iStock

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ

Πασχίζεις κι εσύ να δροσιστείς ενώ έχεις ξεμείνει στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη πόλη μακριά από τη θάλασσα; Δοκιμάζεις εναλλακτικούς τρόπους δροσιάς αλλά δεν πετυχαίνουν; Καταρρίπτουμε 3 μύθους και υπενθυμίζουμε 2 αλήθειες σχετικά με το πώς μπορούμε να ανακουφιστούμε από την καλοκαιρινή ζέστη.

Τα θερμά ελληνικά καλοκαίρια μας έχουν κάνει να ανακαλύψουμε έναν μακρύ κατάλογο εναλλακτικών τρόπων δροσιάς. Εκτός από το κλιματιστικό, το οποίο ομολογουμένως είναι μια λύση τις ημέρες της έντονης ζέστης –παρόλο που προσωπικά δεν το πολυσυμπαθώ–, έχουμε ακούσει και εφαρμόσει διάφορους άλλους τρόπους στην προσπάθειά μας να δροσιστούμε. Θυμάμαι μια φίλη μου που έλεγε ότι το καλοκαίρι κοιμόταν στο πάτωμα, γιατί ισχυριζόταν ότι εκεί είχε περισσότερη δροσιά από το κρεβάτι της!

Αν ούτε εσείς είστε σίγουροι πως οι μέθοδοι που ακούτε κατά καιρούς λειτουργούν, είστε στο σωστό μέρος. 'Ηρθε η ώρα να καταρριφθούν οι μύθοι και να λάμψουν οι αλήθειες γύρω από το ζήτημα των εναλλακτικών μεθόδων δροσιάς το καλοκαίρι.

3 μύθοι για την αντιμετώπιση της ζέστης

 – «Μια κρύα μπίρα μπορεί να μας δροσίσει»

Το ότι μια κρύα μπίρα μπορεί να μας δροσίσει είναι περισσότερο δικαιολογία παρά πραγματικότητα. Η διαιτολόγος Helen Bond αναφέρει σε διαδικτυακό άρθρο ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε κύμα καύσωνα είναι σχεδόν το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε. Σε μια κρύα μέρα, το αλκοόλ αφυδατώνει, αλλά σε μια ζεστή μέρα οι επιπτώσεις είναι δεκαπλάσιες. Αν πίνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας σε εξωτερικό χώρο, το πιο πιθανό είναι να καούμε, επειδή η απόλαυση του ποτού μπορεί να μας κρατήσει καθηλωμένους σε ένα σημείο κάτω από τον ήλιο.

«Μια-δυο μπίρες είναι μια χαρά, αλλά όχι παραπάνω. Και πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν, ενδιάμεσα και μετά από κάθε μπίρα», τόνισε η ειδικός.

μπίρα
iStock

 – «Κάντε ένα κρύο ντους πριν από τον ύπνο»

Ένα κρύο ντους πριν από τον ύπνο ακούγεται δελεαστικό. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το πρόβλημα είναι ότι το σώμα αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα του για να αντισταθμίσει το κρύο νερό, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο πολλή ζέστη μόλις ξαπλώσουμε. Αντιθέτως, είναι προτιμότερο να κάνουμε ένα χλιαρό ντους, ώστε το σώμα να μην προσπαθεί να ζεσταθεί.

 – «Μην βγαίνετε καθόλου στον ήλιο»

Έχουμε ακούσει ότι τις πολύ ζεστές ημέρες θα πρέπει να μένουμε στο σπίτι μας και να αποφεύγουμε τον ήλιο. Αυτό, όμως, δεν αληθεύει 100%. Σίγουρα δεν είναι σοφό να καθόμαστε κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο για ώρες. Ωστόσο, όπως δήλωσε η Bond, «ένας σύντομος περίπατος στον οποίο εκτίθενται οι παλάμες, το πρόσωπο και οι βραχίονές σας στον ήλιο θα σας δώσει μια φανταστική ποσότητα βιταμίνης D για να διατηρήσετε τα επίπεδά της υψηλά καθ' όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους».

ζέστη
iStock

2 αλήθειες για την αντιμετώπιση της ζέστης

 – «Βάλτε το μαξιλάρι σας στην κατάψυξη»

Αρχικά μου φαινόταν αστείο. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι το να βάλουμε το μαξιλάρι μας στην κατάψυξη μπορεί να μας δροσίσει. Οι ειδικοί λένε ότι δεν χρειάζεται να βάλουμε όλο το μαξιλάρι στην κατάψυξη (δεν χωράει, άλλωστε). Μόνο η μαξιλαροθήκη αρκεί. Η Δρ Alannah Hare, σύμβουλος στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιωτικός σύμβουλος ύπνου, συμβουλεύει: «Περίπου μία ώρα πριν θελήσετε να πάτε για ύπνο, βάλτε τη μαξιλαροθήκη σας σε μια πλαστική σακούλα και βάλτε την στην κατάψυξη για περίπου 40 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάλτε τη λίγο πριν κοιμηθείτε και θα τη νιώσετε υπέροχη και δροσερή στο δέρμα σας».

 – «Για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη φάτε καυτερό κάρι»

Ο παραπάνω ισχυρισμός είναι γενικά αληθής αλλά ενδεχομένως να μην ισχύει για όλους.

Μπορεί με μια πρώτη σκέψη να φαίνεται αντιφατικό, αλλά σε δεύτερη ανάγνωση ίσως φαίνεται λογικό το γεγονός ότι τα καυτερά μπαχαρικά μπορούν να μας δροσίζουν. Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι πολλές από τις πιο πικάντικες κουζίνες του κόσμου βρίσκονται σε θερμά κλίματα.

Η θεωρία έχει ως εξής: Τα καυτερά, πικάντικα φαγητά, τα οποία συνήθως περιέχουν τσίλι, περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη. Όταν την τρώμε, το σώμα μας θερμαίνεται και αρχίζουμε να ιδρώνουμε. Η εξάτμιση αυτού του ιδρώτα απομακρύνει τη θερμότητα από το σώμα.

Υποστηρίζεται ότι το καυτό, πικάντικο φαγητό μας προσφέρει δροσιά για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι μας προσφέρει ένα κρύο φαγητό. Αλλά για να ιδρώσουμε θα πρέπει να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, άρα να πίνουμε άφθονο νερό.

ύπνος και ζέστη
iStock

Μια αμφιλεγόμενη περίπτωση

 – «Κοιμηθείτε γυμνοί»

Αυτός ο ισχυρισμός μπορεί να αληθεύει μπορεί και όχι. Η Δρ Hare υποστηρίζει ότι αν φοράμε ρούχα από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, τότε θα αισθανόμαστε πιο δροσεροί τη νύχτα από ό,τι αν ήμασταν γυμνοί, επειδή το βαμβάκι θα απομακρύνει τον ιδρώτα από το δέρμα μας. Ωστόσο, οτιδήποτε τεχνητό ή συνθετικό θα μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερη ζέστη. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τα κλινοσκεπάσματα.

Επιπλέον, η Δρ Hare αναφέρει ότι αν είχε την επιλογή να επιλέξει ανάμεσα στο να φορέσει ένα βαμβακερό ρούχο και στο να κοιμηθεί γυμνός, θα επέλεγε το πρώτο. Αλλά αν πρόκειται να επιλέξουμε ανάμεσα σε συνθετικά υφάσματα ή να κοιμηθούμε γυμνοί, τότε ας προτιμήσουμε να κοιμηθούμε χωρίς καθόλου ρούχα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.