iStock

ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΑΝ ΚΟΨΕΙΣ ΤΟ ΚΡΕΑΣ

Όσο νωρίτερα αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες, τόσο το καλύτερο για την υγεία μας και τόσο περισσότερα κεράκια θα σβήσουμε στην τούρτα μας.

Ξέρουμε ότι ορισμένες διατροφικές συνήθειες επιβαρύνουν την υγεία μας. Ξέρουμε ότι καλό θα ήταν να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γιατί σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου. Ξέρουμε, επίσης, ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως φορτωμένα ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά, οπότε συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

Η τήρηση ενός ισορροπημένου διατροφικού μοντέλου δεν συνδέεται μόνο με τα κιλά στη ζυγαριά μας, αλλά με την υγεία και τη μακροζωία μας. Τι εννοούμε όταν λέμε ισορροπημένο διατροφικό μοντέλο; Φέρτε στο μυαλό σας την τόσο οικεία σε εμάς μεσογειακή διατροφή, που ακόμα μια φορά αναδείχθηκε ως η καλύτερη συνολικά δίαιτα που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει. Μια διατροφή που δίνει έμφαση στην κατανάλωση φυτικών τροφών και στην κατανάλωση κρέατος με μέτρο.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι πώς τα οφέλη μιας τέτοιας διατροφής αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα κεράκια πάνω στην τούρτα των γενεθλίων μας. Δηλαδή, πόσα χρόνια προσθέτουν στη ζωή μας.

Αλλάζουμε διατροφικές συνήθειες, κερδίζουμε χρόνια

Έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS Medicine, επιδιώκει να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα, υπολογίζοντας κατά μέσο όρο πόσα επιπλέον κεράκια θα ανάψουμε, αν απομακρυνθούμε λίγο από μια διατροφή δυτικού τύπου (πλούσια σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα) και κινηθούμε προς ένα πιο υγιεινό μοντέλο.

Μια αλλαγή στη διατροφή μας την οποία θα διατηρήσουμε σε βάθος χρόνου, μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Ωστόσο, το μέγεθος της αλλαγής αυτής δεν έχει τόση σημασία, ξεκαθαρίζουν οι ερευνητές. Είτε δηλαδή φέρουμε τα πάνω κάτω στον τρόπο που τρεφόμαστε, είτε επιλέξουμε κάτι πιο εφικτό, μόνο κέρδη έχουμε να μετράμε. Μάλιστα, όσο νωρίτερα υιοθετήσουμε την όποια αλλαγή, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα κέρδη αυτά.

Πόσα χρόνια κερδίζεις αν κόψεις το κρέας
iStock

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι αν κάνουμε στροφή 180 μοιρών στη διατροφή μας, κάνοντας όλες τις αλλαγές που προτείνουν οι ειδικοί, τότε έχουμε το εξής κέρδος (με βάση την ηλικία έναρξης):

  • Στα 20: οι γυναίκες κερδίζουν 11 χρόνια και οι άντρες 13.
  • Στα 60: οι γυναίκες κερδίζουν 8 χρόνια και οι άντρες 9.

Ένα βήμα τη φορά

Ελάχιστοι, όμως, μπορούν να κάνουν μεγάλες θυσίες και να κόψουν μαχαίρι κάθε επιβαρυντική διατροφική συνήθεια. Οι περισσότεροι δεν θέλουμε να στερηθούμε το παραδοσιακό σουβλάκι. Έτσι, οι ειδικοί υπολόγισαν χωριστά την επίδραση που έχει η αυξημένη πρόσληψη κάθε φυτικής ομάδας τροφίμων και/ή η μείωση της κατανάλωσης ομάδων τροφίμων που συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά ασθενειών και θνησιμότητας.

«Τα μεγαλύτερα κέρδη προκύπτουν με την αύξηση της πρόσληψης οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρών καρπών, και τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Lars Fadnes, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία.

Όσοι, λοιπόν, δεν μπορούμε να διαγράψουμε με μιας τα πάντα, ας δοκιμάσουμε να κάνουμε μικρότερες αλλαγές. Αντί για το κλασικό cheeseburger, ας δοκιμάσουμε ένα μπέργκερ με μπιφτέκι λαχανικών. Αντί για μπάρες δημητριακών, ένα μήλο. Αντί για μια πάστα φλόρα, ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα. «Για να διανύσουμε τον δρόμο προς τη μακροζωία, χρειάζεται να κάνουμε ένα βήμα τη φορά», λένε οι ερευνητές.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.