Χριστίνα Αβδίκου

ΜΥΡΙΣΕ ΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Τα αρώματα της φύσης μάς κάνουν να νιώθουμε πιο χαλαροί, χαρούμενοι και υγιείς. Γι’ αυτό αν ξύπνησες με νεύρα «stop and smell the roses».

«Η στάση για να μυρίσει κανείς τα τριαντάφυλλα είναι μια πράξη εκτίμησης και αναγνώρισης του καλού στις ζωές μας. Σημαίνει ότι δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να αναγνωρίσει τις καθημερινές στιγμές που μας φέρνουν χαρά και να δει ουσιαστικά τι μας προκαλεί αυτό το συναίσθημα», έγραψε πριν λίγο καιρό στο OW η ψυχολόγος, Άννυ Μπενέτου.

Πέρα, όμως, από πράξη εκτίμησης και αναγνώρισης, μια στάση μερικών δευτερολέπτων για να μυρίσετε την τριανταφυλλιά του γείτονα ή τον βασιλικό στο μπαλκόνι σας, μπορεί κυριολεκτικά να σας φτιάξει τη μέρα, ιδιαίτερα αν έχετε ξυπνήσει στραβά.

Ακόμα και αν λατρεύετε την πόλη, σίγουρα έχετε εκτιμήσει τα οφέλη του να περνάτε χρόνο κοντά στη φύση. Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει τα φυσικά περιβάλλοντα με τη βελτίωση της διάθεσης και αισθήματα ευεξίας. Ωστόσο, δεν είχαν μελετήσει αρκετά ποια χαρακτηριστικά της φύσης (μυρωδιές; ήχοι; χρώματα;) επηρεάζουν τον άνθρωπο και γιατί.

Τα αρώματα της φύσης και η ευεξία

Μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό AMBIO, εξετάζει το πώς η όσφρηση επηρεάζει την ευημερία μας μέσω της φύσης. Εστιάζοντας στις μυρωδιές της, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι παίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά τα πλεονεκτήματα που συνδέονται με το να περνάς χρόνο σε φυσικά περιβάλλοντα.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Ινστιτούτο Προστασίας και Οικολογίας Durrell του Πανεπιστημίου του Κεντ διαπιστώνει ότι οι μυρωδιές που βιώνονται στη φύση βοηθούν στην προώθηση της χαλάρωσης, της χαράς, της ανακούφισης, της αναζωογόνησης και της συνολικής ευεξίας. Μάλιστα, η ανάλυση έδειξε ότι λίγες… αρωματικές δόσεις πρασίνου επηρεάζουν διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης ευεξίας και πιο συχνά τη σωματική. Με άλλα λόγια, μας κάνει να αισθανόμαστε σωματικά πιο υγιείς.

Μυρίστε ένα λουλούδι και θα νιώσετε καλύτερα
Χριστίνα Αβδίκου

Ακόμα και η απουσία οσμών θεωρήθηκε ότι βελτιώνει την ευεξία, καθώς αφορούσε ένα περιβάλλον μακριά από ρύπους και μυρωδιές που σχετίζονται με τις αστικές περιοχές.

Οι αναμνήσεις επιστρέφουν

Επιπλέον, φάνηκε ότι τα αρώματα της φύσης ξυπνούν μνήμες που συνδέονται με δραστηριότητες της παιδικής ηλικίας. Πολλοί συμμετέχοντες δημιούργησαν συνδέσεις με συγκεκριμένες μυρωδιές που δεν αφορούσαν το ίδιο το φυσικό περιβάλλον, αλλά ένα σημαντικό για αυτούς γεγονός. Με τη σειρά τους, οι αγαπημένες παιδικές αναμνήσεις επηρεάζουν την ευεξία, προκαλώντας συναισθηματικές αντιδράσεις.

«Η φύση είναι μια πολυαισθητηριακή εμπειρία και η έρευνά μας καταδεικνύει τη δυνητική σημασία της όσφρησης για την ευημερία», λέει η Δρ Jessica Fisher, συνεργάτιδα του Ινστιτούτου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.