Freepik

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΥΚΗΤΕΣ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Τι είναι η ονυχομυκητίαση; Ποια τα συμπτώματά της; Και πώς θα απαλλαγείς από τους μύκητες οριστικά; Η ποδολόγος απαντά και συμβουλεύει.

Μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα, κακοσμία, φαγούρα και μία γενικότερη δυσφορία: Οι μύκητες στα πόδια είναι απαίσιοι και αν δεν απαλλαγεί κανείς από αυτούς γρήγορα, υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθούν προκαλώντας χειρότερα προβλήματα. Μάθε να αναγνωρίζεις την ονυχομυκητίαση, εντόπισε τι την προκάλεσε και δες τι πρέπει να προσέξεις τώρα το καλοκαίρι για να προφυλάξεις τα πόδια σου.

Τι είναι η ονυχομυκητίαση;

Ονυχομυκητίαση είναι μια μυκητιασική λοίμωξη (δερματόφυτο) που επηρεάζει τα νύχια. Ένα δερματόφυτο είναι μια μούχλα, η οποία χρειάζεται μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη για να αναπτυχθεί. Η κερατίνη είναι το κύριο δομικό υλικό των νυχιών σας που τα κάνει σκληρά. Τα δερματόφυτα προκαλούν το 90% των μυκητιάσεων των νυχιών των ποδιών.

Οι μολύνσεις από μύκητες αναπτύσσονται σταδιακά με αργό ρυθμό. Δεν είναι άμεση η διαφορά στην όψη ή στην αίσθηση των νυχιών, άρα μπορεί να μην την παρατηρήσετε εύκολα. Η ονυχομυκητίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο των νυχιών, συμπεριλαμβανομένης της μήτρας, του υπονύχιου ή της ονυχιαίας πλάκας, προκαλώντας πόνο, δυσφορία και παραμόρφωση. Σε περιπτώσεις που μένουν χωρίς θεραπεία, ο εκφυλισμός θα συνεχιστεί έως το σημείο που μπορεί να επηρεάσει τη μήτρα του νυχιού, προκαλώντας μόνιμη παραμόρφωση στο νύχι.

Πώς θα αποφύγεις τους μύκητες στα νύχια το καλοκαίρι
iStock

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε τους μύκητες στα νύχια;

Είναι δύσκολο να διακρίνουμε τους μύκητες στα νύχια, ιδιαίτερα αν είναι στην αρχή. Όσο περνάει ο καιρός μπορούμε να παρατηρήσουμε στοιχεία και να μην τον αφήσουμε έτσι να εξελιχθεί. Μια μυκητιακή λοίμωξη των νυχιών μπορεί να επηρεάσει μέρος του νυχιού, ολόκληρο το νύχι ή αρκετά νύχια. Πάντως, όσο πιο νωρίς γίνει διάγνωση και ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο πιο σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα.

Οι ασθενείς με ονυχομυκητίαση μπορεί να παρουσιάσουν τα ακόλουθα:

 • Πάχυνση της ονυχαίας πλάκας.
 • Υπερκερατώσεις κάτω από το νύχι ή στο υπονύχιο (νεκρά κύτταρα).
 • Αποκόλληση μέρος του νυχιού.
 • Παραμορφωμένα νύχια.
 • Νύχια εύθραυστα.
 • Χρωματισμό, όπως λευκή ή κίτρινη ράβδωση πάνω στο νύχι ή καταρρέουσα γωνία ή άκρη του νυχιού (περιφερική ονυχομυκητίαση).
 • Λευκές περιοχές με απολεπίσεις στην επιφάνεια του νυχιού κίτρινες κηλίδες στο κάτω μέρος του νυχιού (εγγύς ονυχομυκητίαση).
 • Απώλεια των νυχιών.
 • Πόνο.
 • Δυσοσμία ποδιών, που προέρχεται από το μολυσμένο νύχια.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούνται μύκητες στα νύχια;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες για τους μύκητες στα νύχια και η καθεμία έχει μια διαφορετική θεραπεία. Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις αιτίες της ονυχομυκητίασης μπορούν να προληφθούν, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξής της.

Πώς θα αποφύγεις τους μύκητες στα νύχια το καλοκαίρι
iStock

Οι συχνότερες αιτίες ονυχομυκητιάσεων είναι οι εξής:

 1. Από στενά παπούτσια. Αφενός δεν μας ταιριάζουν όλα τα παπούτσια, αφετέρου συχνά κάνουμε λάθος επιλογή στο νούμερο του παπουτσιού.
 2. Σε επαγγελματίες που είναι εκτεθειμένοι σε υγρασία (ποδιών ή χεριών) για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, όπως καθαρίστριες, κηπουροί αλλά και όσοι φορούν παπούτσια ασφαλείας.
 3. Σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ιδιαίτερα έπειτα από ακτινοβολίες ή χημειοθεραπείες.
 4. Από τραυματισμό.
 5. Από ημιμόνιμο πεντικιούρ στα νύχια των ποδιών ή τεχνητά νύχια στα χέρια.
 6. Από φαρμακευτικές αγωγές.
 7. Σε ασθενείς με διαβήτη.
 8. Σε ασθενείς οποιασδήποτε νόσου των αιμοφόρων αγγείων.
 9. Σε όσους κολυμπούν σε δημόσιες πισίνες.
 10. Σε αθλητές.

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις επηρεάζουν τα νύχια των ποδιών πιο συχνά από τα νύχια των χεριών. Αν και είναι θεραπεύσιμες, στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, ο μύκητας μπορεί να επιστρέψει μετά τη θεραπεία ή να προκαλέσει μελλοντικές επιπλοκές.

Είναι επώδυνος ο μύκητας στα νύχια;

Όχι, δεν είναι επώδυνος. Τα πρώτα συμπτώματα έχουν να κάνουν με αντιαισθητική όψη στα νύχια. Έτσι, αρχίζουμε να τα κρύβουμε στα κλειστά παπούτσια προκαλώντας ένα περιβάλλον που θα δώσει περισσότερη υγρασία. Η υγρασία είναι η τροφή για τα δερματόφυτα και θα πρέπει να την αποφεύγουμε. Ο εκφυλισμός που μπορεί να προκαλέσει ένας μύκητας στο νύχι είναι η ονυχοκρύπτωση, που τις περισσότερες φορές προκαλεί πόνο.

Το καλοκαίρι μπορούμε να βάψουμε τα νύχια που έχουν ονυχομυκητίαση;

Είναι ίσως η πρώτη ερώτηση που θα κάνουν οι γυναίκες στον/στην ποδολόγο, όταν πηγαίνουν για διάγνωση και την απαιτούμενη θεραπεία. Η απάντηση είναι «όχι», γιατί πρώτον το βερνίκι νυχιών παγιδεύει την υγρασία από το νύχι σας. Επειδή οι μύκητες ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα, η χρήση βερνικιού νυχιών μπορεί να επιδεινώσει μια μυκητίαση. Και δεύτερον γιατί το βερνίκι δεν είναι υλικό με πόρους και έτσι εμποδίζει τη θεραπεία για το νύχι.

Πώς θα αποφύγεις τους μύκητες στα νύχια το καλοκαίρι
Freepik

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Αν έχετε μια υποψία για μύκητες στα νύχια, ζητήστε τη γνώμη ενός ειδικού. Σίγουρα όσο πιο σύντομα γίνει διάγνωση και ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο γρηγορότερα θα έχετε και αποτελέσματα. Ο χρόνος ίασης στην ονυχομυκητίαση εξαρτάται από την ανάπλαση του νυχιού, που στον καθένα μας έχει διαφορετικό ρυθμό.

Απλές και χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη των ονυχομυκητιάσεων

 1. Φοράτε πάντα σαγιονάρες όταν κινείστε σε υγρούς χώρους όπως γυμναστήρια, αποδυτήρια, σπα και πισίνες.
 2. Εάν μόλις ολοκληρώσατε μια θεραπεία για ονυχομυκητίαση, απολυμάνετε κάθε ζευγάρι παπουτσιών που φορούσατε πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία. Οι μύκητες επιβιώνουν στα παπούτσια.
 3. Αλλάζετε κάλτσες κάθε μέρα. Ιδανικά, θα πρέπει να εναλλάσσετε και τα παπούτσια σας καθημερινά.
 4. Επιλέγετε να φοράτε παπούτσια από δέρμα. Επίσης, πρέπει να είναι άνετα και να μη σφίγγουν τα πόδια σας. Αποφύγετε παπούτσια που κάνουν τα πόδια σας να ιδρώνουν.
 5. Χρησιμοποιείτε αντιμυκητιακά προϊόντα στα παπούτσια σας. Αυτά τα προϊόντα δεν μπορούν να θεραπεύσουν μια ονυχομυκητίαση, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης μυκήτων στα παπούτσια σας.
 6. Κρατήστε τα νύχια σας κοντά. Όσο πιο κοντά είναι, τόσο δυσκολεύονται οι μύκητες να εισέλθουν κάτω από την επιφάνειά τους.
 7. Απολυμάνετε το ψαλιδάκι, τις λίμες και όποια άλλα εργαλεία χρησιμοποιείτε για την περιποίηση των νυχιών σας. Ζητήστε να κάνουν το ίδιο, αν απευθύνεστε σε κάποιο κέντρο αισθητικής για την περιποίησή τους. Επίσης, μη μοιράζεστε ποτέ, ούτε με άλλα μέλη της οικογένειας, τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για την περιποίηση των νυχιών σας.
 8. Κρατήστε τα πόδια σας καθαρά και στεγνά. Στεγνώστε καλά τα πόδια σας μετά το πλύσιμο.
 9. Ενυδατώνετε τακτικά το δέρμα στα πόδια σας. Οι μύκητες μπορούν να εισέλθουν μέσω των μικρών ρωγμών, που προκαλούνται από την ξηρότητα στο δέρμα.
 10. Αν εμφανιστούν μύκητες στο δέρμα των ποδιών (πόδι του αθλητή), φροντίστε να αναζητήσετε θεραπεία άμεσα. Οι μύκητες μπορούν εύκολα να προσβάλλουν και τα νύχια σας.
 11. Η καλή φροντίδα των νυχιών σας είναι ένας τρόπος να προλάβετε τις λοιμώξεις. Θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγετε να τραυματίζετε το δέρμα γύρω από τα νύχια σας. Το τραύμα που οφείλεται σε τυχαίο ή επιθετικό κόψιμο των νυχιών μπορεί να μετατραπεί σε πύλες εισόδου για τον μύκητα.
 12. Επιλέγετε αξιόπιστους και καθαρούς χώρους περιποίησης για τα νύχια σας.

Η Ελένη Παπαδοπούλου είναι ποδολόγος-ποδοθεραπεύτρια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.