iStock

ΠΟΙΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΕΝΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΤΣΑΓΙΟΥ

Αν ξεκινάτε τη μέρα σας με μια κούπα ζεστό τσάι θεωρώντας ότι είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ευεξία σας, ίσως να το ξανασκεφτείτε. Μπορεί κάποια φακελάκια του τσαγιού περισσότερο να βλάπτουν παρά να ωφελούν τελικά.

To τσάι –και ειδικά το πράσινο και τσάι του βουνού– είναι από τα πιο ευεργετικά για την υγεία ροφήματα. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και συμβάλλει αποδεδειγμένα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ίσως όχι τυχαία η συνήθεια του απογευματινού τσαγιού της βασίλισσας Ελισάβετ θεωρείται μάλιστα και ένα από τα μυστικά μακροζωίας της.

Πρόσφατα όμως, μια μελέτη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά έδειξε ότι ένα μόνο πλαστικό φακελάκι τσαγιού μπορεί να απελευθερώσει επιβλαβή σωματίδια στο φλιτζάνι μας.

Τι έδειξε η έρευνα για τα φακελάκια του τσαγιού

Για την ακρίβεια, παρατηρήθηκε ότι τα σακουλάκια τσαγιού που είναι φτιαγμένα από πλαστικές ύλες (πολυπροπυλένιο), απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά και νανοπλαστικά μέσα στο καυτό νερό.

Φακελάκι τσαγιού
iStock

Δυστυχώς, λόγω της εκτενούς χρήσης πλαστικών και της μόλυνσης του περιβάλλοντος, οι επικίνδυνες αυτές ουσίες έχουν βρεθεί στο αίμα, στην καρδιά, ακόμη και στο μητρικό γάλα και ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο εισέρχονται στον οργανισμό, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, εγείρουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Μικροπλαστικά και ανθρώπινη υγεία

Για παράδειγμα, μια ανάλυση του 2022 διαπίστωσε ότι η κατάποση μικροπλαστικών μπορεί να συμβάλλει στον κυτταρικό θάνατο, την αλλεργική αντίδραση και τη βλάβη των κυτταρικών τοιχωμάτων. Παράλληλα, άλλη μελέτη προειδοποίησε ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να αποτελούν έναν μη αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για την αθηροσκλήρωση.

Φακελάκι τσαγιού
iStock

Η διατροφολόγος Dr Rashi Chowdhary μοιράστηκε στο Instagram τις επιπτώσεις αυτών των επιβλαβών τοξινών που απελευθερώνονται στο τσάι από τα τυποποιημένα φακελάκια: «Ακόμη και τα χάρτινα φακελάκια περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται επιχλωρυδρίνη, η οποία βοηθά ώστε αυτά να μην διαλύονται. Όταν όμως η επιχλωρυδρίνη εκλύεται σε ζεστό νερό είναι πιθανώς καρκινογόνα».

Μάλιστα, άλλη έρευνα μπόρεσε να απεικονίσει με μια εξειδικευμένη μέθοδο τα μικροπλαστικά από τα φακελάκια του τσαγιού μέσα στο ζεστό τσάι.

Βέβαια, μέχρι να επιβεβαιωθούν όλα αυτά και να απαγορευτούν τα φακελάκια τσαγιού δεν είναι ανάγκη να σταματήσετε να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας ρόφημα. Μπορείτε να προτιμήσετε τσάι χύμα ή σε υφασμάτινα φακελάκια, ή και να περιορίσετε απλώς τη χρήση των χάρτινων, τυποποιημένων συσκευασιών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.