iStock

ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ

Σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν οι μισές γυναίκες δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς είναι ο κόλπος, ενώ ακόμα λιγότερες είναι αυτές που ξέρουν πώς αλλάζει με την πάροδο των ετών.

Εκτενής έρευνα του 2019 στη Μ. Βρετανία έδειξε ότι 45% των γυναικών δεν γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκεται ο γυναικείος κόλπος. Καταλαβαίνουν γενικά ότι πρόκειται για τα γυναικεία γεννητικά όργανα, αλλά δεν μπορούν με ακρίβεια να διαχωρίσουν τον κόλπο από την ουρήθρα, τα χείλη και την κλειτορίδα. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό από παρεμφερή έρευνα που έγινε το 2020 στις ΗΠΑ. Σε αυτήν εκατομμύρια ήταν οι γυναίκες που απάντησαν ότι δεν έχουν δει ποτέ τι γίνεται «εκεί κάτω».

Αν νιώθεις ότι και οι δικές σου γνώσεις στον τομέα αυτόν υστερούν, τότε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση θα σου προκαλέσει να μάθεις ότι ο γυναικείος κόλπος, όπως και το υπόλοιπο σώμα, υποβάλλεται καθώς μεγαλώνουμε, σε αλλαγές. Οι ορμονικές διακυμάνσεις επηρεάζουν την εικόνα, τη λειτουργία, αλλά και την αίσθηση του κόλπου και γίνονται πολύ πιο έντονες από την εφηβεία και μετά, οπότε και ολοκληρώνεται ο σχηματισμός των γεννητικών οργάνων.

Εξίσου έντονες είναι οι αλλαγές που παρατηρούνται το διάστημα από την περιεμμηνόπαυση μέχρι την εμμηνόπαυση, οπότε τα οιστρογόνα πέφτουν και νέα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους. Θες να μάθεις;

Πώς αλλάζει ο κόλπος καθώς μεγαλώνουμε

Ο κόλπος στα 20

Ο κόλπος και δη το πυελικό έδαφος (ο μυς ανάμεσα στον κόλπο και τον πρωκτικό σωλήνα) στα 20 σφύζει από σωστή αιμάτωση, λίπανση και σφριγηλότατα. Η λίμπιντο και η αντοχή στο σεξ είναι πιο ψηλά από ποτέ, ενώ τώρα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η δεκαετία που συνιστάται η γυναίκα να μένει έγκυος.

Την ίδια ώρα, καθώς πρόκειται για τη δεκαετία των εναλλασσόμενων εραστών, στην ηλικία αυτή χρειάζεται να προστατεύεις τον κόλπο σου από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα χρησιμοποιώντας αντισύλληψη. Αυτή, βέβαια, μπορεί να έχει τις δικές της παρενέργειες: Αν χρησιμοποιείς αντισυλληπτικά η υγρασία του κόλπου μπορεί να μειωθεί κι αν αποφασίσεις να δοκιμάσεις κάποιο λιπαντικό, «αυτό χρειάζεται να είναι φαρμακευτικά εγκεκριμένο και να μην έχει ως βάση το πετρέλαιο ή το λάδι καρύδας που δεν είναι ασφαλή για χρήση εσωτερικά στον κόλπο. Επιπλέον, απόφυγε τα αρώματα στην περιοχή που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς», όπως λέει η νοσηλεύτρια και μαία, Kara Earthman.

Πώς αλλάζει ο κόλπος καθώς η γυναίκα μεγαλώνει
iStock

Ο κόλπος στα 30

Στη δεκαετία αυτή, και ειδικά αν έχεις αποκτήσει παιδιά, το πυελικό έδαφος αρχίζει να χάνει την ελαστικότητα και τη δύναμή του. Μπορεί, δηλαδή, για πρώτη φορά να παρατηρήσεις μια μικρή ακράτεια, όταν π.χ. φτερνίζεσαι. Αυτή είναι, λοιπόν, η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσεις ασκήσεις Kegel που θα διατηρήσουν τη σφριγηλότητα και θα λειτουργήσουν και προληπτικά σε περίπτωση που κάνεις κι άλλο μωρό στο μέλλον.

Μετά τον τοκετό και γενικά μεγαλώνοντας, αλλάζει το χρώμα των κολπικών χειλιών και γίνεται πιο σκούρο, ενώ και το δέρμα χάνει κάπως την ελαστικότητά του καθώς μειώνεται το λίπος στην περιοχή.

Ειδικά μετά τη μητρότητα, η σεξουαλική ζωή της γυναίκας μπορεί να βρεθεί σε μία πτώση στη δεκαετία αυτή. Η Earthman συνιστά τη χρήση λιπαντικού κατά τη διάρκεια του σεξ, αν παρατηρείς ξηρότητα στον κόλπο μετά τον τοκετό, περισσότερη φροντίδα του εαυτού σου με σωματική άσκηση και διαλογισμό και πολλή ανοιχτή επικοινωνία με τον/την σύντροφό σου προκειμένου να γνωρίζει πώς νιώθεις και τι χρειάζεσαι.

Ο κόλπος στα 40

Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μετά τα 45, ενώ μέχρι τα 50 όλες σχεδόν οι γυναίκες έχουν μπει στην κλιμακτήριο. «Κατά την περιεμμηνόπαυση τα οιστρογόνα σταδιακά μειώνονται, ο κύκλος της περιόδου μπορεί να γίνει ανώμαλος, ενώ ο κόλπος μπορεί να εμφανίσει ξηρότητα και ευερεθιστότητα. Παράλληλα, μειώνεται η παροχή αίματος στον κόλπο και τα χείλη, το κολλαγόνο στους ιστούς φεύγει και μπορεί να αλλάξει το pH της περιοχής. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων. «Ένα προβιοτικό για την καλύτερη υγεία του κόλπου μπορεί να κάνει θαύματα», λέει στο σημείο αυτό η Earthman.

Η δε συμβουλή της Earthman για τη δεκαετία αυτή είναι μία: “Use it or lose it”, εννοώντας ότι τα 40 είναι η ηλικία για να κάνεις περισσότερο σεξ από ποτέ. Με το σεξ διατηρείται η ελαστικότητα, το μέγεθος και η υγρασία του κόλπου, συνεπώς όχι μόνο δεν πρέπει να μειώνεται μα χρειάζεται να αυξάνεται σε αυτή τη δεκαετία.

Πώς αλλάζει ο κόλπος καθώς η γυναίκα μεγαλώνει
iStock

Ο κόλπος μετά τα 50

Αυτή είναι η δεκαετία της εμμηνόπαυσης. Τα καλά νέα είναι πως πλέον έχεις τις γνώσεις, την εμπειρία και την ωριμότητα να φροντίσεις τον κόλπο σου σωστά. Πλέον, δεν διστάζεις να συζητήσεις όσα σε απασχολούν με τους ειδικούς ή τον/τη σύντροφό σου και έχεις βρει το ιδανικό λιπαντικό για εσένα.

Στη δεκαετία αυτή μπορεί να παρατηρήσεις πως τα χείλη, ο κόλπος και ο τράχηλος μικραίνουν σε μέγεθος, το χρώμα του δέρματος γίνεται πιο χλωμό, ο τρίχες του αιδοίου λεπταίνουν επίσης και γκριζάρουν ενώ και η επιδερμίδα λεπταίνει εξαιτίας των μειωμένων οιστρογόνων. Το σεξ μπορεί να γίνει κάπως πιο επίπονο κατά την δεκαετία αυτή, οπότε το λιπαντικό είναι σίγουρα απαραίτητο, ενώ ίσως έχει νόημα να δοκιμάσεις άλλους τρόπους σεξουαλικής απόλαυσης, π.χ. με ένα σεξουαλικό βοήθημα.

Τέλος, ο κίνδυνος για ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνός σε αυτή τη δεκαετία, οπότε χρειάζεται να πίνεις πολύ νερό και να είσαι σε επικοινωνία με τον/τη γυναικολόγο σου κατά τα πρώτα συμπτώματα για τυχόν χορήγηση αντιβίωσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.