iStock

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ NLP ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΒΑΡΟΣ

Αν δεν ξέρεις τι είναι το NLP, ήρθε η ώρα να μάθεις, γιατί ίσως είναι αυτό που χρειάζεσαι για να πετύχεις την πολυπόθητη απώλεια βάρους.

Το NLP είναι το ακρωνύμιο για το Neuro Linguistic Programming ή Νευρογλωσσικός προγραμματισμός στα ελληνικά. Είναι ένα όνομα που εμπεριέχει τα τρία στοιχεία με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παραγωγή ανθρώπινων εμπειριών. Ποια είναι αυτά;

 • Η ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ, δηλαδή το νευρικό μας σύστημα, που μέσω των 5 αισθήσεων λαμβάνει τα μηνύματα από το εξωτερικό περιβάλλον και στη συνέχεια τα μεταφέρει, τα επεξεργάζεται και κάνει συνδέσεις για τη δημιουργία της κάθε μας εμπειρίας.
 • Η ΓΛΩΣΣΑ, δηλαδή η σημασία των λέξεων που χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε την κάθε μας εμπειρία. Ως γλώσσα εννοούμε τόσο τη λεκτική επικοινωνία όσο και τη γλώσσα του σώματος, μέσω των κινήσεων και εκφράσεων του προσώπου.
 • Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, δηλαδή τα «προγράμματα» και ο τρόπος που οργανώνουμε τις σκέψεις μας. Ο τρόπος αυτός έχει δημιουργηθεί στον νου μας με την πάροδο του χρόνου και διαμορφώνεται από τις προηγούμενες εμπειρίες μας. Σε συνδυασμό με την αξιοποίηση λειτουργικών προγραμμάτων που ήδη έχουμε, τα χρησιμοποιούμε σε ασυνείδητο επίπεδο, για να βοηθήσουν στην επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού.

Τι κάνει το NLP;

Με το NLP μελετάμε την υποκειμενική εμπειρία, δηλαδή μας βοηθάει να βρούμε τον τρόπο που κάποιος λειτουργεί. Αυτό περιλαμβάνει το πώς βλέπει τον κόσμο, πώς επεξεργάζεται και αποθηκεύει πληροφορίες, πώς κάνει σχέδια, πώς παίρνει αποφάσεις και πώς σχετίζεται με τους άλλους.

Καθημερινά, λοιπόν, όταν βλέπουμε, ακούμε, μυρίζουμε, γευόμαστε ή πιάνουμε κάτι, μας προκαλούνται σκέψεις. Οι σκέψεις μάς προκαλούν συναισθήματα και τα συναισθήματα μας οδηγούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές. Ο καθένας από εμάς για το ίδιο ακριβώς ερέθισμα μπορεί να έχει μία τελείως διαφορετική αντίδραση. Σκέψου, για παράδειγμα, την αντίδρασή σου όταν βλέπεις έναν σκύλο. Κάποιος μπορεί να πάει να τον χαϊδέψει, κάποιος άλλος μπορεί να τρέξει μακριά, τρομοκρατημένος, ενώ κάποιος τρίτος να περάσει αδιάφορος δίπλα του.

NLP
iStock

Πώς μπορεί το NLP να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Η πλειοψηφία των ατόμων που επισκέπτονται διαιτολόγο δεν το κάνουν για πρώτη φορά. Είναι συνήθως άτομα ήδη πολύ κουρασμένα με το να κάνουν δίαιτες. Κάποια κατάφεραν να χάσουν βάρος, αλλά δεν κατάφεραν να το διατηρήσουν. Άλλα δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα διαιτολογικό πρόγραμμα, προκειμένου να φτάσουν στον στόχο που είχαν θέσει αρχικά, αναφέροντας με πολλή ενοχή ότι δεν είχαν πειθαρχία. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Η διαδικασία που έχουν περάσει τους έχει κάνει να ξεκινάνε κάθε νέα απόπειρα απώλειας βάρους με λιγότερο ζήλο και με το mindset ότι «δεν θα τα καταφέρω». Έχουν χάσει την ικανότητα να μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους «διαφορετικό». Και όλα αυτά γιατί η λέξη «δίαιτα» είναι συνυφασμένη στους περισσότερους με την λέξη «στέρηση». Σε ποιον αρέσει να στερείται ή να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να φάει κάτι που τρώνε οι γύρω του; Πολλές φορές αισθάνονται ότι πρέπει να υποστούν κάποιου είδους τιμωρία, επειδή δεν είναι όπως «θα έπρεπε» να είναι. Σε συνδυασμό με σκέψεις του τύπου «ο μόνος τρόπος για να χάσω βάρος είναι η δίαιτα», «για να χάσω βάρος θα πρέπει να πεινάσω», «θα πάρω ένα κιλό αν φάω ένα παγωτό», «είμαι λαίμαργος-η», «έχω καταστρέψει την ημέρα μου τρώγοντας ένα σακουλάκι πατατάκια, οπότε ας συνεχίσω να τρώω» κ.ά., καταλήγουν να μπαίνουν στον φαύλο κύκλο της δίαιτας και αντί να μειώνουν το βάρος τους, τελικά να το αυξάνουν, έχοντας παράλληλα το αίσθημα της διαρκούς στέρησης.

NLP
iStock

Αυτό που μας παχαίνει είναι ο τρόπος που τρώμε, ο οποίος επηρεάζεται από:

Όλα τα παραπάνω μπορούν να μας οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής και επομένως σε αύξηση του βάρους. Μόνο εάν δουλέψουμε όλα αυτά τα κομμάτια, τα αλλάξουμε και τα διατηρήσουμε, μπορούμε να μιλάμε για μόνιμη αλλαγή του τρόπου συμπεριφοράς απέναντι στο φαγητό και μόνιμη απώλεια βάρους.

Αν, λοιπόν...

 • πιστεύεις πως η συναισθηματική σου κατάσταση επηρεάζει τον τρόπο που τρως,
 • αισθάνεσαι τόσο πιεσμένος/η στη καθημερινότητά σου που ό,τι κι αν λες ότι θα κάνεις για να αλλάξεις, το αναβάλλεις,
 • κάθε προσπάθεια που ξεκινάς, μετά από λίγο σταματάει,
 • αισθάνεσαι πως η απώλεια βάρους και η αλλαγή διατροφικών συνηθειών είναι πάνω από τις δυνάμεις σου,
 • δεν είσαι ικανοποιημένος-η με το πώς δείχνει το σώμα σου,
 • αποφεύγεις κοινωνικές εκδηλώσεις εξαιτίας της εμφάνισής σου,
 • έχεις βαρεθεί τις δίαιτες και τις διαιτητικές τροφές,
 • το φαγητό συνοδεύεται από ενοχές και χάνεις την απόλαυση,
 • ο τρόπος που έφαγες μία μέρα καθορίζει το πώς θα αξιολογήσεις τον εαυτό σου τη συγκεκριμένη ημέρα,

τότε θα μπορούσες να δοκιμάσεις το NLP, το οποίο στόχο έχει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης σου σχετικά με το πώς αντιμετωπίζεις το φαγητό και τη διατροφή σου γενικότερα.

Η Λαμπρινή Μόσχου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity, NLP Wellbeing Coach.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.