iStock

ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Πώς εξηγείται η τόσο μεγάλη αύξηση στα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου στα παιδιά; Πού οφείλεται και ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα;

Μόλις πριν από λίγους μήνες παραθέταμε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία σχετικά με την εξάπλωση διαφόρων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με τα οποία ειδικά ο καρκίνος του παχέος εντέρου μοιάζει όλο και πιο συχνά να πλήττει άτομα μικρότερων ηλικιών. Η Αμερικανική Εταιρία για τον Καρκίνο (ACS) ανέφερε ότι πρόκειται για ένα δυσάρεστο φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και χρόνια: εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε άτομα ακόμα και 35 ετών, ηλικία δηλαδή πολύ μικρότερη από αυτή για την οποία συνιστάται προληπτικός έλεγχος.

Νέα μελέτη δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, αφού τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου δείχνουν να αυξάνονται σημαντικά και στα παιδιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που ανέλυσε στοιχεία της 20ετίας 1999-2020, ο ρυθμός περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου αυξήθηκε ως εξής:

 • Κατά 500% σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών
 • Κατά 333% σε εφήβους ηλικίας 15-19 ετών
 • Κατά 185% σε άτομα ηλικίας 20-24 ετών
 • Κατά 71% σε άτομα ηλικίας 30-34 ετών
 • Κατά 58% σε άτομα ηλικίας 35-39 ετών
 • Κατά 37% σε άτομα ηλικίας 40-44 ετών

Παρόλο που η αύξηση 500% στις ηλικίες 10-14 ακούγεται εξωφρενική, οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν σε τι μεταφράζεται: το 1999 υπήρξαν 0,1 περιστατικά στα 100.000, ενώ το 2020 τα περιστατικά αυξήθηκαν σε 0,6 ανά 100.000.

Τι σημαίνει η αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου στα παιδιά

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Islam Mohammed, ιατρό-παθολόγο στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι στο Κάνσας Σίτι, «τα ευρήματά μας είναι οπωσδήποτε απροσδόκητα, δεδομένου ότι ανέκαθεν θεωρούσαμε πως ο εν λόγω καρκίνος πλήττει κατά βάση άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η ποσοστιαία αυτή αύξηση μας ανησυχεί και υποδηλώνει ότι πρέπει να ασχοληθούμε και να μετριάσουμε αυτή την τάση. Την ίδια ώρα, βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι οι καθαυτές διαγνώσεις παραμένουν λίγες και ότι περίπου το 90% αυτών γίνονται σε άτομα 50 ετών και άνω».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το ρίσκο είναι χαμηλό συγκριτικά με άλλες μορφές καρκίνου που εμφανίζονται συχνότερα στην παιδική και εφηβική ηλικία (0-19 ετών), όπως:

 • Η λευχαιμία, ο επιπολασμός της οποίας υπολογίστηκε σε 4,8 παιδιά ανά 100.000 το 2021.
 • Ο καρκίνος εγκεφάλου, που διαγιγνώσκεται σε 3 ανά 100.000 παιδιά ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Καρκίνου.

Paxeos-enterou
iStock

Γιατί μειώνονται οι ηλικίες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;

Οι αιτίες της εμφάνισης συμπτωμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου σε όλο και μικρότερες ηλικίες παραμένουν για τους επιστήμονες μυστήριο. Σύμφωνα με τον John Marshall, επικεφαλής σύμβουλο της αμερικανικής ΜΚΟ «Συμμαχία για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου» και διευθυντή του Κέντρου Ruesch για τη θεραπεία των καρκίνων του γαστρεντερικού στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον, DC, «το φαινόμενο παρατηρείται παγκοσμίως, όμως δεν έχουμε σαφή απάντηση στο τι πραγματικά συμβαίνει».

Οι συγγραφείς της μελέτης έχουν αναγνωρίσει κάποιους παράγοντες, όπως οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου, οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου. Επιπλέον, κάποιες συνήθειες στον τρόπο ζωής μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και η διατροφή με περιορισμένες φυτικές ίνες και πολλά λιπαρά, επεξεργασμένα κρέατα και ζαχαρούχα ποτά.

Τέλος, η ανεπαρκής σωματική άσκηση, η παχυσαρκία, η παρουσία βακτηρίων που προκαλούν όγκους, η χρήση αντιβιοτικών και τα πρόσθετα στα τρόφιμα αποτελούν ενοχοποιητικούς παράγοντες.

Όλα αυτά, όμως, είναι σχεδόν αδύνατον να αφορούν τα παιδιά.

Όπως αναφέρει στo Healthline η ερευνήτρια Federica Amati, «Δεν έχει ακόμα καθοριστεί γιατί συμβαίνει αυτή η αύξηση στα παιδιά. Μπορεί να συνδέεται με την αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας; Είναι κληρονομικό; Έχει να κάνει με τις αλλαγές στο περιβάλλον; Ούτε και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, πέραν του να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά μας ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, με όσο το δυνατόν λιγότερες επεξεργασμένες τροφές».

Επιπλέον, λέει η ίδια, έχει σημασία να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε έγκαιρα.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου σε παιδιά και έφηβους

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι η αύξηση στα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι ακόμα τόσο υψηλή ώστε να απαιτείται να καθιερωθεί η κολονοσκόπηση ως εξέταση ρουτίνας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Μπορεί, όμως, να κριθεί απαραίτητη αν κάποιος νέος άνθρωπος εμφανίσει σχετικά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι:

 • κοιλιακό άλγος,
 • αιμορραγία από το ορθό,
 • διάρροια,
 • σιδηροπενική αναιμία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έστω και ένα από τα παραπάνω συμπτώματα σχετίζεται με τη διπλάσια περίπου πιθανότητα διάγνωσης με πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου. Τρία ή τέσσερα από αυτά τα συμπτώματα συνδέονται με 6 φορές μεγαλύτερο ρίσκο.

Οι ερευνητές καταλήγουν πως όσο νωρίτερα διαγνωστεί, τόσο μειώνεται η ανάγκη για επιθετική θεραπεία. Εξάλλου, με έγκαιρη παρέμβαση αυτός ο τύπος καρκίνου είναι σε μεγάλο βαθμό ιάσιμος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.