iStock

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΣΜΟ ΣΟΥ;

Τι συμβαίνει όταν συνδυάζεις σεξ και αλκοόλ; Αν πιστεύεις ότι το αλκοόλ μόνο καλό μπορεί να κάνει στις ερωτικές επαφές σου, κάνεις λάθος. Για να καταλάβεις την επίδρασή του, θα πρέπει να μάθεις τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν πίνεις.

Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την κατανάλωση αλκοόλ με μια μάλλον απολαυστική σεξουαλική επαφή. Ένα ποτηράκι μας χαλαρώνει, απομακρύνει τις αναστολές και μοιάζει να εντείνει ακόμη και την επιθυμία μας, σωστά; Και ναι και όχι, απαντούν οι ειδικοί.

Βλέπεις, είναι τόσο διαδεδομένη και ευρεία αυτή η άποψη, που αυτομάτως το μυαλό επιδοκιμάζει τον συνδυασμό σεξ και αλκοόλ. Όμως φαίνεται ότι μάλλον είναι κι αυτός ένας μύθος, όπως και κάποιοι άλλοι για το σεξ που σχεδόν όλοι πιστεύουμε. Κι αν αναρωτιέσαι γιατί αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα, θα σου απαντήσουμε:

  1. Επειδή πλέον, μετά από χρόνια αντιφατικών ευρημάτων, πρόσφατες έρευνες έχουν καταστήσει σαφές ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ενέχει κινδύνους για τη γενική υγεία.
  2. Επειδή το αλκοόλ, σε συνάρτηση πάντα με τη συχνότητα και την ποσότητα που καταναλώνεται, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να κορυφώσουμε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Σεξ και αλκοόλ
iStock

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν πίνεις

Τα λιγοστά επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν υποδηλώνουν το εξής: Μικρές ποσότητες αλκοόλ φαίνεται να ενισχύουν τη διέγερση και να μειώνουν τις σεξουαλικές αναστολές, αλλά μεγάλες ποσότητες μπορούν να καταστείλουν τη διέγερση και να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν τον οργασμό.

Για να καταλάβεις γιατί συμβαίνει αυτό, πρέπει να κατανοήσεις τις συγκεκριμένες διεργασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλό μας όταν πίνουμε.

Το αλκοόλ απελευθερώνει ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή που μας κάνει και αισθανόμαστε καλά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ντοπαμίνη βοηθά στον έλεγχο της επιθυμίας.

Ταυτόχρονα, το αλκοόλ ενισχύει την επίδραση του γ-αμινοβουτυρικού οξέος, γνωστού ως GABA, ενός χημικού αγγελιοφόρου που υπάρχει στις περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου και συμμετέχει στο 40% των ανασταλτικών συνάψεων.

Αυτό σημαίνει πως με τη διαμεσολάβηση του παραπάνω χημικού αγγελιοφόρου, το αλκοόλ επιβραδύνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χαλαροί.

Σεξ και αλκοόλ: Τα συν και τα πλην

Όσον αφορά στη σεξουαλική επαφή, αυτό μεταφράζεται σε μειωμένες αναστολές και εντονότερη ερωτική διάθεση. Όμως στην πραγματικότητα, το αλκοόλ είναι ένα κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Σεξ και αλκοόλ
iStock

Με απλούστερα λόγια, το αλκοόλ έχει αποσβεστική επίδραση σε όλο τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένου του προμετωπιαίου φλοιού (ο οποίος είναι υπεύθυνος για πράγματα όπως η ισορροπία), της παρεγκεφαλίδας (η οποία ελέγχει τον συντονισμό) και του αυτόνομου νευρικού συστήματος (το οποίο ρυθμίζει λειτουργίες όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή).

Το αλκοόλ δηλαδή, ενώ φαίνεται ότι αυξάνει την ερωτική επιθυμία, στην πραγματικότητα επιβραδύνει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τα σεξουαλικά ερεθίσματα και να συντονίζει τις μυϊκές συσπάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον οργασμό.

Έτσι, ενώ αρχικά ένα ποτήρι μπορεί να συμβάλει στη χαλάρωση και τη μείωση της αναστολής, τα περισσότερα ποτήρια μπορούν να επηρεάσουν τις περίπλοκες διεργασίες που οδηγούν στην έντονη ευχαρίστηση και την κορύφωση.

Πόσο αλκοόλ δεν θα βλάψει την έκβαση της επαφής

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ποσότητα αλλά και η συχνότητα παίζουν ρόλο. Αυτό μεταφράζεται σε όχι περισσότερο από 2 ποτά την ημέρα για τους άντρες ή 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.

Σεξ και αλκοόλ
iStock

Βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο το αλκοόλ μπορεί να σε επηρεάσει καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων, του μεγέθους και της σύνθεσης του σώματος, αλλά και της σχέσης που έχεις με την κατανάλωση αλκοόλ.

Η χρόνια, υπερβολική χρήση αλκοόλ έχει συνδεθεί με στυτική δυσλειτουργία και πρόωρη εκσπερμάτιση στους άντρες, αλλά και με επίμονα προβλήματα όσον αφορά τη σεξουαλική ανταπόκριση, την επιθυμία και τον οργασμό στις γυναίκες.

Στο διά ταύτα, δεν υπάρχει ένας ικανός αριθμός ποτών που να ισχύει για όλους, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει τη σύνδεση μεταξύ των συντρόφων και να βλάψει τη λήψη αποφάσεων και την ικανότητα συναίνεσης στο σεξ.

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα οργασμού ή αν χρησιμοποιείς συστηματικά το αλκοόλ για να απολαύσεις το σεξ, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό σεξουαλικής θεραπείας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.