iStock

ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΦΟΡΑΣ ΜΑΣΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΦΟΡΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ;

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να εγκαταλείπουν τη μάσκα κατά της Covid-19. Ο ερχομός της άνοιξης με την αλλαγή του καιρού σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων και την έλλειψη αντοχών από τους επαναλαμβανόμενους περιορισμούς έχουν συμβάλει στο να θέλουν πολλοί άνθρωποι να πετάξουν μια για πάντα τις προστατευτικές μάσκες. Είναι όμως αυτό που πρέπει να κάνουν;

Σε έναν χώρο όπου οι προστατευτικές μάσκες είναι προαιρετικές, το αν κάποιος θα φορέσει ή όχι μάσκα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως οι ατομικές συνήθειες ή ο φόβος της νόσησης. Επιπλέον, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το να κολλήσουν Covid-19 είναι αναπόφευκτο, επομένως έχουν παραιτηθεί από την ιδέα της αυτοπροστασίας μέσω της μάσκας.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι που συνεχίζουν να φορούν τη μάσκα προκειμένου να προστατευτούν από την Covid-19. Σε ένα χώρο, όμως, όπου κανείς δεν φοράει μάσκα ή πολύ λίγοι φοράνε, το να έχεις μόνο εσύ μπορεί να σου προσφέρει επαρκή προστασία;

Η προστατευτική μάσκα μειώνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού

«Είναι αλήθεια ότι οι μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές όταν τις φοράνε όλοι γύρω σας. Αν κάποιος έχει μολυνθεί με COVID-19 και δεν το γνωρίζει, η μάσκα του είναι σαν να βάζει έναν αντίχειρα στην άκρη ενός σωλήνα, εμποδίζοντας τον ιό να εξαπλωθεί», λέει η Jaimie Meyer, ιατρός λοιμώδων νοσημάτων στο Yale Medicine. Συμπληρώνει, επίσης, ότι ακόμα και όταν το μολυσμένο άτομο δεν φοράει μάσκα, οποιοσδήποτε γύρω του έχει τη δική του μάσκα μειώνει την πιθανότητα αυτά τα σταγονίδια να βρεθούν στο αναπνευστικό του σύστημα και να τον αρρωστήσουν.

Όπως επισημαίνει το Centers for Disease Control and Prevention (CDC), για να είναι αποτελεσματικές οι μάσκες θα πρέπει να φοριούνται με συνέπεια. Ορισμένοι άνθρωποι σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης μπορεί να νομίζουν ότι είναι ασφαλείς χωρίς μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, όταν παραμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των έξι μέτρων από τους άλλους στο δωμάτιο.

Η Linsey Marr, καθηγήτρια στο Virginia Tech και ειδική σε θέματα μετάδοσης ιών, υποστηρίζει πως το να πιστεύουμε ότι η διατήρηση της απόστασης μέσα στο σπίτι μειώνει εντελώς τον κίνδυνο έκθεσης είναι λάθος. Είναι αλήθεια ότι τα ιικά σωματίδια συγκεντρώνονται πιο κοντά σε ένα μολυσμένο άτομο αλλά όπως ο καπνός του τσιγάρου εξαπλώνεται σε όλο το δωμάτιο, το ίδιο κάνει και ο κορονοϊός.

προστατευτική μάσκα
iStock

Πρόσφατη μελέτη από το CDC που δημοσιεύθηκε στο Morbidity and Mortality Weekly τεκμηριώνει την προστασία που παρέχουν οι διάφορες μάσκες. Τα άτομα που φορούσαν συστηματικά μια μάσκα N95 ή KN95 μείωσαν τις πιθανότητες να βρεθούν θετικοί κατά 83% σε σύγκριση με τα άτομα που δεν φορούσαν μάσκα. Για όσους είχαν χειρουργική μάσκα, η πιθανότητα μειώθηκε στο 66% και για τις υφασμάτινες μάσκες στο 56%.

Η Marr υποστηρίζει ότι εάν ο ιός είναι στον αέρα, η μάσκα N95 θα εμποδίσει τον ιό να φτάσει σε εσένα σε ποσοστό πάνω από 95%.

Ποιοι πρέπει να φοράνε μάσκα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που έχουν υποκείμενα νοσήματα,  ή που ζουν ή εργάζονται κοντά σε ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα πρέπει να το σκέφτονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα ή οι γονείς με ευάλωτα παιδιά που λόγω της μικρής τους ηλικίας δεν μπορούν ακόμη να εμβολιαστούν θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται με άλλα άτομα σε κλειστούς χώρους.

Σαφώς η ομάδα που πρέπει πάντα να φοράει προστατευτική μάσκα είναι οι ασθενείς με COVID-19 ή άτομα που νιώθουν άρρωστα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον CDC, οι ασθενείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα για την περίοδο των πέντε ημερών της απομόνωσης, αλλά και κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ημερών, παρόλο που δεν χρειάζεται πλέον να απομονώνονται, θα πρέπει να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους όταν βρίσκονται με άλλα άτομα.

προστατευτική μάσκα
iStock

Σε ποια μέρη είναι απαραίτητη η μάσκα;

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι μάσκες προσώπου προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη προστασία σε πολλούς εξωτερικούς χώρους, όπως είναι τα πεζοδρόμια ή πάρκα. Βέβαια, δεν ισχύει το ίδιο για μέρη με πλήθος κόσμου, όπως είναι μια συναυλία ή ένας αθλητικός χώρος, όπου και πάλι εξαρτάται από το πόσο κοντά βρίσκεται κανείς με άλλα άτομα.

Όσον αφορά τους κλειστούς χώρους, εάν η προστατευτική μάσκα είναι προαιρετική, οι ειδικοί συνιστούν να λαμβάνουμε υπόψη τον χώρο, τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα και τη ροή του αέρα.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως τα λεωφορεία ή τα μετρό, η μάσκα μπορεί πραγματικά να μας προστατέψει. Ακόμη, παρόλο που τα ισχύοντα μέτρα κατά της Covid-19 στα αεροδρόμια αίρονται ενόψει του καλοκαιριού, καλό θα ήταν να φοράμε μάσκα σε αυτούς τους χώρους, και ιδιαίτερα στο αεροπλάνο. Γενικότερα, σε μέρη που υπάρχει συνωστισμός η μάσκα θεωρείται ακόμα απαραίτητη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.