Unsplash Reinhart Julian

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

Το περπάτημα είναι η πιο απλή μορφή φυσικής δραστηριότητας, αλλά τα οφέλη του δεν είναι ούτε λίγα ούτε ασήμαντα.

«Είναι το περπάτημα μια θαυματουργή θεραπεία;» Αυτός ήταν ο τίτλος της έκθεσης που δημοσίευσε πριν δύο χρόνια η Living Streets, βρετανική ΜΚΟ που ασχολείται με την προώθηση του καθημερινού περπατήματος και τα οφέλη του.

Μέσα στην έκθεση αναφέρεται ότι περισσότεροι γιατροί θα έπρεπε να συνταγογραφούν το περπάτημα, ώστε να βελτιώνεται η ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών τους, καθώς και ότι οι σχεδιασμένες για περπάτημα πόλεις βελτιώνουν τη σωματική και  ψυχική ευεξία.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση σωματικής αδράνειας, υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας και ανησυχίας για προβλήματα ψυχικής υγείας. Παράλληλα, βιώνουμε μια κλιματική κρίση με την ατμοσφαιρική ρύπανση να ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους ετησίως. Το περπάτημα είναι μια δωρεάν, εύκολη και προσβάσιμη λύση», είχε δηλώσει η Jane Roberts, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων και πρόεδρος της οργάνωσης.

«Η σωματική δραστηριότητα είναι το πιο κοντινό πράγμα που έχουμε σε θαυματουργό φάρμακο. Ακόμα κι αν δεν χάσετε ούτε γραμμάριο, θα ζήσετε περισσότερο, θα αισθάνεστε πιο υγιείς και θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσετε καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και αρθρίτιδα», έχει γράψει στο twitter ο Thomas Frieden, πρώην διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τι κερδίζουμε με το περπάτημα
Unsplash Krzysztof Hepner

4 σημαντικά οφέλη του περπατήματος

– Ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις

Τους τελευταίους μήνες λόγω κρύου και δουλειάς περιόρισα δραματικά τις μετακινήσεις μου με τα πόδια. Αποτέλεσμα; Οι ενοχλήσεις στο γόνατο ήταν καθημερινές. Από τη στιγμή, όμως, που φόρεσα ξανά τα αθλητικά μου παπούτσια, η κατάσταση βελτιώθηκε δραματικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ανακουφιστούμε από τον πόνο και τη δυσκαμψία που συνδέονται με την αρθρίτιδα, ενώ προστατεύει τις αρθρώσεις (κυρίως τα γόνατα και τα ισχία), λιπαίνοντάς τις και ενισχύοντας τους μύες που τις υποστηρίζουν.

– Επηρεάζει τα γονίδια που σχετίζονται με το βάρος

Πριν κάμποσα χρόνια, ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ εξέτασαν 32 γονίδια που σχετίζονται με το βάρος σε περισσότερα από 12.000 άτομα με γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία. Μεταξύ άλλων, αξιολόγησαν και την επίδραση που μπορεί να έχει σε αυτά το γρήγορο περπάτημα. «Μια καθημερινή βόλτα με γρήγορο περπάτημα για μία ώρα μείωσε τη γενετική επίδραση στην παχυσαρκία [όπως αυτή αποτυπώθηκε στις διαφορές στο Δείκτη Μάζας Σώματος] στο μισό», είχε δηλώσει ο βασικός συγγραφέας της Qibin Qi.

Τι κερδίζουμε με το περπάτημα
Unsplash Sebastien Goldberg

– Προστατεύει από τη βλάβη της χρόνιας φλεγμονής

Το τρίτο από τα οφέλη του περπατήματος αφορά την χρόνια φλεγμονή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ύπαρξη χρόνιας χαμηλού βαθμού φλεγμονής συμβάλλει στην εκδήλωση αρκετών χρόνιων παθήσεων, όπως π.χ. οι καρδιαγγειακές, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2. Η αύξηση της σωματικής άσκησης και παράλληλα η μείωση του χρόνου που περνάμε σε μια καρέκλα είναι το μυστικό για την πρόληψή της.

– Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που περπατούσαν 7 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα (τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα) είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνου του μαστού σε σχέση με εκείνες εκείνες που περπατούσαν έως 3 ώρες την εβδομάδα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.