iStock

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ 2024 ΚΑΙ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΜΑΣ

Γήινο σαν ανοιξιάτικη ανατολή και ζεστό σαν μαλακή κουβέρτα, το χρώμα του 2024 αντιπροσωπεύει όσα η ανθρώπινη φύση έχει περισσότερο ανάγκη: τη συμπόνια και τη σύνδεση.

Όσοι έχουμε την τύχη να διακρίνουμε τα χρώματα θα έχουμε κάποια στιγμή παρατηρήσει την επίδραση που αυτά μπορεί να έχουν στην ψυχολογία και τη διάθεσή μας. Τα χρώματα αποτελούν ένα ισχυρό επικοινωνιακό εργαλείο, ενώ έχει βρεθεί ότι μπορεί να επηρεάζουν ακόμα και την υγεία μας, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση ή τον μεταβολικό ρυθμό.

Τις περισσότερες φορές, βέβαια, όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς καν να το αντιληφθούμε, στο υποσυνείδητό μας. Εκεί, δηλαδή, που «πατάει» και η ψυχολογία του καταναλωτή, καθοδηγώντας τις επιχειρήσεις να τροφοδοτούν την αγορά με προϊόντα που οι πελάτες τους χρειάζονται ή επιθυμούν – συχνά πριν καν οι ίδιοι συνειδητοποιήσουν ποια είναι αυτά.

Πώς η Pantone καθορίζει κάθε χρόνο το «χρώμα της χρονιάς»

Το χρώμα που επικρατεί κάθε χρόνο στην εσωτερική διακόσμηση ή και στη μόδα για παράδειγμα, έχει καθιερωθεί να προεπιλέγεται από το Pantone Color Institute, τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο Οργανισμό που από την δεκαετία του 1950 εξειδικεύεται στη συμβουλευτική χρώματος.

«Συνδυάζουμε την επιστήμη και το συναίσθημα του χρώματος», αναφέρει η Pantone στην ταυτότητά της, στην οποία ενημερώνει πως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Pantone Color of The Year θεσπίστηκε το 1999 με σκοπό να εμπλακεί η σχεδιαστική κοινότητα και οι λάτρεις του χρώματος ανά τον κόσμο σε μια συζήτηση γύρω από αυτό. «Θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στη σχέση πολιτισμού και χρώματος. Θέλαμε να τονίσουμε στο κοινό μας πώς αυτό που συμβαίνει στον παγκόσμιο πολιτισμό μας εκφράζεται και αντανακλάται μέσω της γλώσσας του χρώματος», αναφέρει ο οργανισμός. Και τα καταφέρνει άριστα από τότε: Το πιστό κοινό της αδημονεί κάθε Δεκέμβρη για το χρώμα της επόμενης χρονιάς.

Ποιο είναι το χρώμα του 2024 και τι σχέση έχει με την ευεξία μας
iStock

Γιατί το χρώμα του 2024 έχει την απόχρωση του ροδάκινου

Το χρώμα της χρονιάς για το 2024, λοιπόν, είναι σύμφωνα με τον Οργανισμό, το PANTONE 13-1023 Peach Fuzz. Ο λόγος για «έναν βελουτέ, ροδακινί τόνο με τη δύναμη να εμπλουτίζει το μυαλό, το σώμα και την ψυχή».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PANTONE (@pantone)

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εκτελεστική διευθύντρια της Pantone, Leatrice Eiseman: «Αναζητώντας μια απόχρωση που απηχεί την έμφυτη επιθυμία μας για εγγύτητα και σύνδεση, επιλέξαμε ένα χρώμα που ακτινοβολεί ζεστασιά και μοντέρνα κομψότητα. Μια απόχρωση που αντηχεί συμπόνια, ανοίγει μια αγκαλιά και γεφυρώνει αβίαστα το νεανικό με το διαχρονικό».

Η ίδια μιλώντας στο TIME εξηγεί «Ζούμε σε μια περίοδο αναταραχής, σε πολλές πτυχές της ζωής μας, και ως αποτέλεσμα αυτού η ανάγκη μας για φροντίδα, ενσυναίσθηση και συμπόνια ενισχύεται, καθώς φανταζόμαστε ένα πιο ειρηνικό μέλλον».

Ποιο είναι το χρώμα του 2024 και τι σχέση έχει με την ευεξία μας
iStock

Προσθέτει δε ότι το κομψό αυτό χρώμα καλεί το κοινό στην ανθρώπινη εμπειρία, δίνοντας έμφαση στην αξία της υγείας, της πνευματικής και σωματικής ευεξίας. Μοιάζει βγαλμένο «από τα ζεστά χρώματα μιας ανατολής ή του ηλιοβασιλέματος ή από τη θαλπωρή μιας ζεστής κουβέρτας. Και δένει αρμονικά με στιγμές εσωτερικής ηρεμίας, με τη βαθιά ανάγκη μας για κοινωνικοποίηση, συνύπαρξη και σύνδεση».

«Έχουμε μάθει ότι ένα ζωτικό κομμάτι της καλής και γεμάτης ζωής είναι να έχουμε την υγεία, την αντοχή και τη δύναμη να την απολαμβάνουμε», συνεχίζει η Eiseman. «Σε έναν κόσμο που συχνά δίνει έμφαση στην παραγωγικότητα και τα εξωτερικά επιτεύγματα, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την ανάγκη της φροντίδας του εσωτερικού μας εαυτού και να βρίσκουμε στιγμές ανάπαυλας, δημιουργικότητας και ανθρώπινης σύνδεσης».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.