Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΕΙΣ ΦΡΕΣΚΟ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΟΥΣ

Κρέμασε ένα κλαδάκι φρέσκου ευκάλυπτου πάνω από το ντους σου και απόλαυσε τις ευεργετικές ιδιότητές του στην υγεία σου.

Ο ευκάλυπτος είναι από τα φυτά που, χωρίς να είναι γνωστά στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, έγινε γρήγορα δημοφιλές για τις πολλαπλές ιδιότητές του, σε μεγάλο βαθμό ευεργετικές ακόμα και για την υγεία μας. Στη χώρα μας εισήχθη από την πατρίδα του, την Αυστραλία, το 1862, όταν ο βοτανολόγος Θεόδωρος Ορφανίδης πρότεινε την αξιοποίησή του προκειμένου να απορροφά το νερό και να αποξηραθούν έτσι έλη, να αντιμετωπιστεί η υπερχείλιση σε διάφορες περιοχές και τελικά να περιοριστούν ακόμα και θανατηφόρες ασθένειες, όπως η ελονοσία.

Αρκετά χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς το έλαιο που παράγεται από τον ευκάλυπτο έχει δράση αντισηπτική, σπασμολυτική και αντιπυρετική. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που το συνιστούν και για τις διεγερτικές του ιδιότητες, αφού έχει βρεθεί να ενισχύει την πνευματική υγεία, να βελτιώνει τη διάθεση και να μειώνει το στρες.

Η επιτροπή για τα φυσικά φάρμακα που κάνει συστάσεις στους συμβούλους υγείας της Γερμανίας έχει επίσης εγκρίνει την εισπνοή υδρατμών από ευκάλυπτο για τη θεραπεία της βρογχίτιδας και του βήχα. Την ίδια ώρα, αν καταναλωθεί ως τσάι έχει βρεθεί ότι πέρα από τις αντισηπτικές του ιδιότητες, λειτουργεί και ως χωνευτικό.

ευκάλυπτος
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Γιατί να κρεμάσεις ευκάλυπτο στο μπάνιο σου

 

Παρόλο που τις αρωματοθεραπευτικές ιδιότητες του ευκάλυπτου μπορείς να τις απολαύσεις και αν τον χρησιμοποιήσεις ως αιθέριο έλαιο, η ωτορινολαρυγγολόγος Dale Amanda Tylor προτείνει να κρεμάσεις ένα κλαδί φρέσκου ευκάλυπτου πάνω από το ντους σου. Γιατί; «Κρεμώντας ευκάλυπτο στο ντους επιτρέπεις τη διάχυση των ενεργών παραγόντων του και απολαμβάνεις τα οφέλη του στην υγεία σου, εισπνέοντάς τον σε ένα σχετικά περιορισμένο και χαλαρωτικό περιβάλλον», λέει η γιατρός.

Όπως προσθέτει, φρέσκο ευκάλυπτο θα βρεις σε όλα τα φυτώρια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις όταν πάρεις το κλαδί ή ένα μικρό μπουκέτο είναι, αφού το πλύνεις, να «περάσεις» με έναν πλάστη τα φύλλα του ώστε να απελευθερώσουν τα αρώματά τους. Στη συνέχεια δέσε το ματσάκι πάνω από την κεφαλή του ντους.

«Ένα φρέσκο ματσάκι ευκάλυπτου θα διατηρηθεί εκεί για 2 με 3 εβδομάδες. Όταν αρχίσει να μαυρίζει ή αν σταματήσει να μυρίζει, θα πρέπει να αντικατασταθεί». λέει η Tylor.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι –καθώς το άρωμά του είναι έντονο, ενώ κάποια συστατικά του μπορεί να γίνουν ακόμα και τοξικά κατά την κατάποση– θα πρέπει κανείς να έχει υπόψη τις πιθανές του παρενέργειες, όπως ναυτία, ζαλάδα, κοιλιακή δυσφορία κ.ά. Aκόμα πιο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου, αν δεν χρησιμοποιηθεί σε μικρές ποσότητες και σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Θα πρέπει, λοιπόν, οπωσδήποτε να μένει μακριά από παιδιά και ζώα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.