Netflix Mike Yarish

«Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΟΜΙΝΣΚΙ»: ΤΙ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΜΙΑ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Όλα όσα μάθαμε από μια τηλεοπτική σειρά με (αυτοσαρκαστικό) χιούμορ για τη σχέση των μεγαλύτερων αντρών με τον ουρολόγο τους.

«Ξέρεις, ξυπνάω κάθε πρωί και η πρώτη μου σκέψη είναι ποιο μέρος του σώματός μου δεν θα λειτουργεί σήμερα», λέει ο Νόρμαν στον Σάντι στην πρώτη σεζόν της σειράς «Η Μέθοδος Κομίνσκι» (The Kominsky Method).

Ο Σάντι Κομίνσκι (Μάικλ Ντάγκλας) είναι ένας επιτυχημένος δάσκαλος υποκριτικής, που ως ηθοποιός δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει εκεί που ήθελε. Στην πλάτη του κουβαλά μια σειρά από προβληματικές σχέσεις και έναν… διογκωμένο προστάτη. Ο Νόρμαν Νιουλάντερ (Άλαν Άρκιν) είναι ο καλύτερός του φίλος, ο ατζέντης του και ένας σύζυγος που προσπαθεί να διαχειριστεί τον θάνατο της αγαπημένης του γυναίκας.

Οι δύο ηλικιωμένοι άντρες είναι οι κεντρικοί ήρωες της σειράς του Τσακ Λόρι (δημιουργός των σειρών «The Big Bang Theory» και «Two and a Half Men»), που είναι διαθέσιμη στο Νetflix. Μιας σειράς η οποία ισορροπεί ανάμεσα στο συναίσθημα, τον κυνισμό της ζωής και το χιούμορ, αποτυπώνοντας με ειλικρίνεια τη φιλία δύο αντρών και ζητήματα που τους απασχολούν, όπως ο θάνατος, η μοναξιά, η δυσκολία στην ούρηση, η στυτική δυσλειτουργία, ο καρκίνος του προστάτη.

Σημαντικό μέρος της σειράς αφορά τις επιπτώσεις που έχει το πέρασμα του χρόνου στο σώμα, και ο Λόρι έχει πει ότι έμπνευση αποτέλεσε η ζωή η δική του και των φίλων του. «Στην παρέα όλοι μεγαλώνουμε και ερχόμαστε αντιμέτωποι με την απώλεια αγαπημένων προσώπων και μια σειρά από προβλήματα υγείας», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του.

«Η Μέθοδος Κομίνσκι»: Τι μας έμαθε μια κωμική σειρά για τον προστάτη
Άλαν Άρκιν και Μάικλ Ντάγκλας, σε σκηνή της σειράς. Netflix Michael Yarish
Άλαν Άρκιν και Μάικλ Ντάγκλας, σε σκηνή της σειράς.

Ο Σάντι και ο Νόρμαν, λοιπόν, προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να μοιραστούν τις ανησυχίες τους γύρω από την υγεία και το σώμα τους, με γιατρούς, συντρόφους, παιδιά. Τα μηνύματα που κρατήσαμε από τις δύο πρώτες σεζόν που παρακολουθήσαμε (στην τρίτη απουσιάζει ο Άλαν Άρκιν) είναι τα εξής:

1. Ενημερώστε τον γιατρό σας για τυχόν αλλαγές που εντοπίζετε στο σώμα σας και τη λειτουργία του

Μήπως πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα; Μήπως νιώθετε ότι θέλετε να πάτε, αλλά τελικά η επίσκεψη αποβαίνει άκαρπη; Μήπως πιστεύετε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί; Το μάθημα που δίνει ο χαρακτήρας του Μάικλ Ντάγκλας είναι πως μόνο με μια επίσκεψη σε ειδικό μπορείτε να σιγουρευτείτε για το τι σας συμβαίνει. Για τον Σάντι, ήταν ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχουν θεραπείες για την υπερπλασία του προστάτη του.

2. Αποδεχτείτε ότι η επίσκεψη στον ουρολόγο θα είναι άβολη και προχωρήστε

Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που σας ταλαιπωρούν, ή έστω να καταλάβετε τι σας συμβαίνει, η μόνη λύση είναι να είστε ειλικρινείς με τον γιατρό μας. Ακόμα κι αν φαντάζει τρομακτικό το να μιλήσετε για τη σεξουαλική δυσλειτουργία, την ούρηση, τον καρκίνο του προστάτη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ουρολόγος σας δεν θα ξαφνιαστεί από ό,τι κι αν πείτε. Το πιο πιθανό είναι να το έχει ξανακούσει.

Μέθοδος Κομίνσκι εξέταση προστάτη
Ο Ντάνι ΝτεΒίτο σε ρόλο ουρολόγου εξετάζει τον Μάικλ Ντάγκλας. Netflix Mike Yarish
Ο Ντάνι ΝτεΒίτο σε ρόλο ουρολόγου εξετάζει τον Μάικλ Ντάγκλας.

3. Βρείτε έναν ειδικό τον οποίο θα εμπιστεύεστε

Μη ντραπείτε να ζητήστε από φίλους σας συστάσεις, να αναζητήσετε στο διαδίκτυο αξιολογήσεις, να τον επισκεφτείτε στο ιατρείο του για μια πρώτη γνωριμία. Η κατάρτιση είναι προφανώς βασικός παράγοντας για να εμπιστευτείτε έναν γιατρό, αλλά για την τελική επιλογή μη διστάσετε να ακολουθήσετε το ένστικτό σας.

4. Μιλήστε στην οικογένεια και σε έμπιστους φίλους για το τι περνάτε ή σκέφτεστε.

Πάρτε παράδειγμα τη σχέση των δύο πρωταγωνιστών και μη φοβηθείτε να επιστρατεύσετε το χιούμορ. Αν υπάρχει σύντροφος, μοιραστείτε τις σκέψεις και τις ανησυχίες σας. Μπορεί η στυτική δυσλειτουργία και ο προστάτης να μην είναι τα πιο ευχάριστα θέματα συζήτησης, αλλά αν βρίσκεστε σε μια σχέση, μπορεί να σας στηρίξει, να σας προσφέρει παρηγοριά. Θυμηθείτε ότι είστε ζευγάρι και στα δύσκολα.

5. Mην ξεχνάτε ότι υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του προστάτη.

Μάλιστα, αν διαγνωστεί σε πρώιμα στάδια, μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να επιτευχθεί πλήρης ίαση. Μη θεωρείτε, λοιπόν, τίποτα δεδομένο και μην αμελείτε τον προληπτικό έλεγχο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.