iStock

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΥΠΝΟΥ

Πώς τα καταφέρνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και έχουν τόση ενέργεια με μόνο λίγες ώρες ύπνου; Δύο από αυτούς απαντούν και δίνουν χρήσιμα tips.

Αν έχει τύχει να βρεθείς ποτέ νύχτα σε νοσοκομείο, είτε στα επείγοντα είτε στην εντατική, θα έχεις σίγουρα αναρωτηθεί πώς καταφέρνουν οι γιατροί μέσα στο άγριο χάραμα να βρίσκονται σε απόλυτη διαύγεια και να είναι γεμάτοι ενέργεια. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εκπαιδευτεί να αποδίδουν υπό συνθήκες τρομερής πίεσης, με ελάχιστες ώρες ύπνου. Τις ώρες αυτές, όμως, φροντίζουν να κοιμούνται εύκολα και τόσο βαθιά, ώστε να ξεκουράζονται πραγματικά, συνήθως ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο τελετουργικό.

Η Adaira Landry είναι καθηγήτρια στο Harvard Medical School, ενώ εργάζεται και ως γιατρός στην εντατική του νοσοκομείου Brigham and Women’s Hospital. Η Resa E. Lewiss είναι καθηγήτρια εντατικής θεραπείας στο University of Alabama at Birmingham. Χωρίς να υποτιμούν καθόλου την αξία του ύπνου για τη σωματική και ψυχική υγεία, οι δυο τους εξήγησαν στο CNBC ότι υπάρχουν «κόλπα» για να καταφέρνουν οι γιατροί με λίγες ώρες ύπνου να ξυπνούν όσο το δυνατόν πιο ανανεωμένοι.

8 tips για να ξυπνάς ανανεωμένος με λίγες ώρες ύπνου

2 εντατικολόγοι αποκαλύπτουν πώς γεμίζουν ενέργεια με λίγες ώρες ύπνου
iStock

1. Σβήσε κάθε φως στο δωμάτιο

Το σκοτάδι ενεργοποιεί την παραγωγή μελατονίνης στον εγκέφαλο, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να χαλαρώνει πιο γρήγορα. Οι γιατροί, λοιπόν, φροντίζουν να κοιμούνται σε ολοσκότεινα δωμάτια ή φορούν μια άνετη μάσκα ύπνου όταν κοιμούνται. Ακόμη και το φωτάκι νυκτός μπορεί να δημιουργήσει θέμα, μάλιστα με μια απρόσμενη πιθανή παρενέργεια στα παιδιά.

2. Μείωσε τη θερμοκρασία

Ο ύπνος συνδέεται άμεση με τη θερμοκρασία του σώματος και έχει βρεθεί πως ένα δροσερό δωμάτιο επιτρέπει μια σταθερή θερμοκρασία στο σώμα, που έτσι μένει κοιμισμένο για περισσότερο. Δεν αναφερόμαστε σε υπερβολικό κρύο, αλλά σε μια κατάσταση ευχάριστη. Ας μην ξεχνάμε ότι στα περισσότερα νοσοκομεία οι θερμοκρασίες είναι κατά κανόνα χαμηλές, οπότε οι γιατροί είναι εξοικειωμένοι σε αυτές.

3. Μην τρως πριν κοιμηθείς

«Προσπαθούμε να τρώμε κατά τη διάρκεια της βάρδιας, λίγες ώρες πριν κοιμηθούμε. Και προτιμάμε ζεστά ροφήματα (ή σε θερμοκρασία δωματίου), όπως πράσινο τσάι ή καφέ χωρίς καφεΐνη, αντί για σνακ. Αν φάμε πριν κοιμηθούμε, η χώνεψη δυσκολεύεται και μπορεί να έχουμε παλινδρόμηση που θα χαλάσει τον ύπνο μας», λέει χαρακτηριστικά η Landry.

2 εντατικολόγοι αποκαλύπτουν πώς γεμίζουν ενέργεια με λίγες ώρες ύπνου
iStock

4. Κάνε ένα ζεστό μπάνιο

«Επίσης, αμέσως μετά τη βάρδια και πριν ξαπλώσουμε κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους. Δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε, έχοντας έρθει σε επαφή με τόσα μικρόβια και έχοντας ιδρώσει τόσο πολύ όσο είμαστε στην εντατική ή στα επείγοντα», προσθέτει η Landry. Εξηγεί ότι το ζεστό μπάνιο βοηθά, ώστε να χαλαρώσουν οι μύες και να έρθει το σώμα σε μια σωστή θερμοκρασία που υποδηλώνει στον εγκέφαλο ότι έρχεται η ώρα του ύπνου.

5. Βάλε ένα χαλαρωτικό άρωμα πριν τον ύπνο

Αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι γιατροί ψεκάζονται με αρώματα πριν πάνε για ύπνο, όμως η Lewiss υποστηρίζει πως όσοι το κάνουν καταφέρνουν να κοιμηθούν καλύτερα. «Εγώ αγαπώ τη λεβάντα και τον ευκάλυπτο. Μελέτες δείχνουν πως τα έλαια λεβάντας έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες και βοηθούν στον ύπνο. Ωστόσο, και τα έλαια ευκάλυπτου καθαρίζουν τις αναπνευστικές οδούς και είναι, επίσης, πολύ ωφέλιμα πριν τον ύπνο».

6. Κάνε γυμναστική, αλλά όχι έντονη

Ο χρόνος των γιατρών είναι εξαιρετικά περιορισμένος, όμως οι περισσότεροι από αυτούς ξέρουν καλά πως η συστηματική σωματική άσκηση όχι μόνο τους βοηθά να ανταπεξέλθουν στις τόσες ώρες σωματικής κόπωσης, αλλά βελτιώνει και τη διαδικασία του ύπνου. Η Landry προτείνει τη yoga με χαλαρές ασκήσεις που δεν ανεβάζουν τον παλμό της καρδιάς, κάνοντας το σώμα στο τέλος να νιώθει ξεπιασμένο και ξεκούραστο.

7. Δοκίμασε μια συσκευή λευκού ήχου

Τόσο η Landry όσο και η Lewiss λένε ότι πάντα υπάρχει κάποιος ήχος που τις βοηθά να κοιμούνται πιο γρήγορα και πιο βαθιά. Η Landry χρησιμοποιεί την εφαρμογή Rain Rain Sleep Sounds, ενώ η Lewiss προτιμά τον φυσικό ήχο του χώρου, π.χ. τον ήχο του ανεμιστήρα οροφής ή τις ομιλίες έξω από την πόρτα, αν βρίσκεται στο νοσοκομείο. «Αν υπάρχει μια "κουβέρτα" ήχου ή ένας συγκεκριμένος παρασκηνιακός ήχος, καλύπτονται όλοι οι άλλοι ενοχλητικοί ήχοι που μπορεί να προκαλέσουν διέγερση και να διακόψουν τον ύπνο σου», εξηγεί η ίδια.

2 εντατικολόγοι αποκαλύπτουν πώς γεμίζουν ενέργεια με λίγες ώρες ύπνου
iStock

8. Η σημασία του άνετου στρώματος στην ποιότητα του ύπνου

«Όταν κοιμάσαι, χρειάζεσαι ένα στρώμα που επιτρέπει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και τη χαλάρωση του σώματος. Επίσης, χρειάζεσαι σκεπάσματα και ρούχα που βοηθούν στην καλή θερμοκρασία του σώματος. Πρέπει, δηλαδή, να νιώθεις άνετα και να μην ιδρώνεις», καταλήγει η Landry, τονίζοντας πως πραγματικά αξίζει να επενδύσει κανείς για την καλύτερη ποιότητα του ύπνου του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.