iStock

PILATES ΣΕ ΣΤΡΩΜΑ VS. PILATES ΣΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Ποιο από τα δύο προγράμματα είναι πιο αποτελεσματικό; Η εκτέλεση ασκήσεων Pilates στο στρώμα ή με τη χρήση μηχανημάτων; Η Μαρία Φουκά, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και certified pilates master trainer, ξεδιαλύνει το τοπίο.

Έχει πλέον αποδειχθεί ότι το Pilates μπορεί να δυναμώσει αυτό που ονομάζουμε πυρήνα και να βελτιώσει την ευλυγισία, την κινητικότητα, την ισορροπία και τον μυϊκό μας τόνο. Ωστόσο, ένα ερώτημα πλανάται πάντα πάνω από το κεφάλι όσων σκέφτομαι να ξεκινήσουν μαθήματα: Τι είναι καλύτερο να επιλέξω; Ένα πρόγραμμα με ασκήσεις σε στρώμα ή ένα πρόγραμμα με τη χρήση εξοπλισμού Pilates;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Και τα δύο προγράμματα δυναμώνουν τον πυρήνα και τονώνουν τους μύες. Και τα δύο προγράμματα μας μαθαίνουν πώς να ξεκινάμε κάθε κίνηση από το κέντρο του σώματός σας, κάτι που θα μας βοηθήσει στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Τα θετικά των ασκήσεων Pilates σε στρώμα

Κατ΄ αρχάς, το στρώμα είναι φορητό. Το βάζουμε στην πλάτη και το παίρνουμε μαζί μας παντού. Ακόμα και στα πάρκα. Είναι, επίσης, πολύ πιο οικονομικό από το να αγοράσουμε εξοπλισμό.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το αρκετά χαμηλότερο κόστος συμμετοχής σε ένα Pilates matwork, όπως και η ευκολότερη πρόσβαση σε έναν χώρο για matwork, αφού ο αριθμός αιθουσών είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τις αίθουσες που διαθέτουν μηχανήματα. Ακόμη και γυμναστήρια χωρίς πλήρως εξοπλισμένα στούντιο Pilates προσφέρουν συχνά τέτοια μαθήματα.

Επίσης, έχει καλύτερη ροή. Εφόσον δεν σηκωνόμαστε για να μετακινήσουμε ένα κουτί, να αλλάξουμε ένα ελατήριο ή να στερεώσουμε μια ράβδο, μπορούμε να περνάμε χωρίς διακοπή από τη μία άσκηση στην άλλη.

Pilates. Τι να προτιμήσω στρώμα ή μηχανήματα;
iStock

Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος Pilates σε mat χρησιμοποιούμε το βάρος του σώματός μας για την εκτέλεση των ασκήσεων. Το γεγονός ότι δεν βασιζόμαστε στη βοήθεια ενός μηχανήματος, μας βοηθά να καλλιεργούμε σιγά σιγά τον έλεγχο και τον συντονισμό ολόκληρου του σώματός μας από οποιαδήποτε θέση εκτέλεσης της άσκησης, μεταφέροντας αυτήν την αίσθηση δυναμικής στην καθημερινότητά μας. Είμαστε σε θέση, για παράδειγμα, να στεκόμαστε όρθιοι στο μετρό χωρίς να χάνουμε την ισορροπία μας ή να καθόμαστε άνετα περισσότερη ώρα στο γραφείο. Σε γενικές γραμμές, η ελευθερία στην κίνηση του σώματος στο στρώμα είναι πιο κοντά στην ανθρώπινη καθημερινή, ενεμπόδιστη κίνηση.

Μάλιστα, για τους πιο απαιτητικούς, στο προχωρημένο επίπεδο, τα μαθήματα σε στρώμα είναι πιο δύσκολα, επειδή χρησιμοποιούμε ασταμάτητα το σώμα μας, χωρίς να στηριζόμαστε σε έναν εξωτερικό παράγοντα. Eναλλάσσoυμε την ένταση στις κύριες μυικές ομάδες που δρουν σε κάθε άσκηση και θέση, δημιουργώντας μια πιο δυναμική ροή στην εκτέλεση.

Για τους λάτρεις της αερόβιας προπόνησης, να μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Joseph Pilates θεωρούσε ως ιδανικό συνδυασμό 30 λεπτά τρέξιμο/jogging και 30-45 λεπτά matwork (ασκήσεις σε στρώμα από οποιαδήποτε θέση).

Τέλος, το Pilates matwork είναι η βάση για ολόκληρο το σύστημα ασκήσεων Pilates, που περιλαμβάνει όλο το ρεπερτόριο στα τρία βασικά μηχανήματα που χρησιμοποιεί. Γι' αυτό αποτελεί εξαιρετική επιλογή για αρχάριους, καθώς δίνει έμφαση στην εκμάθηση του πώς να ελέγχουμε τους μυς κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Pilates. Τι να προτιμήσω στρώμα ή μηχανήματα;
iStock

Τα δυνατά σημεία του Reformer

Το βασικό μηχάνημα του Pilates είναι το Reformer. Στην ουσία προστίθεται αντίσταση στις ασκήσεις μέσω της χρήσης των ελατηρίων, ενώ παρέχεται σύστημα υποστήριξης για τον αυχένα, τη μέση, ακόμα και τη λεκάνη, βοηθώντας το σώμα να αποκτήσει τη σωστή θέση και καλύτερη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Μπορούν, επίσης, να προστεθούν ή να αφαιρεθούν ελατήρια για την ενδυνάμωση διαφορετικών μυϊκών ομάδων. Αυτό σημαίνει ότι η ένταση του προγράμματος μπορεί να ποικίλλει από το ένα άτομο στο άλλο. Το σύστημα ελατηρίων και ιμάντων προσδίδει σταθερότητα στην κίνηση, καθώς και μειομετρική και πλειομετρικη αντίσταση.

Χάρη στις τροχαλίες, τα ελατήρια και τα διαθέσιμα props, το.. ρεπερτόριο των διαθέσιμων ασκήσεων είναι μεγαλύτερο στο Reformer σε σχέση με το στρώμα, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να εκτελούμε κινήσεις από πολλές διαφορετικές θέσεις (π.χ. στο πλάι, καθιστοί, στα γόνατα).

Το Reformer προσαρμόζεται ευκολότερα στις ανάγκες του σώματός μας. Είναι μια εξαιρετική μορφή προπόνησης που προσφέρει ενδυνάμωση, καλύτερη στάση σώματος, ευλυγισία, ισορροπία και αντοχή και μπορεί να στοχεύσει σε μια συγκεκριμένη περιοχή, σε μικρότερες μυϊκές ομάδες ή σε ολόκληρο το σώμα. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμάται από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με μυοσκελετικά προβλήματα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Pilates. Τι να προτιμήσω στρώμα ή μηχανήματα;
iStock

Ποιο είναι καλύτερο;

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το Pilates είναι ένα σύστημα εκγύμνασης, σχεδιασμένο να περιλαμβάνει πρακτικές τόσο στο στρώμα όσο και στα μηχανήματα, πρακτικές που δημιουργήθηκαν για να αλληλοσυμπληρώνονται, ώστε να έχουμε τα μέγιστα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το σωστό είναι να κάνουμε matwork και reformer σε μία συνεδρία ή σε εναλλάξ συνεδρίες. Αυτό που θα καθορίσει την προτίμηση σε ένα από αυτά είναι εξωγενείς παράγοντες (π.χ. η οικονομική δυνατότητα και η πρόσβαση σε αίθουσα) και ενδογενείς παράγοντες (π.χ. το κινητικό προφίλ του ασκουμένου).

Επιπλέον, άλλο όφελος έχουμε εκτελώντας, π.χ., το Hundred (μια κλασική άσκηση εδάφους του Πιλάτες) στο στρώμα και διαφορετικό όφελος με τη χρήση ιμάντων του Reformer στα χέρια. Άλλο όφελος έχουμε εκτελώντας την άσκηση Short spine με ιμάντες και ελατήρια που μας βοηθούν και άλλο όφελος να την κάνουμε χωρίς αυτά. Αυτό που μαθαίνουμε στη μια πρακτική μας βοηθάει να εξελίξουμε την άλλη.

H Μαρία Φουκά είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής και Certified pilates master trainer.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.