iStock

ΜΕΧΡΙ ΠΟΙΑ ΕΝΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΧΡΗΣΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ GAMERS

Το να φορούν οι gamers ακουστικά όταν παίζουν ηλεκτρονικά είναι σίγουρα καλό για τους γύρω τους! Υπάρχει όμως ένα όριο ως προς την ένταση του ήχου και τη διάρκεια έκθεσης σε αυτόν, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα ακοής.

Υποθέτω σου έχει τύχει να έχεις ακούσει ή δει πράγματα που σε σόκαραν τόσο, ώστε ακόμα κι αν έχουν περάσει χρόνια νιώθεις σαν να ζεις και να ξαναζείς τη στιγμή κάθε φορά που ακούς ή διαβάζεις κάτι σχετικό. Μια τέτοια συνθήκη προκαλείται στο μυαλό μου για όποια πληροφορία αφορά τα ακουστικά σε σχέση με την κώφωση.

Το σοκ μού προκλήθηκε όταν, σε μια άθλια προσπάθεια να κάνω πλάκα σε ανιψιό μου, πήρα τα ακουστικά του. Σε μηδενικό χρόνο τον είδα να εκρήγνυται και να ξεσπά σε κλάματα απαράμιλλης έντασης. Παράλληλα μιλούσε, αλλά η ταραχή του ήταν τέτοια που τα λόγια του ήταν ακατανόητα.

Η μητέρα του μου εξήγησε πως είχε αγοράσει τα ακουστικά με δικά του χρήματα, καθώς ο πατέρας του του απαγόρευε να χρησιμοποιεί για να μην κουφαθεί. Στο μυαλό αυτού του άνδρα τα ακουστικά ισούνται με κώφωση.

Στην πραγματικότητα, επειδή έχω γνωστούς που είναι DJs, η εκτεταμένη επαφή με την ύψιστη ένταση όντως προκαλεί θέματα. Γεγονός που επιβεβαιώνουν μελέτες. Τα ευρήματα αναφέρουν πως ο δυνατός θόρυβος μπορεί να βλάψει τα τριχωτά κύτταρα που υπάρχουν στο εσωτερικό αυτί. Αυτά είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή των ηχητικών κυμάτων σε ηλεκτρικά σήματα που μπορεί να ερμηνεύσει ο εγκέφαλος.

Άπαξ και καταστραφούν αυτά τα τριχωτά κύτταρα, δεν μπορούν να επισκευαστούν. Το αποτέλεσμα είναι απώλεια ακοής (κάτι από το οποίο κινδυνεύουν πολλοί νέοι παγκοσμίως).

Μέχρι ποια ένταση είναι ασφαλής η χρήση ακουστικών από τους gamers
iStock

Πόσος θόρυβος προκαλεί πρόβλημα

Η «ποσότητα» του θορύβου που αντέχει κάθε αυτί και άρα αυτή που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ακοή διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενημερώνει ότι οι ενήλικες μπορούν να εκτεθούν με ασφάλεια σε 80 ντεσιμπέλ (dB) για 40 ώρες την εβδομάδα. Είναι περίπου το επίπεδο θορύβου ενός κουδουνιού πόρτας.

Σύμφωνα με τις ίδιες οδηγίες, οι ενήλικες πρέπει να ακούν μόνο 85dB για τέσσερις ώρες την εβδομάδα και 90dB για μία ώρα και 15 λεπτά την εβδομάδα.

Στα παιδιά τα όρια είναι μικρότερα. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να αποφεύγουμε ήχους από 85 ντεσιμπέλ (dB) και πάνω, για περισσότερες από δυο ώρες την ημέρα. Eκεί φτάνουν τα πιστολάκια για τα μαλλιά, το μπλέντερ που έχουμε στην κουζίνα, τα ηλεκτρικά τρένα όταν φτάνουν στη στάση μας, το πλυντήριο πιάτων και το δραπανοκατσάβιδο, όταν είμαστε δίπλα.

Στην αγορά υπάρχουν ακουστικά που φτάνουν έως και τα 110 ντεσιμπέλ.

Μέχρι ποια ένταση είναι ασφαλής η χρήση ακουστικών από τους gamers
iStock

Η αποκάλυψη για τους gamers που βάζουν ακουστικά

Ανασκόπηση 14 μελετών που έκαναν ωτορινολαρυγγολόγοι του Medical University of South Carolina και δημοσιεύτηκε στο BMJ Public Health ενημερώνει πως όσοι παίζουν βιντεοπαιχνίδια κινδυνεύουν να βλάψουν την ακοή τους λόγω δυνητικά μη ασφαλών επιπέδων ήχου. Στις μελέτες αυτές συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 50.000 άτομα.

Αναφέρεται πως οι gamers παίζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με την ένταση του ήχου στα ακουστικά τους ανεβασμένη πέραν του ασφαλούς ορίου. «Κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει σε μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής ή εμβοές, ένα συνεχές κουδούνισμα στα αυτιά».

Οι ερευνητές προτρέπουν για περισσότερες προσπάθειες δημόσιας υγείας με στόχο τη σχετική ευαισθητοποίηση των gamers, με τον ίδιο τρόπο που έγινε για τη ζωντανή μουσική και τα ακουστικά. Οι παίκτες θα μπορούσαν να χαμηλώσουν την ένταση ενώ παίζουν για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο.

Η μελέτη, ωστόσο, υποδηλώνει ότι μέρος του προβλήματος είναι ο χρόνος που περνούν οι άνθρωποι όταν εκτίθενται σε υψηλές εντάσεις. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν τακτικά διαλείμματα (τουλάχιστον 5 λεπτά κάθε ώρα) για να ξεκουραστούν τα αυτιά. Όπως θα βοηθούσαν και ακουστικά ακύρωσης θορύβου, αν παίζουν σε θορυβώδη περιβάλλοντα.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι σε τρεις ξεχωριστές μελέτες τα αγόρια καταγράφηκαν να παίζουν βιντεοπαιχνίδια πιο συχνά από τα κορίτσια, για μεγαλύτερη διάρκεια και σε υψηλότερους ήχους.

Ορισμένες μελέτες βρήκαν συσχετίσεις μεταξύ του παιχνιδιού και της απώλειας ακοής, ενώ άλλες συνέδεσαν τη δραστηριότητα με τις εμβοές. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα, προκειμένου να εδραιωθεί μια ισχυρότερη σχέση μεταξύ του παιχνιδιού και της απώλειας ακοής.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.