Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΕΞ

Κατά την διάρκεια του σεξ, όλες οι αισθήσεις παίζουν τον δικό τους ρόλο. Ο ήχος μπορεί να κορυφώσει ή να στείλει στο ναδίρ μια στιγμή απόλαυσης.

«Je t'aime… moi non plus»: Το περίφημο τραγούδι των Jane Birkin και Serge Gainsbourg έμεινε στην ιστορία όχι για τα παθιασμένα λόγια αγάπης, μα για τα παθιασμένα βογκητά που ακούγονται κατά τα ορχηστρικά μέρη, κάνοντας όλους όσοι το έχουν ακούσει να αναρωτιούνται: Έκαναν πράγματι σεξ οι ερμηνευτές κατά την διάρκεια της ηχογράφησης; «Όχι» απαντά μερικά χρόνια αργότερα ο Gainsbourg σε δημοσιογράφο που του θέτει το σχετικό ερώτημα. Αυτό, όμως, δεν σταματά τα βογκητά από το να αποτελούν το πιο ενδιαφέρον σημείο του τραγουδιού. Γιατί όλοι ξέρουμε πως τα βογκητά έχουν το δικό τους νόημα.

Το σεξ αποτελεί μία από τις πιο προσωπικές εμπειρίες, κατά τις οποίες οι αναστολές εξαφανίζονται για να δώσουν την θέση τους στην όξυνση των αισθήσεων. Τα βλέμματα συναντιούνται, η αφή διεγείρει το δέρμα και οι ήχοι παίζουν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο. Γιατί; Την απάντηση επιχειρεί να δώσει η πιστοποιημένη wellness coach Margo Badzioch, η οποία βασίζεται βέβαια σε δεδομένα της επιστήμης.

Γιατί βγάζουμε ήχους όταν κάνουμε σεξ;

Όπως συμβαίνει όταν δοκιμάζουμε ένα λαχταριστό φαγητό ή όταν κάποιος μας κάνει ένα επαγγελματικό μασάζ στον αυχένα ή την πλάτη, τα βογκητά εκφράζουν την απόλαυση που εκείνη τη στιγμή νιώθουμε. Αυτό που συμβαίνει κατά την διάρκεια του σεξ (ή κάθε άλλης ευχάριστης ή χαλαρωτικής δραστηριότητας) είναι ότι ο εγκέφαλος εκλύει την ορμόνη ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που ενεργοποιεί το κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου.

Το βογκητό, λοιπόν, για τους περισσότερους ανθρώπους, αποτελεί μια φυσιολογική απόκριση στην απόλαυση. «Σε πιο προσωπικό επίπεδο αποτελεί και ένα είδος επικοινωνίας», λέει η Badzioch. «Είναι ο τρόπος του σώματός μας να επικοινωνήσει στον/στη σύντροφό μας ότι εκείνη τη στιγμή νιώθει καλά. Και είναι λογικό όταν νιώθεις καλά να θέλεις αυτό να μην σταματήσει, οπότε με το βογκητό στέλνεις και αυτό το μήνυμα».

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση στους ήχους που βγάζουμε κάνοντας σεξ
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Είναι σημαντικοί αυτοί οι ήχοι;

Η Badzioch λέει ότι το βογκητό μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική εμπειρία και να την κάνει ακόμα πιο απολαυστική, και αυτό σίγουρα είναι σημαντικό για τους περισσότερους. «Είναι μια επέκταση της επικοινωνίας και είναι ένας τρόπος να πεις στον παρτενέρ σου πόσο ωραία κάνει αυτό που κάνει, χωρίς να χρειαστεί να μιλήσεις. Οι ήχοι βγαίνουν από μέσα σου αυθόρμητα, υποδηλώνοντας καθαρή απόλαυση».

Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για όλους. Υπάρχουν άτομα που δεν βγάζουν ήχους κατά την διάρκεια του σεξ και αυτό δεν χρειάζεται να αποτελεί πρόβλημα. «Αν κάποιος προτιμά να είναι πιο ήσυχος κατά την διάρκεια του σεξ, μπορεί να δοκιμάσει να πειραματιστεί με ήχους που ενεργοποιούν τις δονήσεις στο σώμα», λέει η Badzioch. «Η αναπνοή, για παράδειγμα, πέρα από καλύτερη κυκλοφορία οξυγόνου μπορεί να βοηθήσει στη μεταφορά των δονήσεων μέσω του σώματος, επιτρέποντας στο άτομο να είναι πιο χαλαρό τη στιγμή εκείνη. Αυτό μπορεί, επίσης, να το βοηθήσει να είναι περισσότερο παρόν στην σεξουαλική πράξη, αλλά και να προκαλέσει στο σώμα μεγαλύτερη διέγερση».

Η επιστήμη, πάντως, στηρίζει τα βογκητά! Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στην Journal of Social and Personal Relationships απέδειξε ότι οι ήχοι αυτοί ενισχύουν την εμπειρία. «Τα βογκητά και η ενεργοποίηση της αναπνοής παράγουν δονήσεις μέσα στο σώμα, οδηγώντας σε εντονότερη αίσθηση απόλαυσης», εξηγεί η Badzioch. «Επιπλέον βοηθούν το άτομο να σταματήσει να σκέφτεται τη στιγμή εκείνη και να είναι σε μεγαλύτερη επαφή με το σώμα του. Του επιτρέπουν να βιώνει πιο έντονα τις αισθήσεις και αυτό να οδηγήσει σε καλύτερους οργασμούς».

Τα βογκητά δεν έχουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα

Αυτό δεν σημαίνει να πιέζει κανείς τον εαυτό του να βγάζει ήχους βογκητών με το ζόρι! «Όταν οι ήχοι αυτοί δεν έρχονται ως φυσική αντίδραση στην απόλαυση, παρά δημιουργούνται επίπλαστα τη στιγμή εκείνη, κάποιος θέλει να υποκριθεί ότι το απολαμβάνει ή ότι έρχεται σε οργασμό», θυμίζει η wellness coach.

Ακόμα κι αν δεν πρόκειται για «πλαστούς» ήχους, τα βογκητά μπορεί να προκαλέσουν αμηχανία όταν γίνονται υπερβολικά έντονα. «Τυπικά, ο σωστός παρτενέρ θα πρέπει να ενθουσιαστεί με τα βογκητά του/της συντρόφου του. Αν, όμως, αυτά είναι ιδιαίτερα έντονα (φτάνουν στα όρια της φωνής), ξεφεύγουν από το συνηθισμένο ή δεν συγχρονίζονται με τον ρυθμό της πράξης, τότε μπορεί να νιώσει μια αμήχανη έκπληξη. Ίσως στη συνέχεια να πρέπει να το συζητήσει με τον άλλο, γιατί… η αυθεντικότητα και η ειλικρίνεια αποτελούν βασικά συστατικά αυτής της τόσο ιδιαίτερης, προσωπικής στιγμής».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.