Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΦΩΣ; ΔΕΣ ΑΠΟ ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ

Αρκετοί άνθρωποι κοιμούνται με φως στο δωμάτιο. Οι ειδικοί, όμως, λένε ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τη διάθεσή μας.

Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται εύκολα και άνθρωποι που κοιμούνται δύσκολα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα από τους άντρες, ιδιαίτερα όσες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Οι συνθήκες που έχουμε στο υπνοδωμάτιο είναι πολύ σημαντικές για έναν ήρεμο, ποιοτικό και επαρκή ύπνο. Και ένα από τα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο είναι το φως στον χώρο.

«Ο ύπνος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο είναι γενικά καλύτερος για την υγεία σας», σύμφωνα με την Shelby Harris, PsyD, η οποία ασχολείται με τη θεραπεία διάφορων διαταραχών ύπνου. «Η έκθεση στο φως, ειδικά τη νύχτα, μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου σας και να κάνει πιο δύσκολο το να κοιμηθείτε. Επίσης, το να κοιμάστε με αναμμένα φώτα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σας».

4 τρόποι που το φως επηρεάζει τον ύπνο

1. Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το φως δίνει σήμα στον εγκέφαλό μας ότι πρέπει να είμαστε ξύπνιοι ενώ, αντίθετα, το σκοτάδι ειδοποιεί τον εγκέφαλο ότι μπορεί να ξεκουραστεί. Αυτό συμβαίνει επειδή το φως καταστέλλει την έκκριση μελατονίνης, η οποία μας βοηθά να κοιμόμαστε και ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Η Δρ Harris εξηγεί ότι το να έχουμε τα φώτα αναμμένα μπορεί να δυσκολέψει τόσο το να νυστάξουμε όσο και το να κοιμηθούμε.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβει ο ύπνος με ανοιχτό το φως
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

2. Το φως διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου

Το φως του δωματίου μπορεί να διαταράξει τα διάφορα στάδια του ύπνου, τα οποία είναι όλα σημαντικά για να ξυπνάμε ξεκούραστοι και να αποκομίζουμε συνολικά τα οφέλη αυτής της διαδικασίας.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο ύπνος με αναμμένο φως δίπλα στο κρεβάτι είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα διάφορα στάδιά του. Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι το φως δίπλα στο κρεβάτι αύξησε το στάδιο 1 (το αρχικό σύντομο, ελαφρύ στάδιο) και μείωσε το στάδιο του βαθύ ύπνου.

3. Το φως μειώνει την ποιότητα και τη διάρκεια

Το να έχουμε αναμμένο το φως τις ώρες που κοιμόμαστε μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου, λόγω της καταστολής της μελατονίνης που αναφέραμε παραπάνω. Παλαιότερη έρευνα διαπίστωσε ότι το να κοιμόμαστε σε περιβάλλον με περισσότερη έκθεση στο υπαίθριο φως τη νύχτα ίσως συνδέεται με μείωση της συνολικής διάρκειάς του.

4. Μας κάνει να νιώθουμε άσχημα την επόμενη μέρα

«Ο ύπνος με τα φώτα αναμμένα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε κουρασμένοι και αγχώδεις την επόμενη μέρα», σημειώνει η Δρ Harris. «Ενδέχεται να επηρεάσει τη συγκέντρωση, τη διάθεση και τη συνολική υγεία σας».

Παράλληλα, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου εκτός από τη μειωμένη διάθεση και ενέργεια, μπορεί να σχετίζεται ακόμα και με σοβαρές παθήσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.