iStock

Η #1 ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΓΙΑ ΥΓΙΕΣ ΕΝΤΕΡΟ

Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο για την υγεία του εντέρου σου, γι’ αυτό δες πώς θα αυξήσεις την πρόσληψή του.

«Το έντερο έχει το δικό του νευρικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί συνδυαστικά με το κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά λειτουργεί και αυτόνομα. Είναι ένας εγκέφαλος που αφορά περιφερειακούς ιστούς. Φιλοξενεί περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια και ιούς, οι οποίοι παράγουν ουσίες που αλληλεπιδρούν απευθείας με τον εγκέφαλο, τους νευροδιαβιβαστές», έχει πει στο OW o βιοχημικός Θεόδωρος Πρεβεδώρος.

Η μία έρευνα μετά την άλλη έρευνα επιβεβαιώνουν τη σημασία του εντέρου για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού. Είναι, επομένως, απαραίτητο να φροντίζεις για την καλή του κατάσταση.

Πέρα από τον επαρκή ύπνο, τη συστηματική άσκηση και τη λήψη προβιοτικών, η οικογενειακή γιατρός Laura Purdy και οι διαιτολόγοι Gaby McPherson και Maria Laura Haddad-Garcia, αναφέρουν στην ιστοσελίδα Eating Well ότι υπάρχει κάτι ακόμα που μπορείς να κάνεις για το βοηθήσεις: να προσλαμβάνεις την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης C. Γιατί; Γιατί η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, αλλά και την υγεία του εντέρου σου. Με ποιους τρόπους;

Βοηθώντας στην ενίσχυση του εντερικού επιθηλίου

Για αρχή, να πούμε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες βοηθά στην παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου (short-chain fatty acids). Πρόκειται για λιπαρά οξέα που παράγονται από τον μεταβολισμό των φυτικών ινών στο παχύ έντερο. Τα SCFA με τη σειρά τους τρέφουν τα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου και βοηθούν στη διατήρηση του εντερικού επιθηλίου σε καλή κατάσταση. Η λήψη βιταμίνης C, λοιπόν, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut Microbes φάνηκε ότι αυξάνει μετά από τέσσερις εβδομάδες τη συνολική ποσότητα των SCFA.

βιταμίνη C και έντερο
iStock

Βοηθώντας στην πρόληψη εντερικών παθήσεων

Και περνάμε στις γνωστές ελεύθερες ρίζες. Η παραγωγή τους στον ανθρώπινο οργανισμό και η διαδικασία οξείδωσης που προκαλούν ονομάζονται οξειδωτικό στρες, το οποίο έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας. Τα αντιοξειδωτικά, από την άλλη, είναι ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Με δεδομένο ότι η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος (άρα και του εντέρου).

βιταμίνη C και έντερο
iStock

Βελτιώνοντας το εντερικό μικροβίωμα

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι με απλά λόγια η κοινότητα των μικροβίων και των υπόλοιπων μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο. Έχει, μάλιστα, μοναδικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου, γι’ αυτό είναι σημαντικό να το διατηρείς υγιές.

Η βιταμίνη C μπορεί να επηρεάσει θετικά την ισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων στο μικροβίωμα. Δυο μικρές μελέτες που δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Antioxidants και Future Microbiology έδειξαν ότι η λήψη της συγκεκριμένης βοταμίνης αύξησε τον αριθμό των καλών βακτηρίων.

Πού θα βρεις Βιταμίνη C για το έντερό σου

Τη βιταμίνη αυτή θα τη βρεις στα πορτοκάλια και σε άλλες φυτικές τροφές, όπως πιπεριές, ντομάτες, λαχανάκια Βρυξελλών. Αν δεν μπορείς να θυμάσαι ποιες τροφές την περιέχουν, μπορείς να εφαρμόσεις τον γενικό κανόνα που λέει να γεμίζεις το μισό σου πιάτο με φρούτα και λαχανικά. Τέλος, μπορείς απλά να στύβεις εσπεριδοειδή στο νερό ή στο τσάι σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.