iStock

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Είσαι μήλο ή αχλάδι; Η αλήθεια είναι ότι αν έχεις υγιές βάρος, ο σωματότυπός σου δεν αποκαλύπτει πολλά για την υγεία σου. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι που «βάζεις» τα παραπανίσια κιλά.

Είσαι μήλο ή αχλάδι; Τα κουίζ που σου επιτρέπουν να ανακαλύψεις ποιος είναι ο δικός σου σωματότυπος είναι αμέτρητα. Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σου βγάλει εκατομμύρια αποτελέσματα. Αν βρεις μια αξιόπιστη πηγή, δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψεις τον δικό σου.

Έχε, όμως, υπόψη σου ότι τα γονίδιά μας είναι αυτά που παίζουν καθοριστικό ρόλο όσον αφορά τον σωματότυπό μας. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος γύρω από τη μέση, ενώ άλλοι στους γοφούς τους. «Το σχήμα του σώματός σου δεν αποκαλύπτει απαραίτητα πολλά για την υγεία σου, εάν έχεις ένα υγιές βάρος. Αυτό που έχει σημασία όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών είναι το που “βάζεις” τα παραπανίσια κιλά», εξηγούν ειδικοί από το Ιατρικό Κέντρο Cleveland clinic. Με άλλα λόγια, το σχήμα του σώματός σου δεν δείχνει εάν είσαι υγιής ή όχι. «Αντιθέτως, ο συνδυασμός του σχήματος του με έναν μεγάλο Δείκτη Μάζας Σώματος μπορεί να αποτελέσει κόκκινη σημαία για ορισμένες καταστάσεις».

Με βάση τη συνολική κατανομή λίπους στο σώμα, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας εξηγούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες σωματότυπου: μήλο, αχλάδι, κλεψύδρα, ανεστραμμένο τρίγωνο, σωλήνας.

Αν έχεις σωματότυπο μήλο

Η κοιλιακή συσσώρευση λίπους είναι ίσως η πιο επικίνδυνη από όλες, καθώς η αυξημένη περίμετρος μέσης μπορεί να σημαίνει υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Ακόμα κι αν δεν είσαι υπέρβαρος αλλά έχεις αυτόν τον σωματότυπο, εξακολουθείς να διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τα άτομα με μικρότερη μέση. Γιατί το λίπος στην κοιλιά προκαλεί τόσα προβλήματα; Γιατί, μεταξύ άλλων, αναπτύσσεται βαθιά μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα και γεμίζει τον χώρο μεταξύ των οργάνων, έχει ισχυρότερη επίδραση στον μεταβολισμό και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου.

Τι μπορείς να κάνεις

Δεν θα ανακαλύψεις τον τροχό. Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση θα σε βοηθήσουν να χάσεις πόντους από την περιφέρεια. Η ζάχαρη, το ψωμί, το ρύζι, οι πατάτες μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσουν το λίπος στην περιοχή. Προσπάθησε να βάλεις περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου και λιγότερες λιπαρές πρωτεΐνες, όπως το ψάρι.

σωματότυπος
iStock

Αν έχεις σωματότυπο αχλάδι

Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα που έχουν σωματότυπο αχλάδι μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κιρσούς και οστεοαρθρίτιδα στις αρθρώσεις των κάτω άκρων, όπως τα ισχία και τα γόνατα, εξηγούν οι ειδικοί. Αυτό συμβαίνει επειδή το υπερβολικό βάρος στο κάτω μέρος του σώματος αυξάνει την πίεση που δέχονται τα άκρα.

Τι μπορείς να κάνεις

Σε κάθε περίπτωση, αν είσαι υπέρβαρος, η απώλεια βάρους από οποιοδήποτε σημείο είναι ευεργετική. Ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης είναι η καλύτερη τακτική. Τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία αυτή μπορούν να επωφεληθούν από ασκήσεις που στοχεύουν στο κάτω μέρος του σώματος, όπως η πεζοπορία, το τρέξιμο, η ποδηλασία.

σωματότυπος

Αν έχεις σωματότυπο κλεψύδρα

Στην περίπτωση αυτή, τα κιλά που παίρνεις δεν συγκεντρώνονται σε μια περιοχή όπως συμβαίνει στις παραπάνω κατηγορίες. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση βάρους μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, εκτός κι εάν ζυγίζεσαι τακτικά.

Τι μπορείς να κάνεις

Προτίμησε full-body workouts, δηλαδή προγράμματα που γυμνάζουν ολόκληρο το σώμα, μιας και αποθηκεύεις λίπος τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω μέρος του σώματος. Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις στη διατροφή σου περισσότερα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες.

σωματότυπος
iStock

Αν έχεις σωματότυπο ανεστραμμένο τρίγωνο

Τα άτομα στην κατηγορία αυτή μεταφέρουν περισσότερο βάρος στο πάνω μέρος του σώματος, όπως το στήθος και οι ώμοι, σε αντίθεση με το στομάχι και τους γοφούς τους. Μπορεί, λοιπόν, να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πόνο στην πλάτη, τους ώμους και τον αυχένα.

Οι ειδικοί ξεδιαλύνουν και μια κοινή παρανόηση γύρω από το μεγάλο στήθος, καθώς όπως εξηγούν το μέγεθός των μαστών δεν έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η πυκνότητά τους είναι αυτό που χρειάζεται να μας σε απασχολεί. Οι πυκνοί μαστοί έχουν περισσότερο συνδετικό από λιπώδη ιστό και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Τι μπορείς να κάνεις

Μπορείς να εστιάσεις σε ασκήσεις για το κάτω μέρος του σώματος, όπως καθίσματα, προβολές, άρσεις ποδιών. Καλό είναι, επίσης, να έχεις μια εικόνα του ΔΜΣ σου, γιατί τα πολλά παραπανίσια κιλά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών. Μπορείς, επίσης, να βελτιώσεις την υγεία σου με προπονήσεις που δυναμώνουν την πλάτη.

σωματόπος
iStock

Αν έχεις σωματότυπο σωλήνα

Αν και είναι πιο δύσκολο να πάρεις βάρος, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατον. Και στην περίπτωση αυτή, αν είσαι υπέρβαρος δεν γλιτώνεις από τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Τα άτομα με σωματότυπο σωλήνα μπορεί να έχουν πιο εύθραυστα οστά, κάτι που τα καθιστά πιο επιρρεπή σε κατάγματα και οστεοπόρωση.

Τι μπορείς να κάνεις

Μπορείς  να μειώσεις τον κίνδυνο κάνοντας ασκήσεις που ενδυναμώνουν τα οστά, όπως οι προπονήσεις αντίστασης και με το βάρος του σώματος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.