iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ ΠΙΟ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ

Αν με την πρώτη ψιχάλα εγκαταλείπεις το τρέξιμο, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και η βροχή θα γίνει φίλη σου.

Το τρέξιμο στη βροχή είναι μερικές φορές μέρος του να είσαι δρομέας, ακόμα κι αν βρίσκεσαι εδώ στην Ελλάδα. Ένας δρομέας ποτέ δεν περιμένει τις ιδανικές συνθήκες για να βγει στον δρόμο. Αν έχει στο νου του να πετύχει τον τέλειο συνδυασμό θερμοκρασίας, υγρασίας, ηλιοφάνειας και δεν ξέρω τι άλλο, τότε δεν θα μπορέσει να τηρήσει ένα συνεπές πρόγραμμα προπονήσεων. Με τη λογική αυτή π.χ. οι Βρετανοί θα έτρεχαν λίγες μέρες τον χρόνο.

Αν, λοιπόν, κάθε φορά που ρίχνει μια ψιχάλα εσύ αποφασίζεις να μην φορέσεις τα αθλητικά σου παπούτσια, σου λέμε να μην φοβηθείς και να δώσεις μια ευκαιρία στο τρέξιμο στη βροχή. Ακολούθησε τις συμβουλές που ακολουθούν και μπορεί να ανακαλύψεις μια άλλη πλευρά της αγαπημένης σου δραστηριότητας, ιδιαίτερα διασκεδαστική, που θα σου γίνει συνήθεια. Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι η ασφάλειά σου προέχει, γι΄ αυτό μερικές φορές είναι καλύτερα να χάσεις μερικές προπονήσεις από το να εκτεθείς σε κινδύνους.

Το τρέξιμο στη βροχή θέλει τον σωστό ρουχισμό

Απόφυγε τα ρούχα από βαμβάκι και μη τεχνικά υφάσματα, τα οποία μπορεί να φθαρούν και να βαρύνουν από την υγρασία. Αν είναι μια μέρα βροχερή αλλά ζεστή, τότε όσο λιγότερα φοράς τόσο το καλύτερο. Η βροχή που πέφτει στο δέρμα σε δροσίζει και υπάρχει λιγότερο υλικό για να συγκρατήσει την υγρασία.

Αν ο καιρός είναι κρύος, επίλεξε μια εξωτερική αδιάβροχη στρώση. Έχε, όμως, υπόψη σου ότι αν έχεις σκοπό να καλύψεις μεγάλη απόσταση ή να τρέξεις με μεγάλη ταχύτητα, θα αρχίσεις να ζεσταίνεσαι και μερικές φορές τα ρούχα αυτά συγκρατούν τη θερμότητα του σώματος.

τρέξιμο στη βροχή
iStock

Δώσε προτεραιότητα στην ορατότητα

Αν βγήκες για τρέξιμο και εκτός από τη βροχή συνάντησες και αέρα, τότε το νερό είναι πιθανό να μπαίνει στα μάτια σου και να περιορίζει την ορατότητά σου. Φόρα γείσο ή ένα καπέλο για να κρατήσεις τη βροχή μακριά από το πρόσωπό σου όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν βγεις σε δρόμο, φόρα ρούχα με φωτεινά χρώματα και ανακλαστικές επιφάνειες, για να γίνεσαι ορατός και από τα αυτοκίνητα.

τρέξιμο στη βροχή
iStock

Φρόντισε τα παπούτσια σου

Τα αδιάβροχα παπούτσια είναι μια πολύ καλή λύση στην περίπτωση αυτή. Αν αυτά που έχεις ήδη εφαρμόζουν σωστά και δεν έχουν φθαρεί και αν οι κάλτσες που φοράς δεν είναι βαμβακερές, είσαι έτοιμος να μετρήσεις χιλιόμετρα. Αν, πάλι, πρόκειται να τρέξεις στη βροχή με καινούργιο ζευγάρι παπούτσια, ξεκίνα χαλαρά για να βεβαιωθείς ότι προσφέρουν αρκετή πρόσφυση και δεν θα γλιστρήσεις σε μια κατηφόρα.

τρέξιμο στη βροχή
iStock

Σχεδίασε προσεκτικά τη διαδρομή σου

Μία καλή επιλογή για τρέξιμο τις μέρες με βροχή είναι τα πάρκα. Όχι μόνο δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τα αυτοκίνητα, αλλά τα δέντρα μπορούν να σου προσφέρουν κάποια κάλυψη. Φυσικά, αποφεύγεις τις περιοχές που βρίσκονται σε πιο χαμηλό υψόμετρο, γιατί μπορεί να πλημμυρίσουν, καθώς και τους πολυσύχναστους δρόμους ή τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Αν πας σε κάποιο μονοπάτι σε βουνό, έχε τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά, ώστε να μην πέσεις σε λακκούβα και να μην γλιστρήσεις σε πέτρες και φύλλα, αλλά και να αποφύγεις τυχόν πτώσεις κλαδιών.

τρέξιμο στη βροχή
iStock

Μην ξεχάσεις να πίνεις νερό

Το ότι είναι σημαντικό να ενυδατώνεσαι όσο τρέχεις δεν είναι μυστικό. Ωστόσο, αν χρησιμοποιείς το πόσο ιδρωμένος είσαι ως δείκτη για το αν ο οργανισμός σου χρειάζεται υγρά και ηλεκτρολύτες, άλλαξε τακτική. Όταν βρέχει είναι πολύ πιθανό να μην ιδρώσεις όπως ιδρώνεις όταν ο καιρός είναι καλός. Φρόντισε, λοιπόν, να διατηρείς τη ρουτίνα ενυδάτωσής σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.