Η δασκάλα χορού Carly Liegel εν ώρα μαθήματος © Northwestern Medicine

ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

Η μουσική και η κίνηση συναντούν την ιατρική σε ένα νοσοκομείο όπου ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον συμμετέχουν σε δωρεάν μαθήματα χορού.

Η μουσική και η κίνηση συναντούν την ιατρική στο νοσοκομείο Northwestern του Σικάγο, όπου ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον έχουν μια μοναδική ευκαιρία: Να συμμετέχουν σε ένα δωρεάν πρόγραμμα πέντε εβδομάδων, στο οποίο, σε συνεργασία με την ομάδα The Joffrey Ballet θα δοκιμάσουν διαφορετικά στιλ χορού, όπως μπαλέτο, τζαζ και σύγχρονο.

Στο πρώτο μάθημα που έγινε πρόσφατα στο studio της σχολής χορού, ο ενθουσιασμός από πλευράς συμμετεχόντων ήταν μεγάλος. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε έπειτα από επιστημονική μελέτη και έχει σκοπό να προσφέρει σωματική, πνευματική και ψυχική ευεξία μέσω της χαράς που γεννά ο χορός.

Τα μαθήματα γίνονται μία φορά την εβδομάδα, χωρίς κανένα κόστος για τους συμμετέχοντες και τους συνοδούς τους.

Τα οφέλη του χορού σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον

«Το να έχουμε μια παρέμβαση που στοχεύει τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα, όπως συμβαίνει και με τη νόσο Πάρκινσον, είναι πολύτιμο», λέει ο δρ. Danny Bega από το Northwestern Memorial Hospital, ο οποίος ειδικεύεται στις διαταραχές κίνησης. «Έχουμε δει ανθρώπους στα μαθήματα χορού που κάνουν εδώ στο Northwestern να περιγράφουν τα οφέλη που βιώνουν στη διάθεσή τους, στην εξάντληση που νιώθουν, στο άγχος, αλλά και στα κινητικά τους συμπτώματα».

Αυτό το νοσοκομείο προσφέρει δωρεάν μαθήματα χορού για ασθενείς με Πάρκινσον
© Northwestern Medicine

Ο ίδιος περιγράφει ότι «ο χορός απαιτεί εξάσκηση ρευστών κινήσεων, στάσεων, ελέγχου το σώματος και έτσι αντιμετωπίζεται η ακαμψία, η βραδύτητα και η αστάθεια που δημιουργεί το Πάρκινσον. Εξάλλου, ο χορός προσφέρει πνευματικά και κοινωνικά οφέλη, αφού απαιτεί προγραμματισμένες κινήσεις που ακολουθούν τη μουσική και απομνημόνευση της χορογραφίας. Αυτή η αίσθηση κοινότητας και η χαρά που δημιουργούν ο χορός και η μουσική μπορεί να συμβάλλουν θετικά και σε ψυχικά προβλήματα που σχετίζονται με τη νόσο, όπως η θλίψη και το αίσθημα απομόνωσης».

Αυτό το νοσοκομείο προσφέρει δωρεάν μαθήματα χορού για ασθενείς με Πάρκινσον
© Northwestern Medicine

Ο καθένας μπορεί να χορέψει

Στόχος των μαθημάτων, όπως λένε οι επικεφαλής, είναι να ενδυναμώσουν τους ασθενείς και να τους πείσουν για τη μεταμορφωτική δύναμη που μπορεί να έχει ο χορός.

Αυτό το νοσοκομείο προσφέρει δωρεάν μαθήματα χορού για ασθενείς με Πάρκινσον
© Northwestern Medicine

Η υπεύθυνη του προγράμματος από πλευράς νοσοκομείου, Katie Fagan, δηλώνει ενθουσιασμένη για τη συμμετοχή των ασθενών: «Το τμήμα των 30 ατόμων είναι γεμάτο. Και υπάρχει επιθυμία από την πλευρά των ασθενών και των φροντιστών τους τα μαθήματα να συνεχιστούν και το φθινόπωρο, κάτι που σκεφτόμαστε κι εμείς, αυξάνοντας τις διαθέσιμες μέρες και ώρες».

Αυτό το νοσοκομείο προσφέρει δωρεάν μαθήματα χορού για ασθενείς με Πάρκινσον
© Northwestern Medicine

Η Carly Liegel, υπεύθυνη του προγράμματος από το The Joffrey Ballet, επισημαίνει: «Αυτό που θέλω εγώ είναι οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι ο καθένας μπορεί να χορέψει, ανεξάρτητα από την ικανότητά του. Μπορεί τη μία εβδομάδα να μπορείς να είσαι όρθιος και να κάνεις ένα χορευτικό, και την επόμενη να χρειάζεσαι να είσαι καθιστός. Δεν έχει σημασία, αρκεί να χορεύεις και να διασκεδάζεις και να βρίσκεις την καλλιτεχνική φλέβα που κρύβει μέσα του το σώμα σου».

Αυτό το νοσοκομείο προσφέρει δωρεάν μαθήματα χορού για ασθενείς με Πάρκινσον
© Northwestern Medicine

«Πιστεύω, ότι η μαγική σφαίρα που νικά το Πάρκινσον είναι η κίνηση», αναφέρει μία από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, η οποία διαγνώστηκε με τη νόσο πριν από δύο χρόνια. «Και παρόλο που δεν μπορείς να πάρεις πίσω όσα έχασες, μπορείς να βάλεις το Πάρκινσον στην άκρη. Είναι ένας ισχυρός αντίπαλος, οπότε πρέπει συνεχώς να το παλεύεις. Αυτά τα μαθήματα με βοηθούν να συνεχίζω να δουλεύω και να διασκεδάζω και θα συνεχίσω να έρχομαι γιατί συναναστρέφομαι με καλούς ανθρώπους».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.