iStock

ΤΑ 8 ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ ΤΩΝ ΙΑΠΩΝΩΝ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ

Η Ιαπωνία, η μακρινή χώρα της ανατολικής Ασίας όπου οι άνθρωποι φτάνουν κατά μέσο όρο τα 84 έτη, μας διδάσκει 8 μυστικά της μακροζωίας για να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ιαπωνία ανήκει στις χώρες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με δεδομένα του 2019, ο μέσος όρος ζωής των Ιαπώνων είναι τα 84,36 έτη και εμείς φανταζόμαστε ότι η ιαπωνική κουλτούρα και οι επιλογές του τρόπου ζωής παίζουν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτά τα στατιστικά.

Όπως έχουν δείξει έρευνες, η διατροφή των Ιαπώνων συμβάλλει κατά πολύ στα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας, ιδιαίτερα αναφορικά με τους θανάτους από παθήσεις της καρδιάς και από καρκίνο.

Το υψηλό προσδόκιμο ζωής των Ιαπώνων, όμως, δεν οφείλεται μόνο στη διατροφή. Εντοπίζουμε 8 συνήθειες από τη μακρινή ασιατική χώρα που προωθούν την καλή υγεία και μπορούν να μας χαρίσουν μερικά χρόνια ζωής.

1. Οι Ιάπωνες καταναλώνουν τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Η ζύμωση είναι μια μεταβολική διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιούνται μικροοργανισμοί, όπως βακτήρια ή ζυμομύκητες, για τη δημιουργία μιας επιθυμητής αλλαγής σε τρόφιμα ή ποτά. Η διαδικασία της ζύμωσης, πέρα από το ότι βοηθά στη διατήρηση των τροφίμων στον χρόνο, δημιουργεί και ευεργετικά ένζυμα, βιταμίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και προβιοτικά.

Πρόκειται μια αρχαία μέθοδο που έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας και την οποία οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν κατά κόρον. Δημοφιλή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι το tempeh (προϊόν σόγιας), τα λαχανικά τουρσί και το ιαπωνικό καρύκευμα miso.

Όσον αφορά τα οφέλη της ζύμωσης, τέτοια τρόφιμα βοηθούν το έντερο αφού περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες ωφέλιμων στελεχών βακτηρίων, είναι πιο εύπεπτα και έχουν συνδεθεί με την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας όπως η ελκώδης κολίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

2. Τα θαλασσινά έχουν σημαντική θέση στην ιαπωνική κουζίνα

Η ιαπωνική κουζίνα περιλαμβάνει μια ποικιλία θαλασσινών και συγκεκριμένα πολλά διαφορετικά είδη καλαμαριών, ψαριών, χταποδιών, χελιών και οστρακοειδών. Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν τα θαλασσινά σε κύρια πιάτα της κουζίνας τους, όπως είναι το σούσι και η tempura, ενώ συχνά τα τρώνε συνοδεύοντάς τα με ρύζι ή ως συστατικό στη σούπα miso.

8 μυστικά που έχουν οι Ιάπωνες
Unsplash John Cameron

Όπως γνωρίζουμε, τα θαλασσινά αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, καθώς έχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες (κυρίως Β και D) και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολλά άλλα. Συγκεκριμένα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο που προκαλείται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ακόμη και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

3. Το περπάτημα θεωρείται τελετουργία

Το περπάτημα για τους Ιάπωνες αποτελεί τρόπος ζωής. Ειδικότερα, μπορεί να θεωρηθεί βουδιστική τελετουργία και στην Ιαπωνία μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων πιστεύει στο Βουδισμό. Αυτή η βουδιστική τελετουργία ονομάζεται και «walking meditation» ή αλλιώς «διαλογισμός περπατήματος». Όπως μας έχει εξηγήσει η πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια mindfulness Μυρτώ Λεγάκη, «ο διαλογισμός περπατήματος μάς δίνει την ευκαιρία να εστιάσουμε την προσοχή μας, που συχνά διασπάται μέσα στην ημέρα, και να επανέλθουμε στο παρόν μέσα από τις αισθήσεις του σώματος που κινείται».

Αν δεν θέλετε να μυηθείτε στον διαλογισμό περπατήματος, μπορείτε απλά να εντάξετε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας. Τα οφέλη του είναι πάρα πολλά και αφορούν από τη διατήρηση του βάρους και την ανακούφιση από πόνο στις αρθρώσεις, μέχρι συνολικά τη μακροζωία.

4. Το φαγητό «στο πόδι» απαγορεύεται

Σας έχει τύχει κάποιες ημέρες να είστε τόσο απασχολημένοι και αγχωμένοι που, αντί να καταναλώσετε ένα πλήρες γεύμα, καταλήγετε να φάτε κάτι πρόχειρο στον δρόμο; Ε, λοιπόν, οι Ιάπωνες δεν το κάνουν ποτέ αυτό. Ειδικότερα, στην ιαπωνική κουλτούρα θεωρείται αγένεια να τρώει κανείς ενώ βρίσκεται σε κίνηση, είτε στον δρόμο είτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όταν περπατάμε, επειδή ο εγκέφαλός μας κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα, μπορεί να μην αντιληφθούμε το σήμα που στέλνει στο σώμα ότι έχουμε χορτάσει και έτσι να συνεχίσουμε να τρώμε. Το να τρώμε συνειδητά μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε έλεγχο του βάρους μας και να υιοθετήσουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό.

5. Οι Ιάπωνες υιοθετούν υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος

Όταν τα τρόφιμα μαγειρεύονται, ένα μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών τους μπορεί να χαθεί, ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείται. Στην ιαπωνική κουζίνα χρησιμοποιούνται κατεξοχήν υγιεινές μέθοδοι μαγειρέματος. Η μέθοδος Agemono, για παράδειγμα, μοιάζει με το δικό μας τηγάνισμα, αλλά θεωρείται πιο υγιεινή.

Ακόμη, η μαγειρική στον ατμό είναι μια συνηθισμένη πρακτική στην Ιαπωνία. Για παράδειγμα, ο ιαπωνικός όρος Mushimono αναφέρεται σε ένα πιάτο στον ατμό, το οποίο συνήθως περιέχει κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά. Γενικά, το μαγείρεμα στον ατμό θεωρείται από τις πιο υγιεινές μεθόδους, αφού ο ατμός διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά καλύτερα από άλλες τεχνικές μαγειρέματος.

6. Τα λουτρά σε θερμές πηγές είναι διαδεδομένα

Οι φυσικές θερμές πηγές, γνωστές και ως onsen, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στην Ιαπωνία και βρίσκονται σε πολλές περιοχές. Υπάρχουν διάφοροι τύποι θερμών πηγών, που διακρίνονται από τα μέταλλα που διαλύονται στο νερό, με κάθε μέταλλο να παρέχει διαφορετικό όφελος στην υγεία. Οι θερμές πηγές πιστεύεται ότι έχουν χαλαρωτική επίδραση στο σώμα και το μυαλό. Ανάμεσα στα οφέλη που προσφέρει η λουτροθεραπεία σε θερμές πηγές είναι η ανακούφιση από το άγχος, τον πόνο και τα δερματικά προβλήματα, η ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος και της ροής οξυγόνου στους μυς και η μείωση του στρες.

Οι θερμές πηγές θεωρούνται ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά εάν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγεία, καλό είναι να συμβουλευτείτε προηγουμένως τον γιατρό σας.

7. Οι Ιάπωνες εξασκούνται στις πολεμικές τέχνες

Για την ιαπωνική κουλτούρα, οι πολεμικές τέχνες δεν είναι μόνο ένα δημοφιλές άθλημα, αλλά και μια πνευματική πρακτική. Αν και παραδοσιακά εκτελούνταν από πολεμιστές σαμουράι, σήμερα μιαλάμε για διαφορετικά εργαλεία εκπαίδευσης, μεθόδους και διάφορες σχολές και στιλ.

μυστικά Ιάπωνες
iStock

Οι πολεμικές τέχνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Πρόκειται για άσκηση που γυμνάζει όλο το σώμα, βελτιώνει την αντοχή, την ευλυγισία, τη δύναμη και συνολικά την καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης, οι πολεμικές τέχνες μάς βοηθούν να αναπτύξουμε σημαντικές δεξιότητες αυτοάμυνας, να βελτιώσουμε τα αντανακλαστικά μας και να εξασκηθούμε ως προς τη συγκέντρωσή μας.

8. Τα ιαπωνικά επιδόρπια είναι πιο υγιεινά

Στην Ελλάδα, όταν αναφερόμαστε σε επιδόρπια, μας έρχονται στο μυαλό γλυκά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ωστόσο, στην Ιαπωνία το επιδόρπιο χρησιμοποιείται ως μια ευκαιρία να καθαρίσει και να φρεσκάρει ο ουρανίσκος μετά από ένα γεύμα και δεν σημαίνει ότι αυτό θα περιλαμβάνει ένα –γεμάτο ζάχαρη– γλυκό. Τα ιαπωνικά επιδόρπια συχνά περιλαμβάνουν υλικά όπως φρούτα, ρύζι ή γλυκά φασόλια και γενικά συστατικά χαμηλά σε περιεκτικότητα ζάχαρης.

Ένα δημοφιλές επιδόρπιο στην Ιαπωνία είναι το Mochi, ένα κέικ ρυζιού με διάφορες γεμίσεις, όπως γλυκά κόκκινα φασόλια, φράουλες, ακόμα και παγωτό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.