Unsplash Rey Seven

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το διάβασμα βελτιώνει τη μνήμη, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνο λόγος να ανοίξουμε ένα βιβλίο. Διαβάστε πώς η ανάγνωση μπορεί να βελτιώσει την σωματική και ψυχική μας υγεία.

Ξεκινήστε να διαβάζετε βιβλία στα παιδιά από τη στιγμή της γέννησής τους μέχρι τουλάχιστον και το νηπιαγωγείο, συνιστά η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Η μεγαλόφωνη ανάγνωση καλλιεργεί μια θετική διά βίου σχέση με το βιβλίο. Γιατί, όμως, να καλλιεργήσετε στα παιδιά την αγάπη για την ανάγνωση; Γιατί να ξεκινήσετε να διαβάζετε τα βιβλία που μέχρι τώρα μάζευαν σκόνη στη βιβλιοθήκη; Γιατί η έρευνα δείχνει ότι το διάβασμα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Αυτά τα οφέλη μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή.

Ένα πράγμα να θυμάστε, επίσης: Όσοι διαβάζουν έντυπα βιβλία σημειώνουν υψηλότερα σκορ σε τεστ κατανόησης και θυμούνται περισσότερα από αυτά που διάβασαν σε σχέση με όσους διαβάζουν το ίδιο υλικό σε ψηφιακή μορφή.

4 οφέλη του διαβάσματος

– Δυναμώνει το μυαλό

Η τακτική ανάγνωση λειτουργεί για το μυαλό όπως η γυμναστική για τους μυς. Καθώς μεγαλώνουμε, η μνήμη μας εξασθενεί, αλλά το τακτικό διάβασμα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι στην κυριολεξία το διάβασμα αλλάζει το μυαλό. Για παράδειγμα, δημοσίευση στο περιοδικό NeuroReport αναφέρει ότι η ανάγνωση απαιτεί ένα πολύπλοκο δίκτυο κυκλωμάτων και σημάτων στον εγκέφαλο. Όσο την καλλιεργούμε, τόσο πιο ισχυρά γίνονται αυτά. Άλλη μελέτη στο περιοδικό Brain Connectivity αναφέρει ότι όσες μέρες οι συμμετέχοντες διάβαζαν το μυθιστόρημα «Πομπηία», αλλά και μερικές μέρες μετά, η εγκεφαλική συνδεσιμότητά τους είχε αυξηθεί.

Βιβλία. Μια υπερτροφή για το μυαλό
Unsplash Gaman Alice

– Αυξάνει την ενσυναίσθηση

Οι άνθρωποι που διαβάζουν μυθιστορήματα δείχνουν αυξημένη ικανότητα να κατανοούν τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις των άλλων. Με άλλα λόγια, οι ιστορίες που μελετούν την εσωτερική ζωή των χαρακτήρων, που εστιάζουν στην ανάπτυξη συναισθημάτων και σκέψεων, ενισχύουν την ικανότητα που ονομάζουμε Θεωρία του Νου. Πρόκειται για την ικανότητα να κατανοούμε καλύτερα την ανθρώπινη φύση, τον τρόπο που λαμβάνουμε αποφάσεις, τις πεποιθήσεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τις δικές μας και των άλλων.

Βέβαια, για να έχουμε το παραπάνω αποτέλεσμα δεν αρκεί να διαβάσουμε ένα μυθιστόρημα, χρειάζεται να βάλουμε το βιβλίο στην καθημερινότητά μας.

– Βελτιώνει το λεξιλόγιό μας

Η λίστα με τα οφέλη του διαβάσματος συνεχίζεται. Οι μαθητές που διαβάζουν βιβλία τακτικά, ξεκινώντας από νεαρή ηλικία, αναπτύσσουν σταδιακά πλούσιο λεξιλόγια, κάτι που μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής μας, από τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο μέχρι τις ευκαιρίες εργασίας. Δημοσκόπηση του 2019 έδειξε ότι το 69% των εργοδοτών αναζητούν άτομα με δεξιότητες όπως η ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας.

Βιβλία. Μια υπερτροφή για το μυαλό
Unsplash John Mark Smith

– Βοηθάει στη μείωση του στρες

Είναι ένας τρόπος να ταξιδέψει το μυαλό μας, να ξεχάσουμε για λίγο τις σκοτούρες και τα προβλήματα του δικού μας κόσμου και να περιπλανηθούμε στον κόσμο ενός συγγραφέα. Μάλιστα, στο παρελθόν ομάδα ερευνητών μελέτησε τις επιπτώσεις της γιόγκα, του χιούμορ και της ανάγνωσης στα επίπεδα άγχους μαθητών που συμμετείχαν σε απαιτητικά προγράμματα, και διαπίστωσαν ότι 30 λεπτά ανάγνωσης μείωσαν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τα συναισθήματα δυσφορίας το ίδιο αποτελεσματικά με τη γιόγκα και το χιούμορ.

«Ένα εξαιρετικό βιβλίο πρέπει να σε αφήσει με πολλές εμπειρίες, και λίγο εξαντλημένο στο τέλος. Ζεις πολλές ζωές την ώρα που διαβάζεις», έχει πει ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος William Styron.

Μάλιστα, είναι προτιμότερο να διαβάζουμε οτιδήποτε, από το να μην διαβάζουμε. «Τα κριτήρια της ανάγνωσης χτίζονται σταδιακά. Πρώτα θα βάλεις το βιβλίο και την ανάγνωση στη ζωή σου και έπειτα θα μάθεις τι σου ταιριάζει και τι είναι “καλό”», έχει πει σε συνέντευξή της η Αλεξάνδρα Παπάζογλου, υπεύθυνη των Βιβλιοθηκών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και Πρόεδρος της Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.