iStock

ΠΟΣΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Για να βελτιώσεις την υγεία σου δεν χρειάζεται να τρέχεις πολλά χιλιόμετρα. Έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και το σύντομο τρέξιμο μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο.

Πολλές μακροχρόνιες έρευνες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο ωφελεί τους ανθρώπους τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Παρότι πρόκειται για ένα επίπονο άθλημα (ο πόνος στο γόνατο είναι συχνός) που προκαλεί μικροτραυματισμούς, το τρέξιμο έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές και ο καρκίνος.

Η συχνότητα που πρέπει να πηγαίνουμε για τρέξιμο αλλά και η απόσταση που πρέπει να διανύουμε για να έχουμε κέρδος είναι δύο από τα ερωτήματα που προβληματίζουν αρκετούς από όσους έχουν επιλέξει αυτό το είδος άσκησης. Οι επιστήμονες έχουν δώσει, όμως, και σε αυτή την περίπτωση τη δική τους απάντηση.

Πόσα χιλιόμετρα πρέπει να τρέχει κανείς για να έχει όφελος;

Οι ειδικοί λένε ότι για να αποκομίσουμε τα οφέλη του τρεξίματος δεν χρειάζεται να διανύουμε μεγάλες αποστάσεις πολλές φορές την εβδομάδα ούτε να κατεβαίνουμε σε μαραθωνίους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και σύντομα, περιστασιακά τρεξίματα ωφελούν σημαντικά την υγεία, κυρίως αναφορικά με τη μακροζωία και την ψυχική ευεξία.

«Τρέχοντας τρία χιλιόμετρα μερικές φορές την εβδομάδα μπορείτε να έχετε σχεδόν όλα τα οφέλη του τρεξίματος όσον αφορά τη μείωση της θνησιμότητας», δήλωσε στους New York Times ο Δρ James H. O'Keefe, διευθυντής προληπτικής καρδιολογίας σε νοσοκομείο του Μιζούρι.

τρέξιμο
iStock

Σε μία από τις μελέτες που έχει δημοσιεύσει ο Δρ O'Keefe, στην οποία αναλύθηκαν δεδομένα από 5.000 Ευρωπαίους ενήλικες, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έτρεχαν από μία έως 2,4 ώρες την εβδομάδα με αργό ή μέτριο ρυθμό παρουσίαζαν μείωση του κινδύνου θνησιμότητας, ακόμη και συγκριτικά με τους δρομείς που έκαναν περισσότερα χιλιόμετρα με ταχύτερο ρυθμό. Μια άλλη μακροχρόνια μελέτη σε περισσότερους από 55.000 Αμερικανούς έδειξε ότι το τρέξιμο μόλις πέντε έως δέκα λεπτών την ημέρα σε αργό ρυθμό σχετιζόταν με «σημαντικά μειωμένους κινδύνους» για όλες τις αιτίες θανάτου.

Τα οφέλη του τρεξίματος μπορεί να οφείλονται σε μια ομάδα μορίων γνωστά ως «εξερκίνες», οι οποίες ονομάστηκαν έτσι επειδή πολλά από τα συστήματα οργάνων του σώματος τις απελευθερώνουν ως απάντηση στην άσκηση. Όπως εξήγησε στους New York Times η Lisa Chow, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, αν και η έρευνα σχετικά με τις εξερκίνες είναι σχετικά νέα, μελέτες τις έχουν συνδέσει με τη μείωση των επιβλαβών φλεγμονών, τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων και την αναγέννηση των κυτταρικών μιτοχονδρίων.

τρέξιμο
iStock

Το τρέξιμο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης

Μια πρόσφατη ερευνητική ανασκόπηση σχετικά με την άσκηση και την κατάθλιψη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που έκαναν τις ευρέως συνιστώμενες 2,5 ώρες μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ασκούνταν καθόλου. Παράλληλα, όσοι έκαναν μόνο τις μισές από τις συνιστώμενες 2,5 ώρες εβδομαδιαίως, εξακολουθούσαν να έχουν 18% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ασκούνταν.

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό μήνυμα είναι ότι οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι πολύ καλύτερη από τη μηδενική.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.