Illustration: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ

Τέσσερις συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις περισσότερα σε λιγότερο χρόνο, αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε ώρα εργασίας.

Δουλεύουμε για να ζούμε και όχι το αντίστροφο. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να βρίσκεις τρόπους ώστε να είσαι πιο παραγωγικός και να βγάζεις την απαιτούμενη εργασία σε λιγότερο χρόνο. Έτσι, θα μπορείς να αφιερώσεις την ενέργεια και τις ώρες της ημέρας που απομένουν στους ανθρώπους που αγαπάς και στα πράγματα που σου αρέσουν.

Προκειμένου να πετύχεις τον στόχο σου, το σημαντικό είναι να αξιοποιήσεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάθε ώρα εργασίας, να δουλεύεις πιο έξυπνα και πιο αποτελεσματικά. Υιοθετώντας τις παρακάτω συνήθειες θα πας ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο.

4 τρόποι να γίνεις πιο παραγωγικός

1. Κάνε πρόγραμμα

Υπάρχουν μέρες που ξυπνάς με το μυαλό λίγο θολωμένο, γιατί ξενύχτησες το προηγούμενο βράδυ, γιατί δεν κοιμήθηκες καλά, γιατί απλά δεν είναι η μέρα σου. Έτσι, δεν μπορείς να λειτουργείς και σκέφτεσαι συνεχώς τι χρειάζεται να κάνεις. Αυτές οι μικρές αποφάσεις απαιτούν χρόνο και ενέργεια. Είναι πιο εύκολο να είσαι παραγωγικός όταν έχεις σχεδιάσει τις εργασίες σου το προηγούμενο βράδυ. Θα ξυπνήσεις και θα γνωρίζεις ακριβώς τι θες να κερδίσεις από τη μέρα σου.

Φτιάξε, λοιπόν, μια λίστα με τις 3-4 σημαντικές εργασίες της επόμενης μέρας. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, γιατί το τελευταίο πράγμα που θες να κάνεις μόλις γυρνάς στο σπίτι από τη δουλειά είναι να σχεδιάζεις την επόμενη μέρα.

2. Βάλε τα πράγματα σε τάξη

Η ακαταστασία δημιουργεί περισπασμούς. Ωστόσο, δεν χρειάζεται το γραφείο σου να είναι εντελώς άδειο. Αρκεί να είναι τακτοποιημένο. Για να καλλιεργήσεις τη συνήθεια αυτή, μπορείς ανά τακτά διάστημα να αφιερώνεις λίγο χρόνο στο καθάρισμά του. Προσπάθησε να μην δημιουργείς στοίβες από χαρτιά ή βιβλία και τακτοποίησε αρχεία και σημειώσεις. Αυτές οι μικρές πράξεις δεν απαιτούν πολύ χρόνο, αλλά κάνουν τεράστια διαφορά.

Πώς να κάνεις περισσότερα σε λιγότερο χρόνο
Illustration: Χριστίνα Αβδίκου

3. Διαχείριση ενέργειας και παραγωγικός χρόνος

Η υπερβολική προσπάθεια δεν εγγυάται την επιτυχία. Για να είσαι πιο παραγωγικός, το ζητούμενο είναι να κάνεις την επαγγελματική σου ζωή πιο εύκολη. Πώς θα τα καταφέρεις;

  • Εκμεταλλεύσου τις ώρες της ημέρας που η ενέργειά σου είναι στα ύψη. Μπορεί να είναι νωρίς το πρωί ή αργότερα το βράδυ.
  • Μην σπαταλάς τα αποθέματα ενέργειάς σου σε επιπόλαιες εργασίες, όπως ο έλεγχος των email. Μπορείς να το κάνεις κι όταν είσαι κουρασμένος. Κάνε πρώτα τη σημαντικότερη δουλειά, για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα.
  • Η αναποφασιστικότητα «ροκανίζει» τον χρόνο σου. Εάν έχεις ρυθμίσει τις εργασίες σου το προηγούμενο βράδυ, θα ξέρεις τι να κάνεις.
  • Απομάκρυνε τους περισπασμούς. Με άλλα λόγια, βάλε το κινητό σε απόσταση και κλείσε τις ειδοποιήσεις. Έτσι, δεν θα μπαίνεις στον πειρασμό να κοιτάς κάθε τρεις και λίγο την οθόνη.

4. Εστίασε σε ό,τι ελέγχεις

Ειδικά σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου έρχεσαι σε επαφή με άλλα άτομα, είναι εύκολο να παρασυρθείς και να εμπλακείς σε πράγματα που απασχολούν τους γύρω σου. Το σημαντικό είναι να εστιάσεις σε αυτά που μπορείς εσύ να ελέγξεις και να μην σπαταλάς ενέργεια σε εξωτερικά γεγονότα, που δεν μπορείς να επηρεάσεις.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που έχεις να διαχειριστείς ένα μεγάλο έργο. Θυμήσου ότι τα μεγάλα έργα απαιτούν χρόνο. Χώρισε τις εργασίες που χρειάζεται να γίνουν σε μικρότερα μέρη και προσπάθησε να ολοκληρώνεις κάποιο από αυτά κάθε μέρα. Έτσι, θα καταφέρεις να είσαι πιο παραγωγικός.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.