Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Μια δερματολόγος μοιράζεται μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στις διακοπές –και τα οποία σίγουρα δεν θα έκανε η ίδια– αλλά και ορισμένες συμβουλές για να τα αποφύγουμε.

Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά την περσινή σύσταση του ρευματολόγου μου, όταν τον επισκέφτηκα για τελευταία φορά τον Ιούλιο πριν φύγω για τις καλοκαιρινές μου διακοπές: «Να προσέχεις να μην σε βλέπει πολύ ο ήλιος και να φοράς γυαλιά, καπέλο και αντηλιακό».

Αν μου έδινε κάποιος αυτή τη συμβουλή σε οποιαδήποτε άλλη φάση της ζωής μου, σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια θα την έπαιρνα αψήφιστα, όμως τη συγκεκριμένη φορά δεν το έκανα. Ο ήλιος –ειδικά αν μιλάμε για τον ήλιο του ελληνικού καλοκαιριού– μπορεί να μας βλάψει, ενώ οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν θέματα υγείας όπως αυτοάνοσα νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη ή δερματικές παθήσεις, βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ωστόσο, παρόλο που γνωρίζουμε το κακό που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα μας, πολλές φορές παραλείπουμε τα αυτονόητα, όπως το να φορέσουμε αντηλιακό ή να το ανανεώσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μια δερματολόγος εξηγεί: 5 λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στις διακοπές

Αν αναρωτιέστε τι δεν θα έκανε ποτέ μια δερματολόγος όσο βρίσκεται σε διακοπές, είστε στο σωστό μέρος! Η πιστοποιημένη δερματολόγος, Δρ Michelle Henry, εξηγεί στην ιστοσελίδα Today τους λόγους που δεν θα έκανε ποτέ κανένα από τα παρακάτω πράγματα, τα οποία μάλιστα συγκαταλέγει στα πιο συχνά λάθη του καλοκαιριού. Επιπλέον, δίνει και μερικά tips για να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές τους καλοκαιρινούς μήνες.

Λάθος #1: Χρησιμοποιoύν αντηλιακό με SPF μικρότερο από 30

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο όχι μόνο για την παραλία αλλά και για την πόλη. Μάλιστα, οι ειδικοί συνιστούν να έχουμε άλλο αντηλιακό για την πόλη και άλλο για την παραλία, καθώς οι ανάγκες είναι διαφορετικές σε κάθε περίπτωση.

Αν έχετε απορία ως προς το ποιο αντηλιακό να επιλέξετε, η Δρ Henry υποστηρίζει ότι σίγουρα δεν πρέπει να διαλέγει κανείς αντηλιακό με SPF, δηλαδή με δείκτη προστασίας, μικρότερο από 30, το οποίο χαρακτηρίζει «σπατάλη χρημάτων».

Επιπλέον, όπως σημειώνει η δερματολόγος, οι περισσότεροι από εμάς δεν εφαρμόζουμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού και αυτό είναι μόνο ένα από τα λάθη που κάνουμε σχετικά με τη χρήση του.

Αν πάλι αναρωτιέστε γιατί είναι απαραίτητο το αντηλιακό, ο λόγος είναι προφανής: η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να βλάψει το δέρμα, να προκαλέσει σημάδια πρόωρης γήρανσης και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Λάθος #2: Αγνοούν τις ετικέτες των φαρμάκων

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι πριν από τις διακοπές είναι ότι δεν ελέγχουν αν κάποιο από τα φάρμακα που λαμβάνουν μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στον ήλιο.

Ειδικότερα, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως είναι αυτά για την ακμή, μπορεί να μας κάνει ευαίσθητους στην ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είμαστε πιο επιρρεπείς στις επιδράσεις του ήλιου και ενδεχομένως να διατρέχουμε υψηλότερο κίνδυνο για ηλιακά εγκαύματα ή εξανθήματα.

Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να διαβάζετε πάντα το φυλλάδιο οδηγιών των φαρμάκων ή –αν σας φαίνεται κι εσάς ακατανόητο– συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προκειμένου να σας λύσει τυχόν απορίες ή ανησυχίες.

δερματολόγος διακοπές
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Λάθος #3: Περπατούν ξυπόλητοι σε εξωτερικούς χώρους

Παρόλο που το να περπατάς ξυπόλητος έξω είναι ιδιαίτερα απελευθερωτικό και έχει οφέλη για την υγεία, η Δρ Henry θεωρεί ότι αυτή η συνήθεια τους καλοκαιρινούς μήνες ενέχει κινδύνους. «Βλέπω μαζικά εγκαύματα από το περπάτημα σε καυτά πεζοδρόμια, μυκητιασικές λοιμώξεις, βακτηριακές λοιμώξεις και ηλιακά εγκαύματα (στα πόδια)», ανέφερε χαρακτηριστικά η δερματολόγος.

Παρόμοια άποψη έχει και η ποδολόγος-ποδοθεραπεύτρια Ελένη Παπαδοπούλου, η οποία υποστηρίζει ότι «καλό είναι να μην πατάτε με γυμνά πέλματα εκεί που συγκεντρώνονται απόνερα, π.χ. γύρω από την πισίνα ή σε κοινά ντους, για να αποφεύγετε τους μύκητες και τις μυρμηγκιές».

Λάθος #4: Δεν κάνουν μπάνιο μετά την πισίνα

«Το χλώριο είναι ένα εξαιρετικό απολυμαντικό, αλλά είναι επίσης εξαιρετικό στο να ξηραίνει το δέρμα σας, να προκαλεί φλεγμονές και εύθραυστα μαλλιά», δήλωσε η Δρ Henry. Κάθε φορά που βγαίνετε από μια πισίνα με χλώριο, είναι σημαντικό να κάνετε ντους ή τουλάχιστον να ξεπλένεστε με καθαρό νερό.

Επιπλέον, η ειδικός επισημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε μπάνιο ακόμα και πριν μπούμε στην πισίνα, έτσι ώστε να απομακρύνουμε τη βρωμιά ή τον ιδρώτα που μπορεί να υπάρχει στο δέρμα μας.

Λάθος #5: Αγνοούν τα σημάδια του δέρματος (αντί να επισκεφτούν τον δερματολόγο)

Τέλος, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση φακίδων, ελιών ή δερματικών εξανθημάτων, τα οποία σίγουρα δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε. Γενικότερα, εάν παρατηρήσουμε αλλαγές στο δέρμα μας είναι απαραίτητο να απευθυνθούμε στον δερματολόγο μας και όχι να προσπαθήσουμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.