TED LASSO: ΜΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

Ο Ted Lasso, ο πολυλογάς προπονητής μιας προβληματικής βρετανικής ομάδας ποδοσφαίρου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλός ηγέτης. Δες την κωμική σειρά και πάρε μερικά μαθήματα για το πώς μπορείς να υιοθετήσεις τις πρακτικές του.

Πιστέψτε με, η σειρά Ted Lasso δεν είναι μια απλή κωμική σειρά. Δεν μιλά απλώς για έναν πολυλογά προπονητή από την Αμερική που μετακομίζει στην Αγγλία (τον υποδύεται ο Jason Sudeikis), για να συνεφέρει την ποδοσφαιρική ομάδα AFC Richmond. Η κωμωδία της Apple TV+, πέρα από άφθονες σκηνές γέλιου, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει στον θεατή.

Όποιος την έχει παρακολουθήσει, σίγουρα έχει συγκινηθεί από τις γεμάτες συναίσθημα, υποστήριξη και ενθάρρυνση ομιλίες του Ted προς τους παίκτες του και από τον τρόπο που βάζει τόσο ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητές του τις ανάγκες της ομάδας. Ο τρίτος και τελευταίος κύκλος προβάλλεται τώρα και –σε αντίθεση με ό,τι έχουμε συνηθίσει με τις συνδρομητική πλατφόρμα– βγαίνει ένα επεισόδιο τη βδομάδα.

Τι σημαίνει εμπνευσμένος ηγέτης

«Ένας εμπνευσμένος ηγέτης παρακινεί τους άλλους, προσπαθεί να καλλιεργήσει το ταλέντο που κρύβουν και προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη. Είναι παθιασμένος και πρόθυμος να πάρει ρίσκα, εάν αυτό σημαίνει ότι έτσι θα ξεκλειδώσει τις αναξιοποίητες δυνατότητες της ομάδας του. Σκοπός δεν είναι να βάλει τους ανθρώπους σε μια κατάσταση υπερβολικού άγχους ή πίεσης. Σκοπός είναι να τους βγάλει από τη ζώνη άνεσής τους», αναφέρει ο Chidiebere Ogbonnaya, καθηγητής Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

«Το να εμπνέεις άλλους ανθρώπους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει πρώτα να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό τους. Πρέπει να τους κάνεις να νιώθουν ότι τους εκτιμούν και να προωθήσεις μια αίσθηση συντροφικότητας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να δώσεις στην ομάδα έναν κοινό σκοπό. Έτσι, θα υποστηρίζει ο ένας τον άλλον, θα μαθαίνει ο ένας από τον άλλον και θα επιλύουν τις όποιες συγκρούσεις», συμπληρώνει.

Από την άλλη, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας ηγέτης πρέπει να φέρνει και αποτελέσματα (όπως τα ορίζει αυτά). Για να το καταφέρει, χρειάζεται να παραμένει συγκεντρωμένος, να βλέπει τη «μεγάλη εικόνα», να ξεπερνά τα εμπόδια που προκύπτουν. Έτσι, θα εξασφαλίσει την επιτυχία τη δική του και των γύρω του.

Το μεγάλο παράδοξο

Όπως εξηγεί ο Ogbonnaya, ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη τους, βρίσκονται σε έντονο ανταγωνισμό και πρέπει να προσαρμοστούν σε  νέες τεχνολογίες. Από την άλλη, οι άνθρωποι συχνά αναγκάζονται να βρουν περισσότερες από μία εργασίες, δουλεύουν περισσότερες ώρες και μέρες και ζουν σε συνθήκες διαρκούς αβεβαιότητας.

Ted Lasso: Μια σειρά σου δείχνει τι σημαίνει καλός ηγέτης
Apple TV

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, κάθε μάνατζερ καλείται να επιλέξει μεταξύ της καθαρής ζημιάς ή κέρδους και της ευημερίας της ομάδας. Με άλλα λόγια, καλείται να απαντήσει στο αν η υψηλή απόδοση πρέπει να συνδέεται με την πολύ σκληρή και υπό πίεση εργασία. Είναι εφικτό να κατακτήσουμε υψηλούς στόχους, χωρίς να κινδυνέψει η ευημερία των ανθρώπων;

Η ισορροπία στην ομάδα

Δεν ξέρω τι συμβαίνει σε κάθε εργασιακό κλάδο, αλλά κρίνοντας από την προσωπική μου εμπειρία και τις εμπειρίες γνωστών και φίλων, οι άνθρωποι σήμερα αφιερώνουν πολλές ώρες στην εργασία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος που περνούν με τους δικούς τους ανθρώπους, ο χρόνος που κοιμούνται, ο χρόνος που κάνουν δραστηριότητες οι οποίες ωφελούν την υγεία τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι θυσίες αυτές δεν αμείβονται ανάλογα. Μένουν στην ίδια μισθολογική κλίμακα για χρόνια και δεν έχουν ευκαιρίες ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων και εξέλιξης.

Ted Lasso: Μια σειρά σου δείχνει τι σημαίνει καλός ηγέτης
Apple TV

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Work & Stress (Μάιος 2022) συνδέει την υψηλής έντασης εργασία με τη δυσαρέσκεια, καθώς και ζητήματα που άπτονται της ψυχικής υγείας. Επιπλέον, λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας, τα μέλη της ομάδας μπορεί να ασκούν μεγάλη πίεση το ένα στο άλλο, προκειμένου να εργαστούν πιο σκληρά. Μπορεί ο ένας να ελέγχει τη δουλειά του άλλου, για να δουν ποιος κάνει (ή δεν κάνει) το καλύτερο δυνατό. Αποτέλεσμα; Η εργασιακή ατμόσφαιρα γίνεται εχθρική, οδηγώντας σε θυμό, απόγνωση και απογοήτευση.

Η θέση του Ted Lasso

Επομένως, ένας μάνατζερ συνεχίζει να ζητάει από την ομάδα του καλύτερα αποτελέσματα, ακόμα κι αν αυτή είναι εξαντλημένη και αγχωμένη;

Ted Lasso: Μια σειρά σου δείχνει τι σημαίνει καλός ηγέτης
Apple TV

Ιδίως στη διάρκεια της πρώτης σεζόν, ο Lasso αντιμετωπίζει διαρκώς τέτοιου είδους προκλήσεις. Καταφέρνει, ωστόσο, να τις διαχειριστεί με επιτυχία. «Ως προπονητής επικοινωνεί ανοιχτά με την ομάδα του. Ζητά τη συμβολή της στη λήψη αποφάσεων. Την ενθαρρύνει να παραμείνει πειθαρχημένη. Ταυτόχρονα, τα μέλη της ομάδας που έχουν κακή απόδοση λαμβάνουν επιπλέον υποστήριξη. Από την άλλη, όσα έχουν καλή απόδοση ενθαρρύνονται, ώστε να τα πάνε ακόμα καλύτερα», τονίζει ο καθηγητής.

Το σημαντικό μάθημα που μας διδάσκει ο συμπαθητικός Ted είναι ότι ένας αποτελεσματικός μάνατζερ δεν αναθέτει απλώς καθήκοντα, δεν πιέζει διαρκώς τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα όριά τους. Είναι πολύ σημαντικό να θέτει ξεκάθαρους στόχους, να δίνει το καλό παράδειγμα, να υποστηρίζει την ομάδα. Εξίσου σημαντικό είναι να δίνει θετικό feedback, να επαινεί τα μέλη της ομάδας για την καλή τους δουλειά και να τα κάνει να νιώθουν ότι έχουν αξία.

«Αν τα παραπάνω γίνουν σωστά, τα μέλη της ομάδας θα είναι πιο χαρούμενα και πιο ικανοποιημένα. Θα έχουν περισσότερα κίνητρα να κάνουν καλύτερη δουλειά. Θα έχουν ισχυρότερη αίσθηση του ανήκειν», καταλήγει ο ειδικός.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.