iStock

ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ LONG COVID ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕΣ ΠΟΤΕ ΘΕΤΙΚΟΣ;

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι είναι μεγάλο το ποσοστό των πολιτών που υποφέρει από συμπτώματα long Covid χωρίς να έχει λάβει ποτέ θετική διάγνωση.

Το ένα τρίτο των ασθενών που επιβεβαιωμένα νόσησε με κορoνοϊό τα τελευταία χρόνια, εμφάνισε στην πορεία long Covid, μια κατάσταση με κυμαινόμενα συμπτώματα, που μπορεί να είναι εξουθενωτική. Νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, Neuroimmunology & Neuroinflammation, απέδειξε πέρα από αυτό ότι είναι αμέτρητοι οι άνθρωποι που υπέφεραν ή και υποφέρουν ακόμα από το παραπάνω σύνδρομο χωρίς καν να έχουν λάβει θετική διάγνωση.

Οι επιστήμονες στη μικρή αλλά πολύ στοχευμένη αυτή μελέτη κατέληξαν στο ότι πολλές περιπτώσεις long Covid παραγνωρίζονται επειδή η μόλυνση του ασθενούς δεν διαγνώστηκε ποτέ.

«Υπολογίσαμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ που κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση: μολύνθηκαν με Covid, εμφάνισαν long Covid, όμως δεν βγήκαν ποτέ θετικοί», λέει ο Δρ. Igor Koralnik, επικεφαλής της μελέτης και διευθυντής του τμήματος νευρομολυσματικών ασθενειών και παγκόσμιας νευρολογίας του Northwestern Medicine.

Το ξέρεις ότι μπορεί να έχεις long Covid ακόμα κι αν δεν βγήκες ποτέ θετικός;
O Δρ. Igor Koralnik © Northwestern Medicine

Βάσει αυτών των ευρημάτων οι επιστήμονες λένε ότι η θετική διάγνωση σε Covid-19 δεν θα πρέπει να είναι η μοναδική προϋπόθεση για να δεχθούν οι ασθενείς θεραπεία για long Covid. «Θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι στις αρχές της πανδημίας τα τεστ για Covid-19 ήταν περιορισμένα, ενώ δεν είχαν –συχνά δεν έχουν ακόμα– όλοι πρόσβαση σε αυτά. Έτσι, τα άτομα με συμπτώματα long Covid δεν θα πρέπει να αποκλείονται ούτε από την ανάλογη θεραπεία ούτε από τη συμμετοχή σε μελέτες», συμπληρώνει ο ίδιος.

Το ξέρεις ότι μπορεί να έχεις long Covid ακόμα κι αν δεν βγήκες ποτέ θετικός;
© Northwestern Medicine

Στην δική του κλινική ο Koralnik αποφάσισε να δεχθεί άτομα που δεν είχαν ποτέ θετικό τεστ, όμως εμφάνισαν τέτοια συμπτώματα. Και βρήκε ότι το 41% αυτών είχαν είτε αποκρίσεις Τ κυττάρων είτε αποκρίσεις αντισωμάτων Covid-19, που σημαίνει ότι είχαν εκτεθεί στον ιό. Απλά δεν είχαν την ευκαιρία να το επιβεβαιώσουν.

Το ξέρεις ότι μπορεί να έχεις long Covid ακόμα κι αν δεν βγήκες ποτέ θετικός;
O Δρ. Igor Koralnik με ασθενή long Covid © Northwestern Medicine

«Τα άτομα αυτά –κατά 93% γυναίκες ηλικίας περί τα 43 έτη– παραπονιόντουσαν καιρό για συμπτώματα όπως έντονη κόπωση, γνωστική δυσλειτουργία, ακόμα και δύσπνοια, τα οποία επηρέαζαν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Και το χειρότερο είναι ότι δεν αντιμετωπίζονταν με κατανόηση από τους γύρω τους, οι οποίοι τους έλεγαν ότι έχουν απλά στρες, θα περάσει, να κοιτάξουν να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν. Είναι μεγάλη η ανακούφιση να γνωρίζουν πλέον τι πραγματικά τους συμβαίνει και πώς θα το ξεπεράσουν», καταλήγει ο Koralnik, οποίος χαρακτηρίζει τον long Covid ως «πανδημία μέσα στην πανδημία».

Το ξέρεις ότι μπορεί να έχεις long Covid ακόμα κι αν δεν βγήκες ποτέ θετικός;
© Northwestern Medicine

Στην κλινική του περισσότερα από 2.100 άτομα, διαγνωσμένα και μη, έχουν δεχθεί θεραπεία long Covid με θεαματικά αποτελέσματα. Ο ίδιος προτείνει στους πολίτες να μην αφήνουν τα εξαντλητικά συμπτώματα να παρεμποδίζουν την καθημερινότητά τους. Να προχωρήσουν στις απαραίτητες εξετάσεις αντισωμάτων και να αναζητήσουν θεραπεία στις κατά τόπους κλινικές post Covid. Δείτε εδώ πού να απευθυνθείτε ανά την Ελλάδα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.