iStock

ΓΙΑΤΙ ΞΥΠΝΑΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΠΑΣ ΤΟΥΑΛΕΤΑ

Μήπως ξυπνάς συχνά το βράδυ για να επισκεφτείς την τουαλέτα; Διάβασε ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες της νυκτουρίας που σε ταλαιπωρεί και γιατί είναι σημαντικό να επισκεφτείς γιατρό.

Σε όλους μας έχει συμβεί να ξυπνήσουμε ένα βράδυ για να επισκεφτούμε την τουαλέτα, ιδίως αν πριν πέσουμε για ύπνο έχουμε πιει ένα ποτήρι νερό. Αυτό είναι αναμενόμενο. Τι συμβαίνει, όμως, όταν το να ξυπνάς μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να ουρήσεις συμβαίνει λίγο πιο τακτικά;

«Νυκτουρία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής ξυπνάει μία ή περισσότερες φορές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι πριν και μετά την ούρηση ο ασθενής να κοιμάται. Φυσιολογικά, ο νυκτερινός ύπνος δεν πρέπει να διακόπτεται από την ανάγκη για ούρηση», εξηγεί ο Αθανάσιος Ζαχαρίου, Χειρουργός Ουρολόγος από το Νοσοκομείο Ελπίς. Δεν πρόκειται για διάγνωση, αλλά για ένα σύμπτωμα κοινό στους άντρες και τις γυναίκες. Σε νεότερες ηλικίες εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, ενώ σε προχωρημένες στους άντρες.

Πού μπορεί να οφείλεται η νυκτουρία

Οι αιτίες της νυκτουρίας ποικίλουν και το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε κάποια από αυτές ή σε συνδυασμό τους. Μπορεί να οφείλεται τόσο σε ουρολογικές όσο και σε μη ουρολογικές παθήσεις ή καταστάσεις. Στα ουρολογικά αίτια περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, ο καρκίνος του προστάτη, η υπερδραστήρια κύστη, η κυστίτιδα, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης κ.ά. Υπάρχουν, ωστόσο, και αίτια μη ουρολογικά, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια, το περιφερικό οίδημα, η εγκυμοσύνη, η κατάθλιψη, καθώς και διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα (όπως π.χ. τα διουρητικά).

Η νυκτουρία μπορεί, ακόμα, να είναι αποτέλεσμα διαταραχών του ύπνου (π.χ. αϋπνία, αποφρακτική υπνική άπνοια, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών). Μάλιστα, η σύνδεση μεταξύ των δύο θεωρείται αμφίδρομη. Μπορεί, δηλαδή, ένα άτομο να αντιμετωπίζει προβλήματα στον ύπνο λόγω νυκτουρίας, αλλά μπορεί και η νυκτουρία να εμφανιστεί λόγω του διαταραγμένου ύπνου. Επίσης, διαταραχές κιρκαδιανού ρυθμού μπορεί να οδηγήσουν σε νυκτουρία.

νυκτουρία
iStock

Όπως υπογραμμίζει η European Association of Urology, εάν ξυπνάς το βράδυ επειδή άκουσες έναν θόρυβο ή από κάποιον πόνο και αποφάσισες να επισκεφτείς την τουαλέτα, αυτό δεν είναι νυκτουρία.

Όπως καταλαβαίνεις, είναι σημαντικό να επισκεφτείς γιατρό, ώστε να υποβληθείς σε έλεγχο. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να βρεις τα αίτια που σχετίζονται με την εμφάνισή της, ώστε στη συνέχεια να σου χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή.

Παράγοντες του τρόπου ζωής

Η μέτριας έντασης άσκηση φαίνεται να λειτουργεί ευεργετικά όσον αφορά τη μείωση των περιστατικών νυκτουρίας. Από την άλλη, η έλλειψή της μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η νυκτουρία έχει επίσης συνδεθεί με την κατανάλωση αλατιού, καθώς και με την κατανάλωση πολλών υγρών πριν από τον ύπνο. Ειδικά τα καφεϊνούχα ροφήματα και το αλκοόλ μπορεί να σε οδηγούν συχνότερα στην τουαλέτα, ενώ μπορεί και να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη.

νυκτουρία
iStock

Οι συνέπειες της νυκτουρίας

Κατ’ αρχάς, διαταράσσει τον ύπνο σου, που σημαίνει ότι την επόμενη μέρα ξυπνάς κουρασμένος, δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς κι έχεις χαμηλά επίπεδα ενέργειας και πεσμένη διάθεση. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος πτώσεων και τραυματισμών, μιας και σηκώνεσαι μέσα στη μαύρη νύχτα για να πας τουαλέτα. Φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι οι διαταραχές ύπνου προκαλούν μια σειρά από άλλα προβλήματα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.