iStock

MOUTH TAPING: ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ (ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ) TREND ΣΤΟ TIKTOK

Το mouth taping λέει να κλείνεις τα χείλη με ταινία στον ύπνο, ώστε να αναγκάζεσαι να αναπνέεις από τη μύτη και να αποκομίζεις τα οφέλη της ρινικής αναπνοής. Αλλά ενέχει και κινδύνους που δεν αναφέρουν όσοι προμοτάρουν αυτό το trend.

To #sleephacking είναι hashtag στο TikTok, με ακόλουθους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Γεγονός που επιβεβαιώνει πως είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται με τον ύπνο. Το τελευταίο hack που πρότεινε παθούσα είναι το mouth taping. Δηλαδή, σφράγισμα των χειλιών με την τοποθέτηση ταινίας (που να είναι, βέβαια, φιλική προς το δέρμα, αν και αυτός δεν είναι ο μόνος πιθανός κίνδυνος).

Η εμπνεύστρια υποστήριξε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο υποχρεώνουμε τον εαυτό μας να αναπνεύσει από τη μύτη ενώ κοιμόμαστε.

Είπε και πως η μέθοδος αυτή κάνει πιο έντονη τη γραμμή του σαγονιού (ένα σημείο όπου χάνεται το κολλαγόνο όσο μεγαλώνουμε και το δέρμα το σκεπάζει), βελτιώνει το δέρμα, τη συμπεριφορά και την πέψη, μειώνει την «ομίχλη του εγκεφάλου», ασθένειες ούλων και την κακή αναπνοή.

Σαν να τα είπε πολλά, σωστά;

@laurynbosstick @Andrew Huberman & @clairegrieve27 raved about this on @tscpod so i had to try it & OMIGOD YES (but do ur own research obv) #mouthtape #mouthtapingforsleep #mouthtape #mouthtapesleeping #sleephacking ♬ Paradise - Ikson

 

Τα οφέλη της ρινικής αναπνοής

Οι New York Times ερεύνησαν το θέμα, απευθυνόμενοι σε επιστήμονες πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων. Η Ann Kearney, ερευνήτρια του πώς μπορεί το mouth taping να βοηθήσει τους ανθρώπους που ροχαλίζουν και ειδικός φωνής και κατάποσης του Stanford, εξήγησε ότι «υπάρχουν σημαντικά οφέλη από την αναπνοή από τη μύτη, καθώς η ρινική αναπνοή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αναπνοής: υγραίνει και φιλτράρει τον αέρα και ενεργοποιεί τους κάτω πνεύμονες, επιτρέποντας να πάρετε βαθύτερες και πληρέστερες ανάσες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα σας να χαλαρώσει, όπως γλαρώνετε πριν κοιμηθείτε».

Η Dr. Marri Horvat, ειδικός ύπνου στην Cleveland Clinic, πρόσθεσε ότι «η αναπνοή από τη μύτη μπορεί να βοηθήσει στο φιλτράρισμα των αλλεργιογόνων, των παθογόνων και της σκόνης, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην άμυνα έναντι των λοιμώξεων και στην αποφυγή αλλεργιών».

mouth taping
iStock

Κατά τον Dr. Raj Dasgupta, ειδικό στην πνευμονική και υπνική ιατρική στο Keck School of Medicine του University of Southern California, «όταν αναπνέετε από τη μύτη, τα ιγμόρειά σας παράγουν φυσικά ένα αέριο που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου. Καθώς το μονοξείδιο του αζώτου ρέει από τους ρινικούς κόλπους στους πνεύμονες και στο αίμα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης».

Αντίθετα, ο ύπνος με το στόμα ανοιχτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ξηροστομία όταν ξυπνάμε. «Αυτό συμβάλλει στην εμφάνιση τερηδόνας, την κακή αναπνοή, τη βραχνή φωνή και τα ξηρά χείλη».

Τι δείχνουν οι δοκιμές για το mouth taping

Προφανώς και οι ερευνητές δεν έχουν προλάβει να μελετήσουν εκτενώς το mouth taping, για να μπορούν να πουν με πάσα βεβαιότητα τι προσφέρει. Μικρές δοκιμές έχουν δείξει ότι μπορεί να ανακουφίσει από το ροχαλητό ανθρώπους με προϋπάρχουσες παθήσεις ύπνου (π.χ. αποφρακτική άπνοια, όταν αποφράσσεται ο ανώτερος αεραγωγός και διακόπτεται η αναπνοή).

Σε μικρή μελέτη που έγινε σε άτομα με αποφρακτική άπνοια, διαπιστώθηκε πως μεταξύ των 20 ασθενών που κοιμήθηκαν με σφραγισμένα τα χείλη, οι 13 ροχάλιζαν λιγότερο.

mouth taping
iStock

Σε άλλη δοκιμή που περιλάμβανε και 30 άτομα με ελαφρά περίπτωση αποφρακτικής άπνοιας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κατά μέσο όρο ροχάλιζαν λιγότερο έντονα, όταν φορούσαν ένα ειδικό «έμπλαστρο» στο στόμα.

Οι επιστήμονες προς το παρόν ενημερώνουν ότι δύσκολα αυτή η τακτική μπορεί να γιατρέψει μια πάθηση, εντούτοις δείχνει πως μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αέρα σε ένα άτομο και τη μείωση του ροχαλητού.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως με το mouth taping θα γίνουμε πιο νέοι και πιο όμορφοι.

Πότε το mouth taping είναι επικίνδυνο

Οι γιατροί τονίζουν, ωστόσο, πως δεν είναι για όλους το «σφράγισμα» των χειλιών στον ύπνο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι «καλοί υποψήφιοι». Ποιοι μπαίνουν στη λίστα; Όσοι δεν περνούν το τεστ που ακολουθεί:

  • Εάν δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε από τη μύτη ή ακούμε τον εαυτό μας όταν δοκιμάζουμε τη ρινική αναπνοή κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν πρέπει να κάνουμε το τεστ με το mouth taping. Ένα ανατομικό πρόβλημα στο διάφραγμα, αλλεργίες, ιγμορίτιδα ή χρόνια συμφόρηση μπορεί να εξηγήσουν ενδεχόμενη δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη.
  • Εάν ροχαλίζουμε τακτικά ή ξυπνάμε και νιώθουμε κουρασμένοι, είναι χρήσιμο να επισκεφτούμε ειδικό ύπνου πριν βάλουμε ταινία στο στόμα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν βάζουμε οποιαδήποτε ταινία, αλλά κάποια φιλική προς το δέρμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.