iStock

ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΟΡΑ, ΣΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Νόμιζα ότι ήξερα πώς να φροντίζω τα δόντια μου. Αλλά η περιοδοντίτιδα που έπαθα με διέψευσε και κατάλαβα ότι πολλοί την πατάνε σαν εμένα.

Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια μου είχε πει η οδοντίατρος μου πως θα ήταν χρήσιμο να κάνω καθαρισμό κάθε έξι μήνες, γιατί κινδυνεύω να πάθω περιοδοντίτιδα. Δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία. Μάλλον γιατί δεν μου είχε εξηγήσει πως, αν συνεχίσω να κάνω τα δικά μου, θα πέσουν τα δόντια μου.

Τα «δικά μου» ήταν τα σενάρια που είχα αναπτύξει εδώ και χρόνια για το πώς βουρτσίζονται τα δόντια και πώς χρησιμοποιείται το νήμα. Δεν πέτυχα ούτε τον λήγοντα!

Δυο θεραπείες περιοδοντίτιδας αργότερα, σου δίνω ευχή και κατάρα να ενημερωθείς σωστά για κάτι που κάνουμε από παιδιά, χωρίς κανείς να μας έχει εξηγήσει –ενδελεχώς– πώς γίνεται σωστά.

Νομίζεις ότι η περιοδοντίτιδα δεν σε αφορά; Σου έχω δύο ερωτήσεις

Μετά τα χουνέρια που έζησα εγώ, βάζω στοίχημα πως δεν ξέρεις να βουρτσίζεις σωστά τα δόντια σου. Κυρίως γιατί κανείς δεν σου έδειξε ποτέ πώς να χρησιμοποιείς σωστά την οδοντόβουρτσα, και δη την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, που προτείνεται ως λύση σε όσους δεν κάνουν καλή δουλειά με τη χειροκίνητη.

Επίσης, ποντάρω λεφτά στο ότι δεν ξέρεις να χρησιμοποιείς σωστά το οδοντικό νήμα, πάλι γιατί οι πιθανότητες να σου έχει δείξει κάποιος πώς γίνεται σωστά η χρήση είναι απειροελάχιστες. Αυτός είναι και ο λόγος που εμφανίστηκαν στην αγορά τα μεσοδόντια.

Θα ήθελα να σου κάνω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη: Στη χειροκίνητη οδοντόβουρτσα, τι τύπο επιλέγεις; Σου έχει πει κανείς πως η μαλακή είναι για όσους κάνουν θεραπεία –και άρα έχουν ευαισθησία– και η σκληρή συστήνεται σε όσους φορούν μασέλα; Ναι, η μεσαία είναι για όλους τους άλλους.

Δεύτερη ερώτηση: Αν έχεις ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, την κουνάς δεξιά και αριστερά –σαν τη χειροκίνητη– όταν πλένεις τα δοντάκια σου; Αν η απάντηση είναι ναι, λυπάμαι αλλά έχασες, ενδεχομένως και κάποιο δόντι.

Χωρίς να θέλω να χαλάσω την ατμόσφαιρα, μετά τα όσα διδάχθηκα τελευταία θεωρώ δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού παγκοσμίως έχει περιοδοντίτιδα και δεν το μαθαίνει πριν να είναι αργά. Δηλαδή, πριν πέσει κάποιο δόντι.

περιοδοντίτιδα
iStock

Γιατί βουρτσίζουμε τα δόντια μας

H συνήθεια που μαθαίνουμε από παιδιά έχει ως στόχο την απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφής και πλάκας από τα δόντια. Η πλάκα είναι κολλώδης λευκή μεμβράνη που σχηματίζεται στο όριο μεταξύ των ούλων και της στεφάνης των δοντιών και περιέχει βακτήρια.

Όταν τρώμε οτιδήποτε έχει ζάχαρη (που έχουν τα πάντα), τα βακτήρια της πλάκας παράγουν οξέα που επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών. Αν δεν την απομακρύνουμε, η πλάκα «κολλάει» στα δόντια με τον χρόνο και όσο πιο πυκνή γίνεται, τόσο πιο δύσκολα φεύγει. Και γίνεται πέτρα.

Τα βακτήρια κάνουν πάρτι και, αν τα αφήσουμε, η περιοχή μεταξύ ούλου και δοντιού γίνεται κίτρινη και το στόμα μας αρχίζει να μυρίζει άσχημα. Προκαλούνται και φλεγμονές στα ούλα και ακολούθως αιμορραγίες στην παραμικρή επαφή.

Αν εξακολουθούμε να αγνοούμε τα σημάδια, καλωσορίζουμε στη ζωή μας την τερηδόνα, την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα: Τη φλεγμονώδη νόσο των ούλων που έχει συνήθως ως αιτία τα μικρόβια και διαχωρίζει τα ούλα από τα δόντια – έως την πτώση των τελευταίων, όταν πια δεν έχουν από πού να κρατηθούν, αφού αδυνατίζουν τα οστά.

Τα συμπτώματα και οι αιτίες της περιοδοντίτιδας

Δεν είχα συμπτώματα (ιδιαίτερη αιμορραγία, δυσάρεστη μυρωδιά ή διαρκή ενόχληση) και γι’ αυτό κοιμόμουν τον ύπνο του δικαίου, μέχρι την επιστροφή στην οδοντίατρο που έκανε καλούς καθαρισμούς. Η βλακεία που με δέρνει, σε συνδυασμό με τα aligners που έβαλα για να ισιώσω τα δόντια μου, με είχαν οδηγήσει σε άλλες λύσεις. Τις πλήρωσα κυριολεκτικά με αίμα, αφού σε κάθε θεραπεία περιοδοντίτιδας πρέπει να έχασα από ένα λίτρο.

Δες λίγο για τι θεραπείες σου μιλώ:

 

Κράτα πως αν πιστεύεις πως έχουν μετακινηθεί τα δόντια σου (κάτι που στην περίπτωση μου έγινε λόγω της ορθοδοντικής), αν πρηστούν τα ούλα σου, αν υποχωρήσουν, αν έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, αν παρουσιαστούν κενά μεταξύ των δοντιών ή αν έχουν χαλαρώσει δόντια πρέπει να ζητήσεις τη βοήθεια επαγγελματία.

Όπως μου είπε η περιοδοντολόγος που εμπιστεύτηκα, οι κύριοι λόγοι που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του προβλήματος αυτού είναι

  • η προδιάθεση,
  • το άγχος (που εκφράζεται με σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών),
  • η παχυσαρκία,
  • ο υποσιτισμός,
  • το κάπνισμα,
  • η κακή στοματική υγιεινή (μη σταθερό και σωστό βούρτσισμα και χρήση νήματος),
  • η ηλικία,
  • κάποιες φαρμακευτικές αγωγές και νοσήματα.

Είναι μύθος πως οι έγκυες είναι περισσότερο ευάλωτες στην περιοδοντίτιδα. Αυτό που ισχύει είναι ότι οι γυναίκες που εγκυμονούν έχουν να ασχοληθούν με άλλα 500 πράγματα από τη σωστή στοματική υγιεινή και, αν υπάρχει προδιάθεση, προκύπτει και το πρόβλημα.

οδοντίατροσ
iStock

Η θεραπεία δεν το αποκαθιστά. Δηλαδή, άπαξ και κάνουμε τα δέοντα, δεν επανέρχονται τα ούλα στην προτέρα κατάσταση. Η ζημιά έχει γίνει. Απλά δεν την αφήνουμε να μας αφήσει χωρίς δόντια. Βλέπεις, υπάρχουν στάδια: η αρχόμενη (την ξέρεις ως ουλίτιδα), η μέτρια και η προχωρημένη περιοδοντίτιδα.

Μολονότι υπήρξα κορυφαία περίπτωση προκλητικής τύπισσας, πρόλαβα τη ζημιά στο πρώτο στάδιο. Έκτοτε, ζω παρέα με την οδοντόβουρτσα που προσπαθώ ακόμα να μάθω να χρησιμοποιώ σωστά (μεγάλο πράγμα η συνήθεια) και τα μεσοδόντια, συν ένα ειδικό διάλυμα που προφυλάσσει από τα μικρόβια.

Πώς να βουρτσίζεις σωστά τα δόντια σου

Θα σου μιλήσω για την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, γιατί επ’ αυτής έκανα μάθημα. Όπως είναι η στρογγυλή κεφαλή, την ακουμπάς με το πάνω άκρο να σφηνώνει (ας πούμε) μεταξύ ούλου και της στεφάνης του δοντιού. Τη θέτεις σε λειτουργία, πιέζοντας στατικά για λίγο, έως το σημείο που δεν «ανοίγουν» οι τρίχες της οδοντόβουρτσας. Μετά γυρνάς το χέρι ώστε οι τρίχες να πιάσουν την περιοχή μεταξύ του συγκεκριμένου δοντιού και αυτού που είναι δίπλα (το λες και μεσοδόντια). Τώρα πας από την άλλη πλευρά.

Επαναλαμβάνεις για κάθε δόντι.

 

Κουράστηκες και μόνο που διάβασες πώς είναι το σωστό βούρτσισμα; Έχω καλή περιοδοντολόγο να σου συστήσω, η οποία παρεμπιπτόντως μου είπε ότι η υποτροπή εμφανίζει μεγάλα ποσοστά, άρα κάθε έξι μήνες θα πρέπει να κάνω έναν πολύ καλό καθαρισμό – όπως κάθε μέρα πρέπει να είμαι σωστή στις υποχρεώσεις μου. Μου είπε και ότι σύντομα θα πέσει ένα δόντι, γιατί άφησα το κόκκαλο να αποδυναμωθεί πολύ. Και πως, αν δεν αλλάξω πρακτικές, το αυτό θα συμβεί και με άλλα δόντια.

Είμαι τόσο αποφασισμένη να νικήσω αυτόν τον αγώνα (στον οποίον μπήκα ως αλλαγή στις καθυστερήσεις, που λένε και στο ποδόσφαιρο), ώστε βρήκα οδοντόβουρτσα η οποία σου δείχνει (μέσω του σχετικού app) πόσο καλά καθαρίζεις κάθε δόντι, σε real time.

Αν καταφέρω να χάσω τα δόντια μου και έπειτα από αυτήν την προσθήκη στο «οπλοστάσιο», τότε θα είμαι άξια της μοίρας μου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.