iStock

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΛΠΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΟ ΣΕΞ

Ο κολπικός μετεωρισμός είναι η πιο παρεξηγημένη και αμήχανη στιγμή κατά τη διάρκεια του σεξ και έχει έρθει η ώρα να τον απομυθοποιήσουμε.

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την έξαψη των πρώτων σεξουαλικών επαφών με έναν νέο ερωτικό σύντροφο. Τίποτα δεν συγκρίνεται, όμως, και με την άνεση που δημιουργεί η οικειότητα μιας μακροχρόνιας σχέσης, όταν ακόμα και η πιο αμήχανη ή ντροπιαστική στιγμή κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρυφερότητα και χιούμορ.

Όπως στην περίπτωση του κολπικού μετεωρισμού που είναι σίγουρα το τελευταίο πράγμα που θέλεις να σου συμβεί κατά τη διάρκεια μιας έντονης ερωτικής πράξης – και όχι μόνο.

Τι είναι ο κολπικός μετεωρισμός

Ο λόγος για αυτόν τον ήχο αερίων που εκλύονται από τον κόλπο κατά τη διάρκεια έντονων σωματικών δραστηριοτήτων, όπως το σεξ ή άσκηση. Ο αερισμός θυμίζει αυτόν που προέρχεται από το γαστρεντερικό σύστημα, ωστόσο δεν έχει απολύτως καμία σχέση: Πρόκειται για κολπικά αέρια εντελώς άοσμα, τα οποία προκαλούν έκπληξη και σίγουρα μεγάλη αμηχανία την πρώτη φορά που συμβαίνουν.

Είναι, όμως, μια απόλυτα φυσική λειτουργία του κόλπου που απλά εκείνη τη στιγμή απελευθερώνει παγιδευμένο αέρα. Ακόμα περισσότερο όταν σε αυτόν εισέλθει κάτι (όπως το πέος) που απλά αναγκάζει τον αέρα, ο οποίος έχει τυχόν συγκεντρωθεί εκεί κατά την άσκηση (όπως π.χ. η yoga, το stretching, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού ή το σεξ) να βγει.

Τι είναι ο κολπικός μετεωρισμός που προκαλεί αμηχανία στο σεξ
iStock

Πού οφείλεται

Σύμφωνα με τον χειρουργό-πρωκτολόγο, Δρ. Ιωάννη Δοντά, «ο κολπικός μετεωρισμός μπορεί να αποδοθεί στο αδύναμο πυελικό έδαφος. Αν, δηλαδή, συμβαίνει κατά τη διάρκεια της γιόγκα ή των διατάσεων, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι οι μυς του πυελικού εδάφους είναι αδύναμοι, επιτρέποντας να παγιδευτεί περισσότερος αέρας μέσα στον κόλπο».

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με μελέτη, την ενόχληση αυτήν αναφέρουν πιο συχνά γυναίκες που έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό ή που παρουσιάζουν ακράτεια ούρων.

Πώς αποτρέπεται ο κολπικός μετεωρισμός

Δεδομένου ότι πρόκειται για μία φυσιολογική λειτουργία της μήτρας, όσο αμήχανα κι αν σε κάνει να νιώθεις, σίγουρα ο κολπικός μετεωρισμός δεν αποτελεί λόγο να ντρέπεσαι. Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να τον αποτρέψεις, όμως αν σου συμβαίνει συχνά, αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις ασκήσεις πυελικού εδάφους, γνωστές ως Kegel, που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να σε βοηθήσουν.

Ο πιο εύκολος τρόπος να πραγματοποιήσεις μια άσκηση Kegel είναι να πιέσεις τους πυελικούς μυς για 3 δευτερόλεπτα, να απελευθερώσεις για άλλα 3 και να το επαναλάβεις αυτό 10 φορές, τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Βεβαιώσου ότι η κύστη σου είναι άδεια πριν ξεκινήσεις. Η ακριβής κίνηση που πρέπει να κάνεις είναι το «σφίξιμο» που θα έκανες στον κόλπο προκειμένου να συγκρατήσεις τα ούρα σου.

Αν θέλεις να αποφύγεις τον αερισμό αυτό κατά τη διάρκεια του σεξ, το καλύτερο που έχεις να κάνεις, χωρίς εγγυημένο αποτέλεσμα βέβαια, είναι να αποφεύγεις τις στάσεις κατά τις οποίες ανοίγει υπερβολικά ο κόλπος. «Με το κλασικό ιεραποστολικό είναι μάλλον απίθανο να σου συμβεί», λέει η γυναικολόγος Christine Greves. Συμπληρώνει, ωστόσο, πως ο κολπικός μετεωρισμός δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο να μην απολαμβάνει μια γυναίκα το σεξ όπως της αρέσει.

Τη στιγμή εκείνη είναι προτιμότερο οι δύο παρτενέρ να γελάσουν με αυτό που συνέβη και να δώσουν περισσότερη σημασία στην ίδια την πράξη που είναι και το ζητούμενο, γνωρίζοντας με βεβαιότητα πως κανείς δεν έκανε κάτι λάθος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.