iStock

ΤΑ 10 ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΓΡΙΠΗ

Ο χειμώνας είναι η εποχή που η γρίπη παρουσιάζει τη μεγαλύτερη έξαρση. Ένας καλός τρόπος να την αποφύγεις είναι να μην συνωστίζεσαι σε ορισμένα μέρη.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να είναι η Covid-19 που μας απασχολεί περισσότερο, τόσο αναφορικά με τη διασπορά όσο και με τη συμπτωματολογία ή τη σοβαρότητα νόσησης, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του CDC η γρίπη έχει επιστρέψει δυναμικά σε επίπεδα που θυμίζουν προ-Covid εποχές.

Ο πρώτος μήνας του χειμώνα είναι παραδοσιακά αυτός κατά τον οποίον καταγράφονται τα πρώτα σοβαρά κρούσματα γρίπης, ενώ όσο προχωρούν οι εβδομάδες αυτά κορυφώνονται για να καταλαγιάσουν ξανά την άνοιξη. Συνεπώς, έχουμε σοβαρούς λόγους το επόμενο διάστημα να λάβουμε τα μέτρα μας, αποφεύγοντας ό,τι μπορεί να μας φέρει σε επαφή με τον ιό.

Η αποφυγή κλειστών, συνωστισμένων χώρων που δεν αερίζονται καλά, για παράδειγμα, είναι ένας τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να κολλήσουμε γρίπη.

10 χώροι με μεγαλύτερη διασπορά του ιού της γρίπης

Σύμφωνα με τους ειδικούς, χώροι που αυξάνουν τον κίνδυνο είναι οι εξής.

1. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα μέρη για να κολλήσει κανείς, καθώς δεν αερίζονται καλά, ενώ οι επιβάτες ακουμπούν στις περισσότερες επιφάνειες και τις χειρολαβές. Οι γιατροί συνιστούν τους χειμερινούς μήνες να κινούμαστε με τα Μ.Μ.Μ. φορώντας μάσκα.

Τα 10 πιθανότερα μέρη για να κολλήσεις γρίπη
iStock

2. Σχολεία και παιδικοί σταθμοί

Παραδοσιακά εστίες ιών και μικροβίων και πώς όχι, άλλωστε, αφού τα παιδιά βρίσκονται σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις και συχνά μοιράζονται τα ίδια αντικείμενα. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αποφυγή μετάδοσης του ιού, ανοίγοντας όσο είναι εφικτό τα παράθυρα και καλώντας τα παιδιά να πλένουν τακτικά τα χέρια τους και να απολυμαίνουν επιφάνειες. Αν έχεις παιδιά, ρώτησε τον παιδίατρό σου αν χρειάζεται να εμβολιαστούν φέτος κατά της γρίπης.

3. Γραφεία και χώροι εργασίας

Ειδικά τα open-space γραφεία, με πολλούς υπαλλήλους σε κοντινή απόσταση και χωρίς πολλά ανοιχτά παράθυρα, βοηθούν στη μετάδοση του ιού της γρίπης. Τα άτομα που αναγκάζονται να δουλεύουν σε τέτοιους χώρους πρέπει να καθαρίζουν τακτικά τα γραφεία τους και να επιμένουν για τον καλύτερο δυνατό εξαερισμό.

4. Νοσοκομεία και κλινικές

Οι χώροι αυτοί είναι επικίνδυνοι γιατί εκεί συγκεντρώνονται άτομα που φέρουν τον ιό και κολλούν εύκολα άλλα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό. Είναι ωφέλιμο όλοι όσοι κυκλοφορούν σε αυτούς τους χώρους να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας και φυσικά να περιορίζονται οι επισκέψεις σε ασθενείς την περίοδο της έξαρσης του ιού.

5. Κλειστά εμπορικά κέντρα και malls

Τη χειμερινή περίοδο οι καταναλωτές πολλαπλασιάζονται σε αυτούς τους χώρους, ακουμπώντας σε όλο και περισσότερες επιφάνειες. Οι υπεύθυνοι του εκάστοτε mall πρέπει να φροντίζουν για την απολύμανσή του, ενώ αν ανησυχείς ότι θα κολλήσεις, είναι προτιμότερο να κάνεις ηλεκτρονικές αγορές.

Τα 10 πιθανότερα μέρη για να κολλήσεις γρίπη
iStock

6. Γυμναστήρια

Χρήσιμο είναι να σκουπίζει ο ασκούμενος το όργανο τόσο πριν όσο και αφού το χρησιμοποιήσει, και να ακολουθεί, φυσικά, τους κανόνες υγιεινής. Οι χώροι των αποδυτηρίων είναι επίσης επικίνδυνοι, γιατί η υγρασία «βοηθά» την επιβίωση του ιού. Ο εξαερισμός αυτών των χώρων είναι παραπάνω από απαραίτητος.

7. Εστιατόρια και καφέ

Οι χώροι αυτοί γίνονται επικίνδυνοι όταν τα καθίσματα βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους και όταν δεν έχουν καλό εξαερισμό.

Τα 10 πιθανότερα μέρη για να κολλήσεις γρίπη
iStock

8. Αεροδρόμια και αεροπλάνα

Πρόκειται για χώρους στους οποίους κυκλοφορούν καθημερινά ορδές ταξιδιωτών, είναι πολυσύχναστοι και δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα άτομα. Μια μάσκα θα αποτρέψει τη μετάδοση του ιού, αν π.χ. ο διπλανός σου φτερνιστεί.

9. Γηροκομεία και κέντρα υποστηριζόμενης διαβίωσης

Σε αυτά ζουν άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τα οποία είναι πιο επιρρεπή στις περιόδους έξαρσης της γρίπης. Οι υπεύθυνοι των κέντρων αυτών πρέπει να φροντίζουν να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής, να συνιστούν στους ασθενείς να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και να περιορίζουν τις πολλές επισκέψεις τους χειμερινούς μήνες.

10. Κοινωνικές εκδηλώσεις και θεάματα

Θέατρα, συναυλίες, αθλητικά γεγονότα, ακόμα και ο συνωστισμός στις εκκλησίες βοηθούν στην ταχύτερη μετάδοση του ιού, όταν υπερβολικά πολύς κόσμος συγκεντρώνεται εκεί, οπότε μία μάσκα δεν είναι κακή ιδέα, αν ανησυχείς ότι θα κολλήσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.