Freepik

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΟΥ, ΚΑΝΕ ΓΙΟΓΚΑ

Η γιόγκα δυναμώνει το σώμα και συμβάλλει στο «χτίσιμο» μυϊκής μάζας. Αυτός δεν είναι, όμως, ο μόνος τρόπος με τον οποίο αυτό το είδος άσκησης μας βοηθάει να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το βάρος μας.

Η γιόγκα κάνει μεγάλο καλό στο σώμα μας: βοηθάει σημεία όπως η μέση ή ο αυχένας και ομάδες μυών όπως οι εν τω βάθει κοιλιακοί. Πρωτίστως, όμως, η γιόγκα κάνει το μυαλό να ηρεμήσει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και το να εντάξεις μερικά λεπτά γιόγκα στην προπόνησή σου αρκούν για να αποκομίσεις οφέλη. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η γιόγκα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο ακόμα και σε ασθενείς με καρκίνο, μειώνοντας τα επίπεδα προφλεγμονωδών δεικτών και βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν την κόπωση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Μεταξύ άλλων, η γιόγκα έχει αποτελέσει αντικείμενο ερευνών για τις επιδράσεις της στην απώλεια βάρους. Μια ανασκόπηση μελετών αξιολόγησε ακριβώς αυτές τις επιδράσεις και διαπίστωσε ότι η γιόγκα συνδέεται με την απώλεια και τη διατήρηση βάρους για αρκετούς λόγους, μερικοί από τους οποίους είναι η αύξηση της ενσυνειδητότητας, η βελτίωση της διάθεσης, η μείωση του στρες και η ενέργεια που δαπανάται κατά την εξάσκησή της.

3 τρόποι με τους οποίους η γιόγκα μας βοηθάει να διαχειριστούμε το σωματικό μας βάρος

1. Η γιόγκα βοηθάει στο «mindful eating»

Έχετε ακούσει ποτέ τη φράση «φαγητό με επίγνωση»; Ή μήπως είστε πιο εξοικειωμένοι με τον αγγλικό όρο «mindful eating»; Όπως έχει εξηγήσει στο OW η διαιτολόγος-διατροφολόγος Φωτεινή Κοκκίνου, «"τρώγοντας με επίγνωση" εκπαιδεύουμε από την αρχή τον εγκέφαλό μας να τρώει φυσιολογικά και να επιλέγει συνειδητά τι, γιατί, πότε, πού και πώς θα φάμε, χωρίς όχι, μη και πρέπει». Και η γιόγκα μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη σε αυτό.

Ειδικότερα, μέσω της γιόγκα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε την επιθυμία μας για φαγητό καθώς η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας κατά τη διάρκεια των συνεδριών μπορεί να βοηθήσει και στην εξάσκηση ενσυνείδητων διατροφικών συνηθειών. Όταν τρώμε με επίγνωση είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα σημάδια πείνας και να περιορίσουμε το συναισθηματικό φαγητό. Με την πάροδο του χρόνου, μπορούμε να καταλάβουμε ποια τρόφιμα μάς γεμίζουν ενέργεια και ποια μας κάνουν να νιώθουμε δυσφορία ή φούσκωμα και να τα προτιμούμε ή να τα αποφεύγουμε, αντίστοιχα.

γιόγκα
Pixabay

2. Συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του άγχους

Το χρόνιο στρες μπορεί να κάνει την απώλεια βάρους δύσκολη επειδή μεταξύ άλλων προκαλεί αύξηση της κορτιζόλης, αγχώδη κατανάλωση τροφής και προβλήματα ύπνου. Η γιόγκα μπορεί να αντισταθμίσει αυτή την κατάσταση αφού συμβάλλει στην τόνωση της ενέργειας και της ευεξίας, στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση των επιπέδων του στρες.

Επιπλέον, οι τεχνικές βαθιάς αναπνοής, βασικό στοιχείο της γιόγκα, βοηθούν στη διαχείριση του άγχους και στην αντιστροφή ορισμένων αρνητικών επιπτώσεων αυτού, οι οποίες μπορεί να δυσχεραίνουν την απώλεια βάρους ή να συμβάλλουν στην αύξηση αυτού.

3. Με τη γιόγκα αυξάνουμε τη μυϊκή μάζα

Φυσικά, η γιόγκα γυμνάζει και μας βοηθάει να αποκτήσουμε μυϊκή μάζα. Ουσιαστικά, όταν κάνουμε γιόγκα «δουλεύουμε» όλα τα σημεία του σώματός μας προκειμένου να κρατηθούμε σε ισορροπία. Μπορεί να μην κάνουμε βάρη αλλά όλη η «δουλειά» γίνεται με το ίδιο το σωματικό μας βάρος, το οποίο χρησιμεύει ως μορφή αντίστασης. Και προφανώς καθ' όλη τη διάρκεια της προπόνησης, καίμε θερμίδες.

Μάλιστα, μια ανασκόπηση μελέτης που εξέτασε 30 δοκιμές με περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γιόγκα μπορεί να μειώσει την αναλογία μέσης-ισχίων σε υγιείς ενήλικες, καθώς και τον δείκτη μάζας σώματος σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Συμβουλές για αρχάριους

Αν θέλετε να ξεκινήσετε γιόγκα αλλά δεν έχετε μεγάλη εμπειρία, ακολουθούν μερικά χρήσιμα tips:

  • Ξεκινήστε αργά και με ένα ήπιο πρόγραμμα γιόγκα που θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε ευλυγισία και δύναμη σιγά σιγά και με ασφάλεια.
  • Επιλέξτε ένα είδος γιόγκα που να ταιριάζει στις ανάγκες σας.
  • Προσαρμόστε τις ασκήσεις που δεν είστε σε θέση να εκτελέσετε στο επίπεδο που βρίσκεστε.
  • Συνδυάστε ένα πρόγραμμα γιόγκα με κάποιο άλλο είδος αερόβιας άσκησης, όπως περπάτημα ή ποδηλασία, για καλύτερα αποτελέσματα.
  • Επιμείνετε στην προσπάθειά σας και θυμηθείτε ότι δεν πρόκειται να δείτε διαφορά με μία μόνο φορά.
  • Ζητήστε συμβουλές από έναν επαγγελματία δάσκαλο γιόγκα, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας όπως πόνους ή τραυματισμούς.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.