iStock

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ LONG ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ LONG COVID

Είτε το πεις long κρυολόγημα, είτε παρατεταμένο, θα είναι το ίδιο και το αυτό. Η είδηση εδώ είναι ότι τα μακροχρόνια συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν και σε απλές ιώσεις και να παραμένουν αδιάγνωστα.

Μπορεί να σου έχει τύχει μία απλή ίωση ή και μια πιο δύσκολη γρίπη να σε βασανίζουν αφήνοντας ενοχλητικά συμπτώματα ακόμη και μετά από πολύ καιρό. Βήχας, πονοκέφαλοι ή ακόμη και ναυτία είναι μερικά από αυτά τα «μεθεόρτια» συμπτώματα, τα οποία τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είναι υπαρκτά και όχι στο... κεφάλι σου, όπως ίσως υποστηρίζει ο περίγυρός σου.

Η αρχή έγινε με τη long Covid και τις μελέτες που αναγκαστικά πραγματοποιήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πρωτόγνωρης πανδημίας. Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, τουλάχιστον το 10% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί Covid-19, έχουν συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από 4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Με περισσότερες από 770 εκατομμύρια μολύνσεις μέχρι σήμερα, αυτό μεταφράζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με τις μακροχρόνιες συνέπειες της Covid-19, γνωστές ως long Covid.

Long κρυολόγημα
iStock

Έχουν μελετηθεί περισσότερα από 200 συμπτώματα long Covid, με μερικά από τα πιο συνηθισμένα να είναι η κόπωση, η δύσπνοια και ορισμένες γνωστικές δυσκολίες, όπως προβλήματα μνήμης ή το λεγόμενο brain fog. Η κατάσταση μπορεί να είναι εξουθενωτική – πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους ή δεν είναι σε θέση να εργαστούν καθόλου.

Αλλά ο συγκεκριμένος κορονοϊός μπορεί να μην είναι ο μόνος που προκαλεί μακροχρόνια συμπτώματα. Άλλωστε, κορονοϊοί υπήρχαν και πολύ πριν από τον SARS-CoV-2 και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, προκαλώντας λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Τι έδειξε η νέα έρευνα

Μια νέα έρευνα, που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Queen Mary συγκρίνει τώρα τα μακροχρόνια συμπτώματα ασθενών που εμφάνισαν διαφορετικούς τύπους οξείας αναπνευστικής λοίμωξης.

Στην έρευνα πήραν μέρος περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι και ανέφεραν 16 συμπτώματα που απαντώνται συνήθως στο σύνδρομο long Covid, όπως κόπωση, δύσπνοια, πόνοι και ζαλάδες.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες:

  • άτομα που είχαν νοσήσει με Covid-19,
  • εκείνα που είχαν νοσήσει από άλλη οξεία αναπνευστική λοίμωξη (με αρνητικό τεστ για Covid-19),
  • εκείνα που δεν είχαν αναφέρει καμία λοίμωξη.

Στη συνέχεια έγινε σύγκριση ως προς το πόσο συχνά ήταν αυτά τα συμπτώματα μεταξύ των τριών ομάδων.

Η μελέτη, αναμενόμενα, έδειξε ότι τα συμπτώματα ήταν πιο συχνά σε ανθρώπους που είχαν νοσήσει με Covid-19 σε σχέση με εκείνα που δεν είχαν μολυνθεί, παρότι οι πρώτοι δεν είχαν αναφερθεί ως long Covid περιστατικά.

Αλλά έδειξε και κάτι ακόμη: αυτό το εύρημα δεν αφορούσε μόνο την Covid-19. Σχεδόν όλα τα συμπτώματα που εξετάστηκαν ήταν επίσης πιο συχνά σε άτομα με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα απλά κρυολογήματα – να θυμίσουμε εδώ όλα τα κρυολογήματα οφείλονται σε ιούς και είναι μεταδοτικά.

Με άλλα λόγια, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει και ένα long –παρτατεταμένο στα ελληνικά– κρυολόγημα ή ίωση με παρόμοιες επιπτώσεις στην υγεία όπως αυτές του συνδρόμου long Covid, που επί του παρόντος δεν αναγνωρίζονται.

Ποια είναι τα συμπτώματα του long κρυολογήματος

«Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα του παρατεταμένου κρυολογήματος περιλαμβάνουν βήχα, πόνο στο στομάχι και διάρροια, και αναφέρθηκαν κατά μέσο όρο 11 εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Ενώ μια σοβαρή αρχική λοίμωξη φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο παρατεταμένων συμπτωμάτων, η έρευνά μας δεν μας λέει ακόμη γιατί μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από εκτεταμένα συμπτώματα, ενώ άλλοι όχι», γράφει στο The Conversation η Giulia Vivaldi, στατιστικολόγος και επιδημιολόγος, και μία από τους επικεφαλής της εν λόγω έρευνας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του Covidence UK, μιας ευρύτερης μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις της Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Long κρυολόγημα
iStock

Τα παρατεταμένα συμπτώματα μετά από λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν είναι νέο φαινόμενο. Μελέτες σε επιζώντες δύο προηγούμενων επιδημιών –της πανδημίας αναπνευστικού συνδρόμου Sars και της επιδημίας αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής Mers– έχουν εντοπίσει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη λειτουργία των πνευμόνων, την ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία.

Επιπλέον, και ορισμένοι ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί με γρίπη Α έχουν βιώσει αναπνευστικά και ψυχολογικά προβλήματα τουλάχιστον 2 χρόνια μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα παρατεταμένα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν σε απλές λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν έχουν ούτε τη διάρκεια, ούτε την ένταση των συμπτωμάτων του συνδρόμου long Covid.

Πόσο (μπορεί να) μας επηρεάζουν οι απλές ιώσεις

Τα άσχημα νέα είναι ότι καθώς δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα γι' αυτά τα περιστατικά, μπορεί να παραμείνουν αδιάγνωστα και συνεπώς αθεράπευτα. Οι μακροχρόνιες συνέπειες των απλών κρυολογημάτων είναι ένα πεδίο ανεξερεύνητο και οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι οι ιώσεις του αναπνευστικού είναι εντελώς ακίνδυνες, πράγμα που ίσως να μην ισχύει.

Ωστόσο, η Covid-19 μας έκανε το καλό (ανάμεσα σε τόσα άσχημα) να εκκινήσει μια σειρά ερευνών για όλα τα θέματα που αφορούν τις ιώσεις του αναπνευστικού, τη μεταδοτικότητα, τα εμβόλια, την πρόληψη και την αποθεραπεία, που φαίνεται ότι θα αποβούν χρήσιμες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.