iStock

ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ «ΛΙΣΤΑ ΧΑΡΑΣ»

Πηγαίνεις κι εσύ από υποχρέωση σε υποχρέωση, έχοντας την αίσθηση πως η ζωή σου είναι μονότονη και χωρίς χαρά; Ίσως αυτό που χρειάζεται να εντάξεις στη ζωή σου είναι μια λίστα χαράς.

Μπορεί να σου ακουστεί αφελές, περίεργο, «αμερικανιά», αλλά αν το δοκιμάσεις θα ενθουσιαστείς με την επίδραση που μπορεί να έχει στην ζωή σου. Η διαδικασία είναι απλή: Αρκεί να επιτρέψεις στον εαυτό σου να σταθεί για λίγα λεπτά και να σκεφτεί όλα αυτά τα μικρά πράγματα που σου φέρνουν χαρά.

Για παράδειγμα, το να χαλαρώνεις στον καναπέ ή στο αγαπημένο σου καφέ με ένα βιβλίο, να κάθεσαι σε ένα ήσυχο πάρκο και να κοιτάς τον ουρανό, να ακούς μουσική, να κάνεις ένα χαλαρωτικό ντους.

Στην συνέχεια, προσπάθησε να τα χωρέσεις στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σου σαν να ήταν μια οποιαδήποτε άλλη δουλειά ή υποχρέωση. Και, πάνω απ' όλα, φρόντισε ό,τι και να γίνει να μην τα αναβάλλεις. Κάνοντας αυτές τις απλές κινήσεις δεν θα δεις τη ζωή σου να αλλάζει ριζικά, αλλά σίγουρα οι μέρες σου θα γίνουν πιο ευχάριστες και η ζωή σου θα μοιάζει να έχει περισσότερο νόημα, περισσότερη χαρά και θετικά συναισθήματα.

«Η πρακτική της δημιουργίας μιας λίστας χαράς βασίζεται στις αρχές της θετικής ψυχολογίας, δίνοντας έμφαση σε αυτές τις στιγμές που σε κάνουν να νιώθεις πως αξίζει να ζεις», αναφέρει η life coach Alyssa Scolari (MA, LPC, ACS).

λίστα χαράς
iStock

Η λίστα χαράς και η θετική ψυχολογία

Τα οφέλη της θετικής ψυχολογίας τονίζει συχνά μέσα από την αρθρογραφία του και το Harvard Health, υπογραμμίζοντας μέσα από έρευνες πόσο συμβάλλει στην προώθηση της ευτυχίας και της συναισθηματικής ευεξίας μέσα από τους τρεις βασικούς πυλώνες της:

  • τη σύνδεση με τους άλλους,
  • την απόλαυση,
  • την ευγνωμοσύνη.

Μέσα από τη λίστα χαράς ικανοποιούνται και αυτοί οι τρεις πυλώνες, αφού μέσα σε αυτή τη λίστα εκτός από τα πράγματα που κάνεις μπορούν να συμπεριληφθούν και αυτά που σε συνδέουν με τους άλλους (από τίνος τη λίστα χαράς θα έλειπε το να κάνει πράγματα με τους αγαπημένους φίλους ή τον σύντροφό του;) αλλά και η ευγνωμοσύνη που αναπόφευκτα νιώθεις όταν βρίσκεις απόλαυση στο να κοιτάς το μεγαλείο του ουρανού, να ακούς ένα όμορφο τραγούδι ή να διαβάζεις ένα καλό βιβλίο.

λίστα χαράς
iStock

Όπως εξηγεί η Scolari, η μετατόπιση της εστίασής μας με αυτόν τον τρόπο έχει ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. «Αντισταθμίζει την τάση να αναπολούμε αρνητικές εμπειρίες ή συναισθήματα, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τα συναισθήματα κατάθλιψης ή άγχους».

Και συνεχίζει: «Στον πυρήνα τους, οι λίστες χαράς χρησιμεύουν ως φάρος, καθοδηγώντας τα άτομα να αναγνωρίζουν και να καλλιεργούν σκόπιμα τις στιγμές, τις δραστηριότητες και τις σχέσεις που τους φέρνουν ευτυχία. Γράφοντας σε μια λίστα τα πράγματα που μας φέρνουν χαρά, μετατοπίζουμε την εστίασή μας από αυτά που μας λείπουν σε αυτά που έχουμε, καλλιεργώντας μια αίσθηση αφθονίας και ευγνωμοσύνης».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.