iStock

ΠΑΤΑ ΤΟ SNOOZE ΣΤΟ ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ, ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ

Αν είσαι από αυτούς που πατούν ξανά και ξανά το snooze στο ξυπνητήρι του κινητού, μια νέα μελέτη σε δικαιώνει!

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που διαβάζαμε τη συμβουλή του δρ Sunjay Kansagra, παιδονευρολόγου και ειδικού σε θέματα ύπνου στο Πανεπιστήμιο Duke, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αποφεύγουμε να πατάμε κάθε πρωί το snooze στο ξυπνητήρι του κινητού μας, καθώς αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στον ύπνο και την υγεία μας.

Ο ίδιος εξηγούσε πως όταν ακούμε το ξυπνητήρι που χτυπά το πρωί βγαίνουμε από το στάδιο του REM ύπνου (κατά το οποίο κοιμόμαστε βαθιά και ξεκουραζόμαστε). Πατώντας την αναβολή αποκοιμιόμαστε ξανά, όμως ο ύπνος αυτός δεν είναι βαθύς και αναζωογονητικός. Έτσι όταν αναγκαζόμαστε μετά να σηκωθούμε, ο εγκέφαλός μας είναι μπερδεμένος και οι νοητικές ικανότητές μας υπολειτουργούν. Αυτή, όμως, είναι η μία άποψη.

Το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης αποφάσισε να το «ψάξει» λίγο παραπάνω και έτσι πρόσφατα δημοσίευσε μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sleep Research, σύμφωνα με την οποία το να πατάμε το snooze στο ξυπνητήρι όχι μόνο δεν είναι επιβλαβές, μα μπορεί να έχει και οφέλη!

snooze
iStock

Πάτα το snooze και ξύπνα καλύτερα

Οι ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν πως «μερικά λεπτά αναβολής μπορούν να επαναφέρουν τον οργανισμό πιο ομαλά από την αδράνεια του ύπνου, τον αποπροσανατολισμό και την απόδοση ή την πτώση της διάθεσης που νιώθουμε όταν ξυπνάμε, χωρίς να διαταράσσεται σημαντικά ο ύπνος. Επιπλέον, αυτό μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία κάποιου, σε σύγκριση με την πλήρη αφύπνιση μετά το πρώτο χτύπημα του ξυπνητηριού».

Για να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα η μελέτη βασίστηκε σε δύο έρευνες που παρακολούθησαν τις συνήθειες ύπνου και ξύπνιου περίπου 1.800 ενηλίκων. Η πλειοψηφία αυτών (69%) ανέφερε ότι πατά το snooze στο ξυπνητήρι το πρωί και ο επιπλέον ύπνος που κερδίζουν κυμαίνεται στα 20-24 λεπτά.

Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι οι άνθρωποι που πατούν την αναβολή είναι περί τα 6 χρόνια νεότεροι από αυτούς που δεν την πατούν. Την ίδια συνήθεια έχουν και όσοι αυτοαποκαλούνται «βραδινοί τύποι»

Μια εκ των συγγραφέων της μελέτης, η Tina Sundelin, πρόσθεσε σε συνέντευξη τύπου ότι «τα ευρήματα δείχνουν ότι, σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζουν πολλοί, δεν υπάρχει λόγος να μην πατάμε το snooze το πρωί, αν θέλουμε να απολαύσουμε μερικά ακόμα λεπτά ύπνου και χαλάρωσης και να ξυπνήσουμε πιο ομαλά. Για την ακρίβεια, αυτό βοηθά τα άτομα που ξυπνούν δύσκολα να είναι πιο “ξύπνια” όταν τελικά σηκωθούν από το κρεβάτι».

Οι επιστήμονες επεσήμαναν για ακόμα μια φορά πως οι περισσότεροι ενήλικες δεν κοιμούνται επαρκώς και αυτό μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία. Επανέλαβαν ότι τουλάχιστον 7-8 ώρες βραδινού ύπνου είναι απαραίτητες για καλύτερη υγεία. Και προφανώς μερικά παραπάνω λεπτά ύπνου δεν θα σώσουν την κατάσταση, αλλά αν ο οργανισμός μας τα έχει ανάγκη ας μην του τα στερήσουμε και αυτά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.