Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝ ΜΠΟΥΜΕ ΑΠΟΤΟΜΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ;

Υπάρχει κίνδυνος αν μπούμε απότομα στο νερό; Και αν ναι, ποιοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο; Γενικά, μήπως είναι προτιμότερο για όλους μας να μπαίνουμε στη θάλασσα σταδιακά; Ένας ειδικός παθολόγος μάς δίνει την απάντηση.

Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που μπαίνουν στη θάλασσα μονομιάς. Δεν περιμένω, δηλαδή, να βρέξω πρώτα τα πόδια, μετά τα χέρια και μετά όλο το υπόλοιπο σώμα , αλλά προτιμώ τη βουτιά με το που πατήσω το πόδι μου στο νερό. Προηγουμένως έχω φροντίσει να μείνω λίγη ώρα στον ήλιο για να ζεσταθώ αρκετά έτσι ώστε το σώμα μου να «ζητήσει» το δροσερό θαλασσινό νερό (το ότι το κάνω δεν σημαίνει βέβαια ότι το συνιστώ κιόλας).

Από την άλλη, βλέπω πολύ κόσμο που προτιμάει τη σταδιακή είσοδο στη θάλασσα. Ένας καλός φίλος, για παράδειγμα, μένει στην άκρη της θάλασσας με το νερό να καλύπτει τα πόδια μέχρι τη γάμπα για αρκετά λεπτά. Έπειτα, ρίχνει λίγο νερό στα χέρια και την πλάτη. Και στο τέλος, μπαίνει ολόκληρος στη θάλασσα, αφού προηγουμένως έχει καταφέρει να προσαρμόσει το σώμα του στη θερμοκρασία του νερού.

Ποια από τις δύο μεθόδους είναι ασφαλέστερη; Ισχύει το ίδιο για όλους τους ανθρώπους; Και μήπως τελικά θα πρέπει να αναθεωρήσω τον τρόπο που μπαίνω στη θάλασσα;

θάλασσα
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Απότομα ή σταδιακά στη θάλασσα; Η γνώμη του ειδικού

Όσο κι αν μια γρήγορη βουτιά στη θάλασσα μοιάζει ιδανική μετά από μια ζεστή μέρα, όλα δείχνουν ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι και η πιο ασφαλής. Αυτό διαπίστωσα έπειτα από επικοινωνία μου με τον ειδικό παθολόγο Στυλιανό Δερμιτζάκη, ο οποίος μου εξήγησε ποια μέθοδος είναι γενικά καλύτερη αλλά και ποιες κατηγορίες ανθρώπων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την απότομη είσοδο στο νερό της θάλασσας.

«Αληθεύει ότι η σταδιακή είσοδος στο νερό, η οποία δίνει την δυνατότητα στον οργανισμό μας να "συνηθίσει" στη διαφορά θερμοκρασίας, είναι ό,τι καλύτερο. [Αυτό ισχύει] ιδίως για ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν προβλήματα καρδιάς (στεφανιαία νόσο, αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια) ή αναπνευστικά προβλήματα (ΧΑΠ, άσθμα)».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.