάνει αναλογικά και τη μυική δύναμη, ενώ το σώμα κινείται άνετα χωρίς τους περιορισμούς που επιφέρουν οι μυϊκές βραχύνσεις. Σε μελέτες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν Pilates, είδαν σημαντικές αυξήσεις στην ευελιξία των οπίσθιων μηριαίων, καθώς μπόρεσαν να μειώσουν την απόσταση από τα δάχτυλα έως το πάτωμα, όταν έκαναν δίπλωση από όρθια θέση. Αυτό με τη σειρά του επέφερε βελτίωση στην εκτέλεση της ίδιας της άσκησης και αύξηση της απόδοσης.

H Μαρία Φουκά είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής και Certified pilates master trainer.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.