iStock

5 ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μια κοκκινίλα ή ένα εξάνθημα στο δέρμα μπορεί να μην είναι αμιγώς δερματικό πρόβλημα, αλλά σύμπτωμα κάποιας σωματικής νόσου.

Κάποιες φορές, το δέρμα μας προσπαθεί να μας πει πως κάτι δεν πάει καλά, αλλά το αγνοούμε. Ακολουθούν πέντε ενδείξεις που, σύμφωνα με τον Dan Baumgardt, Ανώτερο Λέκτορα στη σχολή φυσιολογίας, φαρμακολογίας και νευροεπιστημών του University of Bristol, δεν θα έπρεπε να προσπερνάμε. Για το καλό μας.

Mεταναστευτικό ερύθημα

Κατά τον ΕΟΔΥ η νόσος Lyme ή μπορρελίωση είναι μία βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια και μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή ασθένεια. Ένα κοινό σύμπτωμα είναι το μεταναστευτικό ερύθημα, το πρώιμο δερματικό εξάνθημα της νόσου.

προβλήματα στο δέρμα

Eίναι κυκλικό και επεκτεινόμενο εξάνθημα με όψη σαν στόχο, χαρακτηριστικό για την ικανότητα του να επεκτείνεται γρήγορα στο δέρμα. Η πάθηση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν μακροχρόνιες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων χρόνιας κόπωσης.

Πορφύρα

Η πορφύρα προέρχεται από ένα μαλάκιο που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για την παρασκευή της μοβ βαφής. Στην ιστοσελίδα της Cleveland Clinic αναφέρεται πως η πορφύρα εκδηλώνεται με μοβ κηλίδες, ή μπαλώματα στο δέρμα ή στις βλεννώδεις μεμβράνες (όπως το στόμα και το λαιμό σας). Εμφανίζονται διαφορετικά ανάλογα με τον τόνο του δέρματος.

πορφύρα
NHS

Η αιτία είναι η συγκέντρωση αίματος σε ένα βαθύτερο στρώμα του δέρματος. Αν πιέσετε την κηλίδα, δεν ασπρίζει. Δεν είναι μια ιατρική κατάσταση, αλλά ένα σημάδι άλλης πάθησης που προκαλεί την αιμορραγία. Μπορεί να προκληθεί και από αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, ανεπάρκειες βιταμινών ή συγγενείς διαταραχές. Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση που την προκαλεί.

Αραχνοειδές αιμαγγείωμα

H ιστοσελίδα του Mount Sinai γράφει πως το αραχνοειδές αιμαγγείωμα είναι ανώμαλη συλλογή αιμοφόρων αγγείων κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Αντιπροσωπεύουν πρόβλημα στις μικρές αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα το δέρμα.

5 τρόποι που το δέρμα μας αποκαλύπτει κάποιο πρόβλημα υγείας
Advanced Cosmetic Medicine

Τα αρτηρίδια ανοίγουν και κλείνουν για να ελέγξουν την απώλεια θερμότητας από την επιφάνεια του σώματος. Μερικές φορές, όμως, μένουν ανοιχτά και τότε εμφανίζεται το σημάδι που παραπέμπει σε αράχνη.

Συχνά εμφανίζονται σε έγκυες γυναίκες (λόγω των ορμονικών αλλαγών) και σε άτομα με ηπατική νόσο (δείχνουν τα επίπεδα του οιστρογόνου). Συχνότερα εκδηλώνονται στο πρόσωπο, τον λαιμό, το πάνω μέρος του κορμού, τα χέρια και τα δάχτυλα.

Συχνά το αραχνοειδές αγγείωμα είναι καλοήθες και δεν σχετίζεται με κάποια πάθηση. Όταν υπάρχει υποψία ηπατικού προβλήματος, γίνονται περαιτέρω εξετάσεις.

Mελανίζουσα ακάνθωση

Η υπερμελάχρωση που δεν έχει καθορισμένα όρια εμφανίζεται σε περιοχές πτυχώσεων του δέρματος (όπως το πίσω μέρος του λαιμού, η μασχάλη και η βουβωνική χώρα) και το δέρμα γίνεται πιο παχύ (αποκτώντας την αίσθηση του βελούδου) συνδέεται συνήθως με τη μελανίζουσα ακάνθωση.

5 τρόποι που το δέρμα μας αποκαλύπτει κάποιο πρόβλημα υγείας
iStock

Στη National Librady of Medicine εξηγείται επίσης πως είναι σύμπτωμα που συνήθως αφορά τις πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες και σχετίζεται με διαταραχές του μεταβολισμού – συγκεκριμένα διαβήτη τύπου 2 και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Εάν κάποια από αυτές τις καταστάσεις αντιμετωπιστεί επιτυχώς, το εξάνθημα μπορεί να εξασθενίσει. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του στομάχου.

Εξάνθημα πεταλούδας

Ως εξάνθημα πεταλούδας αναφέρεται αυτό που εμφανίζεται ψηλά στα μάγουλα και τη γέφυρα της μύτης – σαν να έχει πεταλούδα απλωμένα τα φτερά της.

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος
Unsplash Giorgio Trovato

Δημιουργείται λόγω φλεγμονής των ιστών του δέρματος που μπορεί να προκαλείται από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (αυτοάνοση ασθένεια), από ροδόχρου ακμή (χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια), από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (υποτροπή δερματικής πάθησης που επηρεάζει τις λιπαρές περιοχέw του σώματος) κ.ά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.