H 27χρονη Yahaira Vega. © Northwestern Medicine

ΠΩΣ ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΗΡΑΝ ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

Η αναστροφή οργάνων είναι μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση. Ακόμα πιο σπάνιο είναι δύο άνθρωποι με αυτή να χρειαστούν διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων!

Η διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων σε έναν ασθενή με situs inversus, δηλαδή με αναστροφή οργάνων, είναι μια από τις πιο σπάνιες και περίπλοκες που μπορεί να πραγματοποιήσει μια χειρουργική ομάδα. Ακόμα πιο σπάνιο είναι η διαδικασία αυτή να λάβει χώρα δύο φορές σε διάστημα μερικών εβδομάδων, στο ίδιο νοσοκομείο. Η πρωτιά αυτή είναι που έφερε το νοσοκομείο Northwestern Medicine του Σικάγο (ξανά) στο προσκήνιο.

Η 27χρονη Yahaira Vega ήταν η πρώτη που έλαβε το μόσχευμά της στο Northwestern Memorial Hospital στις 28 Απριλίου 2023 και αρκετές εβδομάδες αργότερα, στις 22 Μαΐου, ο 50χρονος Dennis Deer έλαβε το δικό του. Και οι δύο ασθενείς συνεχίζουν να αναρρώνουν άριστα και έχουν επιστρέψει στην καθημερινότητά τους. Γιατί, όμως, οι περιπτώσεις τους θεωρούνται τόσο ιδιαίτερες;

Τι είναι η αναστροφή οργάνων (situs inversus)

Σύμφωνα με την Catherine Myers, πνευμονολόγο στο Northwestern Medicine Canning Thoracic Institute, «το situs inversus είναι μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει σχεδόν έναν στους 10.000 ανθρώπους και συχνά συνδέεται με άλλα προβλήματα, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν φυσιολογική ζωή. Συχνά, μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι έχουν την πάθηση αυτή μέχρι να αναζητήσουν υγειονομική περίθαλψη για άσχετες καταστάσεις. Είναι ακόμη πιο σπάνιο για τα άτομα αυτά να αναπτύξουν κάποια πνευμονική νόσο σε σημείο που να χρειάζονται μεταμόσχευση πνευμόνων». Η Vega και ο Deer «έπεσαν στην περίπτωση»!

Πώς δύο άνθρωποι με αναστροφή οργάνων πήραν πίσω τη ζωή τους
Πώς απεικονίζεται η αναστροφή οργάνων (situs inversus). © Northwestern Medicine
Η αναστροφή οργάνων (situs inversus)

Φαντάζεστε, λοιπόν, την έκπληξη της χειρουργικής ομάδας του Northwestern, όταν έπρεπε να διαχειριστούν τους δύο αυτούς ασθενείς. «Όταν εκτελείται χειρουργική επέμβαση στα άτομα με situs inversus προκύπτει ένα ενδιαφέρον δίλημμα, επειδή το εσωτερικό του σώματός τους είναι ουσιαστικά μια κατοπτρική εικόνα αυτού που θα ήταν κανονικά. Η καρδιά είναι συνήθως στην αριστερή πλευρά, αλλά με την αντίστροφη θέση είναι στη δεξιά. Ο δεξιός πνεύμονας βρίσκεται στην αριστερή πλευρά και ο αριστερός πνεύμονας στη δεξιά. Όταν βγάζουμε, όμως, τους παλιούς πνεύμονες, πρέπει να βάλουμε νέους πνεύμονες από έναν δότη με “φυσιολογικά όργανα”. Αυτό είναι πιο δύσκολο, επειδή οι νέοι πνεύμονες πρέπει να χωρέσουν σε μια κοιλότητα στο στήθος που είναι κατοπτρική εικόνα. Έπρεπε, λοιπόν, να καταλήξουμε σε κάποιες τεχνικές τροποποιήσεις για να το πετύχουμε αυτό», προσθέτει ο Ankit Bharat, επικεφαλής της θωρακικής χειρουργικής και διευθυντής του Northwestern Medicine Canning Thoracic Institute.

Πώς δύο άνθρωποι με αναστροφή οργάνων πήραν πίσω τη ζωή τους
Στιγμιότυπο χειρουργικής επέμβασης. © Northwestern Medicine
Στιγμιότυπο χειρουργικής επέμβασης

Πώς η Vega και ο Deer πήραν τη ζωή τους πίσω

Πέρα από το situs inversus, η Vega γεννήθηκε και με μία ακόμα σπάνια διαταραχή, την πρωτοπαθή βλεφαρική δυσκινησία (PCD), η οποία εμποδίζει τις –μικροσκοπικές σαν τρίχες– δομές στον αεραγωγό να απομακρύνουν μικρόβια και ρύπους, προκαλώντας τη συσσώρευση υπερβολικής βλέννας. Πριν από αρκετά χρόνια, η νεαρή άρχισε να αρρωσταίνει όλο και πιο συχνά και έτσι μπήκε στη λίστα για διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων. Έπειτα από 9 μέρες η μεγάλη μέρα για εκείνη είχε φτάσει.

Πώς δύο άνθρωποι με αναστροφή οργάνων πήραν πίσω τη ζωή τους
Η Yahaira Vega σε παλαιότερη νοσηλεία της. © Northwestern Medicine
Η Yahaira Vega σε παλαιότερη νοσηλεία της

«Πριν από τη μεταμόσχευσή μου γέμιζα ένα μεγάλο φλιτζάνι καφέ με βλέννα μέσα σε μια μόνο μέρα. Ένιωθα αβοήθητη και απελπισμένη. Από πολλές απόψεις, ήμουν σαν μωρό: κοιμόμουν συνεχώς και δεν μπορούσα να ρυθμίσω οτιδήποτε συνέβαινε στο σώμα μου», περιέγραψε η ίδια. «Με τους νέους μου πνεύμονες είμαι γεμάτη ενέργεια και μπορώ να χαμογελάω ξανά. Είμαι ευγνώμων για τον δότη μου, την οικογένειά του και την απίστευτη χειρουργική ομάδα μου. Χάρη σε αυτούς έχω τη ζωή μου πίσω».

Πώς δύο άνθρωποι με αναστροφή οργάνων πήραν πίσω τη ζωή τους
Η Yahaira Vega. © Northwestern Medicine
Η Yahaira Vega

Ανάλογα τα συναισθήματα και του Επιτρόπου της Κομητείας Κουκ, ο οποίος ανέπτυξε διάμεση πνευμονοπάθεια (φλεγμονή και ουλές στους πνεύμονες) λόγω πολυμυοσίτιδας (μυϊκή φλεγμονή και αδυναμία). Τον Δεκέμβριο του 2022, ο σύζυγος, πατέρας και ψυχολόγος μπήκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο καθώς πάλευε με δύσπνοια. Λίγους μήνες μετά βρέθηκε συμβατός δότης.

Πώς δύο άνθρωποι με αναστροφή οργάνων πήραν πίσω τη ζωή τους
Ο 50χρονος Dennis Deer. © Northwestern Medicine
Ο 50χρονος Dennis Deer

«Το να μπορώ να αναπνεύσω ξανά ήταν απίστευτο. Δεν θα θεωρήσω ποτέ τη ζωή δεδομένη», λέει πλέον ο Deer. «Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι άλλους ανθρώπους που δεν έχουν αυτή την ευκαιρία και θέλω να περάσω το επόμενο κεφάλαιο της ζωής μου εστιάζοντας στην ευαισθητοποίηση των άλλων για μεταμοσχεύσεις και δωρεά οργάνων. Θέλω να βεβαιωθώ ότι μπορούμε να φέρουμε όσους χρειάζονται μεταμόσχευση στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή».

Πώς δύο άνθρωποι με αναστροφή οργάνων πήραν πίσω τη ζωή τους
Από αριστερά: Ο επικεφαλής της θωρακικής χειρουργικής Ankit Bharat, ο Dennis Deer, η Yahaira Vega και η Catherine Myers, πνευμονολόγος στο Northwestern Medicine Canning Thoracic Institute. © Northwestern Medicine
Από δεξιά: Ο επικεφαλής της θωρακικής χειρουργικής Ankit Bharat, ο Dennis Deer, η Yahaira Vega και η Catherine Myers, πνευμονολόγος στο Northwestern Medicine Canning Thoracic Institute

Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, η Vega και ο Deer συναντήθηκαν για πρώτη φορά γεμάτοι ενθουσιασμό, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου του Northwestern Memorial σχετικά με τα δύο πρωτοποριακά χειρουργεία. Εκεί η χειρουργική ομάδα κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να αξιολογηθούν για μεταμόσχευση πνεύμονα να επικοινωνήσουν με το νοσοκομείο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.