iStock

ΑΣΘΜΑ: 4 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

Υπάρχει τρόπος να μειώσεις τα συμπτώματα και τις κρίσεις του σοβαρού άσθματος, πέρα από το να ακολουθείς ευλαβικά τη θεραπευτική σου αγωγή.

«Το άσθμα αποτελεί κοινή μακροχρόνια ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών και προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς. Το άσθμα ενηλίκων συνδέεται συχνά με αλλεργίες και συνοδεύεται από άλλες αλλεργικές ασθένειες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα», σημειώνει στην ιστοσελίδα του το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα.

Τι ορίζεται ως σοβαρό άσθμα; «Το άσθμα που παραμένει μη ελεγχόμενο παρά τη σωστή λήψη της μέγιστης δόσης κατάλληλης αγωγής κι ενώ έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς άλλοι παράγοντες που το επιδεινώνουν, ή το άσθμα που επιδεινώνεται όταν μειώνεται η μέγιστη δόση κατάλληλης αγωγής», απαντούν πνευμονολόγοι μέσω του περιοδικού Σύγχρονη Ιατρική Ενημέρωση.

Πρακτικά, θεραπεία για την ασθένεια αυτή δεν υπάρχει προς το παρόν, γι’ αυτό και οι γιατροί εστιάζουν στον έλεγχό της, κυρίως μέσω της κατάλληλης και εξατομικευμένης προσέγγισης, που περιλαμβάνει πρωτίστως εισπνεόμενα φάρμακα. Επομένως, το πρώτο βήμα για τη διαχείριση και μείωση των συμπτωμάτων και των κρίσεων σοβαρού άσθματος είναι ο ασθενής να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού του. Τι άλλο μπορεί να κάνει;

συμπτώματα άσθματος
iStock

Τακτική άσκηση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες σου

Αν και η άσκηση μπορεί μερικές φορές να αποτελέσει ερέθισμα για μια κρίση άσθματος, οι δύο αυτές έννοιες δεν είναι απαραίτητα ασύνδετες. Η τακτική και ασφαλής σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στους αεραγωγούς, ενώ αντιθέτως η έλλειψή της μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Βέβαια, πριν ο ασθενής ξεκινήσει κάποιο σπορ ή είδος γυμναστικής, πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό του και να λάβει προφυλάξεις, όπως:

 • Να μάθει ποια είδη άσκησης πρέπει να αποφύγει (προτιμώνται οι ασκήσεις χαμηλή ή ήπιας έντασης, όπως η κολύμβηση και το ποδήλατο).
 • Να φροντίζει να έχει μαζί του τα απαραίτητα φάρμακα, τα οποία λαμβάνει πριν και μετά την άσκηση.
 • Να ξεκινά με ήπια προθέρμανση και να τελειώνει με αποθεραπεία.
 • Να ασκείται με παρέα.
 • Να αποφεύγει την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλά.
 • Να καλύπτει τη μύτη και το στόμα, όταν ασκείται σε εξωτερικούς χώρους με κρύο καιρό.

συμπτώματα άσθματος
iStock

Προσοχή όταν κυκλοφορούν ιώσεις

Οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, η COVID-19, αποτελούν κοινές αιτίες κρίσεων άσθματος, αναφέρει το Journal of Family Medicine and Primary Care. Με άλλα λόγια, αν έχεις άσθμα, προσπάθησε να μην αρρωστήσεις, παίρνοντας τα κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα:

 • Αποφεύγεις την επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
 • Πλένεις καλά και συχνά τα χέρια σου.
 • Δεν αγγίζεις το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
 • Φροντίζεις οι επιφάνειες στους χώρους σου να είναι καθαρές.
 • Δεν μοιράζεσαι τα προσωπικά σου αντικείμενα.
 • Δεν παραμελείς τα εμβόλιά σου.

συμπτώματα άσθματος
iStock

Μείνε μακριά από ερεθιστικούς παράγοντες

Κάποιοι παράγοντες μπορεί να πυροδοτήσουν το άσθμα ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματά του. Υπάρχουν πολλοί και μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Αν πάσχεις από άσθμα, θα πρέπει να τους γνωρίζεις και να προσπαθήσεις να τους αποφύγεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους είναι: η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου, τα ακάρεα της σκόνης, οι κατσαρίδες, αλλεργιογόνα (π.χ. γύρη και τρίχες κατοικίδιων), η μούχλα, τα προϊόντα καθαρισμού, ο κρύος αέρας.

συμπτώματα άσθματος
iStock

Βρες τρόπους διαχείρισης του στρες

Τα συναισθήματα συνδέονται άμεσα με τον τρόπο που αναπνέουμε. Αυτό σημαίνει ότι το στρες και το άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό άσθμα και να πυροδοτήσουν μια κρίση. Λάβε επομένως τα μέτρα που μπορείς, ώστε να τα διαχειριστείς. Μπορεί να σε βοηθήσει η γιόγκα και ο διαλογισμός. Μπορεί να σε βοηθήσει κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας. Μπορεί να σε βοηθήσει η μουσική. Το ζητούμενο είναι να νιώθεις ήρεμος, ώστε να βοηθάς τους αεραγωγούς σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.