Northwestern University

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ «LIVE» ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΟ ΟΡΓΑΝΟ

Μια νέα συσκευή παρακολούθησης μεταμοσχευμένων οργάνων μπορεί όχι μόνο να δείξει την κατάσταση της υγείας τους σε πραγματικό χρόνο αλλά και να ανιχνεύσει πρώιμα σημάδια απόρριψης από τους ασθενείς. Οι επιστήμονες εξηγούν τι σημαίνει αυτό στην πράξη.

Πριν από λίγο καιρό πραγματοποίηθηκε με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ιστορία της τριαντατετράχρονης Αγγλίδας που έγινε λήπτρια μήτρας από ζωντανή δότρια, την αδελφή της, ήταν τουλάχιστον συγκινητική.

Λίγους μήνες πριν από αυτό το συμβάν, δύο άνθρωποι με αναστροφή οργάνων, μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση, πραγματοποίησαν με επιτυχία διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων, γεγονός που θεωρήθηκε μοναδικό τόσο λόγω της σπανιότητας της πάθησης όσο και λόγω του ότι συνέβη δύο φορές σε διάστημα μερικών εβδομάδων, στο ίδιο νοσοκομείο.

Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και αποτελούν ενδείξεις προόδου στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Μια νέα ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί σε αυτές. Ερευνητές ανέπτυξαν μια συσκευή παρακολούθησης μεταμοσχευμένων οργάνων που μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμα σημάδια απόρριψης από τον οργανισμό ενός ανθρώπου. Πρόκειται για ένα εμφύτευμα που αξιοποιεί μια ασύρματη τεχνολογία για να ανιχνεύσει προειδοποιητικά σημάδια απόρριψης ενός οργάνου τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τις μεθόδους που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα.

μεταμόσχευση
Northwestern University

Τι γνωρίζουμε για τη νέα συσκευή παρακολούθησης μεταμοσχευμένων οργάνων

Πρόκειται για μια συσκευή που περιέχει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θερμόμετρο, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει πολύ μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας (0,004 βαθμούς Κελσίου) στο νεφρό (θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί αυτό είναι σημαντικό). Ο αισθητήρας της συσκευής είναι μικροσκοπικός, έχει πλάτος μόλις 0,3 εκατοστά, μήκος 0,7 εκατοστά και πάχος 220 μικρόμετρα. Είναι μικρότερος από ένα μικρό νύχι και έχει περίπου το πλάτος μιας τρίχας.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές δοκίμασαν τη συσκευή σε ένα μικρό ζωικό μοντέλο με μεταμοσχευμένα νεφρά και διαπίστωσαν ότι η συσκευή εντόπισε προειδοποιητικά σημάδια απόρριψης έως και τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τις τρέχουσες μεθόδους παρακολούθησης.

Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του, το εξαιρετικά λεπτό και μαλακό εμφύτευμα τοποθετείται απευθείας πάνω σε ένα μεταμοσχευμένο νεφρό και μπορεί να ανιχνεύσει τις ανωμαλίες της θερμοκρασίας που σχετίζονται με φλεγμονές και άλλες αντιδράσεις του οργανισμού που προκύπτουν με την απόρριψη του μοσχεύματος. Στη συνέχεια, ειδοποιεί τον ασθενή ή τον γιατρό με ασύρματη ροή δεδομένων σε ένα κοντινό smartphone ή tablet!

μεταμόσχευση
Northwestern University

Το νέο βιοηλεκτρονικό εμφύτευμα παρακολουθεί ένα στοιχείο πολύ αξιόπιστο ως προς το αν ένα όργανο έχει απορριφθεί από τον οργανισμό: τη θερμοκρασία. Επειδή η αύξηση της θερμοκρασίας συνήθως συνοδεύει τη φλεγμονή, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η ανίχνευση ανώμαλων αυξήσεων και ασυνήθιστων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι για πιθανή απόρριψη του μοσχεύματος.

Η νέα συσκευή όχι μόνο ανιχνεύει τα σημάδια απόρριψης νωρίτερα από άλλες μεθόδους, αλλά προσφέρει επίσης συνεχή παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.

Γιατί θεωρείται τόσο σημαντική;

Αυτός ο επιπλέον χρόνος που προσφέρει το εμφύτευμα θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να παρέμβουν νωρίτερα, βελτιώνοντας την υγεία και την ευημερία των ασθενών και αυξάνοντας τις πιθανότητες διατήρησης των δωρηθέντων οργάνων.

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε στο σημείο αυτό ότι η απόρριψη ενός δωρηθέντος οργάνου μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή μετά από μια μεταμόσχευση, είτε αμέσως μετά από αυτή είτε μετά από χρόνια. Επιπλέον, όπως δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, οι ασθενείς μπορεί να μην εμφανίσουν καν συμπτώματα και να περάσουν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους βιώνοντας άγχος λόγω της ανησυχίας τους για την υγεία του οργάνου.

μεταμόσχευση
Northwestern University

«Εάν η απόρριψη εντοπιστεί νωρίς, οι γιατροί μπορούν να χορηγήσουν θεραπείες κατά της απόρριψης για να βελτιώσουν την υγεία του ασθενούς και να τον αποτρέψουν από το να χάσει το δωρηθέν όργανο», δήλωσε ο John A. Rogers, πρωτοπόρος της βιοηλεκτρονικής που ηγήθηκε της ανάπτυξης της συσκευής. «Στη χειρότερη περίπτωση, εάν η απόρριψη αγνοηθεί, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Όσο νωρίτερα μπορείτε να προλάβετε την απόρριψη και να ξεκινήσετε θεραπείες, τόσο το καλύτερο. Αναπτύξαμε αυτή τη συσκευή με αυτό το σκεπτικό».

«Η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της υγείας του μεταμοσχευμένου οργάνου του ασθενούς είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την εξατομικευμένη δοσολογία και ιατρική», πρόσθεσε η Surabhi Madhvapathy, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο του John A. Rogers και κύρια συγγραφέας του άρθρου.

μεταμόσχευση
Northwestern University

Μεταμοσχεύσεις: Τα επόμενα βήματα

Μετά την επιτυχία της δοκιμής σε μικρά ζώα, οι ερευνητές δοκιμάζουν τώρα το σύστημα σε ένα μεγαλύτερο ζωικό μοντέλο. Επίσης, αξιολογούν τρόπους ώστε αυτό το εμφύτευμα να μπορέσει να διαρκέσει ακόμα και μια ολόκληρη ζωή.

Τέλος, ενώ οι πρωταρχικές μελέτες αφορούσαν μεταμοσχεύσεις νεφρών, οι ερευνητές υποθέτουν ότι το εμφύτευμα θα μπορούσε να λειτουργήσει και για μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.