Ελένη Καστρινογιάννη

ΥΠΝΟΣ: ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟΥΣ

Υπάρχουν τρεις στάσεις ύπνου που ανακουφίζουν από τον πόνο στη μέση, τους γοφούς και τον αυχένα. Ποιες είναι;

«Ένα δυνατό γέλιο και ένας καλός ύπνος είναι οι καλύτερες θεραπείες στο συνταγολόγιο ενός γιατρού», λέει μια παλιά ιρλανδική παροιμία. H σύγχρονη επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει σε έναν βαθμό τη λαϊκή σοφία, καθώς η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί μεταξύ άλλων με αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Ύπνο (Νational Sleep Foundation), οι ενήλικες ηλικίας 26-64 ετών χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου την ημέρα, που σημαίνει ότι περνάμε στο κρεβάτι περίπου το ⅓ της ζωής μας. Είναι, επομένως, σημαντικό η στάση που θα υιοθετήσουμε τις ώρες που είμαστε ξαπλωμένοι να υποστηρίζει τη φυσική καμπυλότητα της σπονδυλικής μας στήλης και να μας ανακουφίζει. Αν υποφέρουμε από χρόνιους πόνους, είναι πιθανό ο τρόπος που κοιμόμαστε να επιδεινώσει το όποιο πρόβλημα και να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας.

Δεν υπάρχει μια σωστή στάση ύπνου κατάλληλη για όλους τους ανθρώπους, καθώς σημαντικό ρόλο παίζει η κατάσταση της υγείας και το τι βολεύει τον καθένα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες θέσεις που θεωρούνται καλύτερες από άλλες, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Οι καλύτερες στάσεις ύπνου για...

– Τον πόνο στη μέση

Αν πονάει η μέση μας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ξαπλώσουμε στο πλάι με τα πόδια λυγισμένα προς το στομάχι, τοποθετώντας ένα μαξιλάρι ή μια κουβέρτα ανάμεσα στα γόνατα. Η στήριξη και η ευθυγράμμιση των γοφών με αυτόν τον τρόπο θα μειώσει την πίεση που δέχεται η σπονδυλική στήλη.

Αν προτιμάμε να ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα πόδια τεντωμένα, φροντίζουμε να στηρίζουμε το κάτω μέρος των ποδιών σε ένα μαξιλάρι. Διαφορετικά, θα προκληθεί υπερβολική έκταση της σπονδυλικής στήλης.

Ύπνος: Οι σωστές στάσεις για να ξυπνάμε χωρίς πόνους
Ελένη Καστρινογιάννη

– Τον πόνο στον αυχένα

Μπορούμε να επιλέξουμε να ξαπλώσουμε είτε ανάσκελα είτε στο πλάι. Είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων και άνεσης. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να επιλέξουμε το κατάλληλο μαξιλάρι, σχεδιασμένο να ακολουθεί και να υποστηρίζει την φυσική καμπυλότητα του αυχένα (μαξιλάρια contour). Είναι προτιμότερο να αποφύγουμε τα πολλά μαξιλάρια, όπως και την έλλειψη μαξιλαριού, καθώς οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές μπορεί να προκαλέσει υπερβολική έκταση του αυχένα.

– Τον πόνο στο ισχίο

Η θέση στο πλάι μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στο ισχίο, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να κοιμόμαστε ανάσκελα, ακουμπώντας τα γόνατα ή τις γάμπες πάνω σε ένα μαξιλάρι, μια κουβέρτα ή μια πετσέτα. Έτσι, θα τοποθετήσουμε τις αρθρώσεις του ισχίου σε πιο ουδέτερη θέση και θα ανακουφιστούμε από τον πόνο.

Ύπνος: Οι σωστές στάσεις για να ξυπνάμε χωρίς πόνους
Ελένη Καστρινογιάννη

Ο κατάλληλος εξοπλισμός

Επιλέγουμε ένα στρώμα ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό. Το πολύ σκληρό καταπονεί τα βαριά μέρη του σώματος, εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος, ενώ το πολύ μαλακό δημιουργεί καμπύλη στο σώμα. Επίσης, επιλέγουμε μαξιλάρι με βάση τη στάση ύπνου μας, π.χ. αν κοιμόμαστε μπρούμυτα, επιλέγουμε ένα λεπτό και μαλακό μαξιλάρι, αν κοιμόμαστε ανάσκελα ένα μέτριο, και αν κοιμόμαστε στο πλάι ένα πιο παχύ.

Αν ο πόνος μας κρατάει συχνά ξύπνιους ή επιμένει, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.