Courtesy Camilla Row

ΜΑΡΤΥΡΙΑ: ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΜΟΝΕΣ ΚΑΟΥΡΕΣ

Για χρόνια οι γιατροί αψηφούσαν τις ενοχλήσεις μιας 39χρονης στο στομάχι, όμως αυτή ψαχνόταν για απαντήσεις. Μέχρι που ανακάλυψε κάτι πολύ χειρότερο από απλές καούρες.

Οι καούρες είναι από τις πιο συχνές ενοχλήσεις που έχει κανείς έπειτα από ένα βαρύ γεύμα. Νιώθεις τον οισοφάγο σου να καίγεται και σε ακραίες περιπτώσεις η αίσθηση αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι ψηλά στον λαιμό. Συνήθως υποχωρεί έπειτα από λίγη ώρα ή με τη βοήθεια κάποιου αντιόξινου σκευάσματος, εκτός αν υποφέρεις από διαφραγματοκήλη, εξαιτίας της οποίας προκαλούνται γαστροοισοφαγικές παλινδρομήσεις που στη συνέχεια δημιουργούν καούρες.

Αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες που θα σου δώσει ένας γαστρεντερολόγος αν τον επισκεφθείς με τα παραπάνω συμπτώματα. Τι γίνεται, όμως, αν οι ενοχλήσεις αυτές επανέρχονται ακόμα και όταν ακολουθείς μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή; Συνεχίζεις τα αντιόξινα και κάνεις σα να μη συμβαίνει τίποτα ή το ψάχνεις μέχρι να βρεις τη λύση;

Η Camilla Row βρισκόταν σε αυτό το δίλημμα για περίπου δύο χρόνια που υπέφερε από καούρες. Είχε μιλήσει γι’ αυτές στους γιατρούς, οι οποίοι τις σύστηναν αλλαγές στον τρόπο ζωής της: Να κόψει τα πικάντικα και τα αλμυρά, να κοιμάται με λίγο πιο ανασηκωμένη πλάτη… Τίποτα, όμως, δεν τη βοηθούσε. Έτσι, συνέχιζαν να της συνταγογραφούν αντιόξινα σκευάσματα και, δεδομένου ότι ήταν μια νέα μαμά, στα 39 της, κανείς δεν ασχολιόταν μαζί της σε μεγαλύτερο βάθος.

Η διάγνωση με καρκίνο στομάχου έφερε τον κόσμο της άνω-κάτω

Ο πόνος της χειροτέρευε τόσο, που η Row φοβόταν πως θα πάθαινε ανακοπή. Καλούσε στο τηλέφωνο τον γιατρό της και τον παρακαλούσε κλαίγοντας να κάνει κάτι για να σταματήσει να υποφέρει. Κάποια στιγμή, έπειτα από μεγάλη επιμονή, ένας γιατρός προγραμμάτισε γι’ αυτήν μια γαστροσκόπηση, και η διάγνωση αποκάλυψε το πραγματικό πρόβλημα: Αδενοκαρκίνωμα στομάχου.

«Σοκαρίστηκα γιατί δεν γνώριζα ότι υπάρχει τέτοια μορφή καρκίνου», λέει σήμερα μιλώντας στο TODAY. Και δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι η διάγνωση αυτή θα σήμαινε να αφαιρέσει όχι μόνο το στομάχι της, μα και τις ωοθήκες και τους μαστούς της.

Αυτό που επίσης δεν μπορούσε να πιστέψει ήταν ότι της συνέβη κάτι τέτοιο παρόλο που ακολουθούσε έναν απόλυτα υγιεινό τρόπο ζωής: Έτρωγε σωστά, έκανε γυμναστική πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα. Επιπλέον, δεν είχε κανένα σχετικό ιστορικό στην οικογένειά της.

Μια 39χρονη είχε για χρόνια καούρες που αποδείχτηκαν κάτι πολύ χειρότερο
Courtesy Camilla Row

Τι μπορεί να της προκάλεσε καρκίνο στομάχου

Σύμφωνα με γιατρούς που μίλησαν επίσης στο TODAY, «μια βακτηριακή λοίμωξη, το φαγητό που τρώει ένα άτομο και γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την ασθένεια».

Πολύ συχνή αιτία, όπως είπαν, είναι μόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το ίδιο βακτήριο που προκαλεί έλκη στομάχου και μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μολυσμένων τροφών και νερού, ή με τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου. Τα βακτήρια τότε εισέρχονται στον βλεννογόνο του στομάχου και τον καταστρέφουν, προκαλώντας φλεγμονή που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Η πλούσια σε νάτριο διατροφή  και η κατανάλωση πολλών αλλαντικών, καπνιστών και επεξεργασμένων τροφών ενοχοποιούνται πολύ. Η εθνικότητα παίζει, επίσης, ρόλο: Ο καρκίνος του στομάχου είναι πιο συχνός στους Ασιάτες και τους Αφρικανούς.

Περίπου το 3% των ασθενών έχει γενετική προδιάθεση για καρκίνο. Με το σχετικό γενετικό τεστ μπορεί κανείς να ανακαλύψει ποια ακριβώς μετάλλαξη έχει και πόσο επιθετική είναι. Στην περίπτωση της Row τα πράγματα εξελίσσονταν πολύ γρήγορα. Μάλιστα, η μετάλλαξη στο γονίδιο CDH1 που είχε αύξανε και τον κίνδυνο για καρκίνο το μαστού. Όταν πριν δύο χρόνια η μαστογραφία έδειξε ότι είχε άτυπη υπερπλασία, αποφάσισε να υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή, για να μην εξελιχθεί και εκεί ένας ακόμα καρκίνος.

Μια 39χρονη είχε για χρόνια καούρες που αποδείχτηκαν κάτι πολύ χειρότερο
Courtesy Camilla Row

Η ζωή μετά το χειρουργείο

Στο χειρουργείο μαζί με το στομάχι της αφαιρέθηκαν και 47 λεμφαδένες. Δύο από αυτούς ελέγχθηκαν θετικοί για καρκίνο και αυτό σήμαινε πως η Row βρισκόταν στο 1ο στάδιο.

Υποβλήθηκε, λοιπόν, σε χημειοθεραπεία, ενώ ο οισοφάγος της συνδέθηκε με το λεπτό έντερο. Έπρεπε να μάθει από την αρχή να τρώει και να χωνεύει χωρίς στομάχι, τροφές αλεσμένες, σε μικρές ποσότητες, που θα έπρεπε να μασά αμέτρητες φορές.

Ήταν αφάνταστα θυμωμένη που της πήρε σχεδόν δυόμισι χρόνια να διαγνωστεί, μα ο χειρουργός της είπε ότι πρόκειται για σύνηθες σενάριο. Τα συμπτώματα του καρκίνου στο στομάχι είναι ασαφή (μπορεί να περιλαμβάνου ναυτία, φούσκωμα, ανεξήγητη απώλεια βάρους, μειωμένη όρεξη, σκουρόχρωμα κόπρανα, καούρες), ενώ η συγκεκριμένη ασθένεια είναι σχετικά σπάνια στις Η.Π.Α., οπότε οι γιατροί δύσκολα την υποψιάζονται.

Στα πρώτα στάδια δεν υπάρχουν καν συμπτώματα, ενώ δεν διακρίνεται κάτι από τους υπερήχους. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν ύπουλο καρκίνο που κρύβεται πολύ καλά μέχρι να μεγαλώσει επικίνδυνα. Και τότε ο ασθενής που θα διαγνωστεί είναι ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Στην περίπτωση της Row, η δοκιμασία δεν θα σταματούσε εκεί. Το 2021, στο πλαίσιο των 6μηνιαίων εξετάσεών της, προχώρησε σε γενετικό τεστ προκειμένου να διακρίνει αν είχε κάποιον άλλο όγκο στο DNA της. Λίγο καιρό μετά, αυτό βγήκε θετικό και οι γιατροί βρήκαν όγκους στις ωοθήκες της, προερχόμενους από τον καρκίνο του στομάχου, παρόλο που αυτός είχε αφαιρεθεί.

«Μου είπαν ότι τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να κοιμούνται, να κρύβονται και να ενεργοποιούνται ξανά χρόνια αργότερα», λέει η ίδια.

Αφαίρεσε, λοιπόν, και τις ωοθήκες μα και τις σάλπιγγές της, και πλέον είναι μια επιζήσασα καρκίνου στομάχου στο 4ο στάδιο με τα στατιστικά να μην είναι με το μέρος της.

«Όταν πρωτοδιαγνώστηκα με καρκίνο 4ου σταδίου οι γιατροί μου έδιναν το πολύ δύο χρόνια. Ωστόσο είμαι ακόμα εδώ και τα πάω πολύ καλά», λέει η Row. Θεωρεί ότι αυτό το οφείλει στην Υπερθερμική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία, μια μέθοδο χημειοθεραπείας που μεταφέρει το χημειοθεραπευτικό φάρμακο σε πολύ υψηλή πυκνότητα και σε θερμοκρασία 42 βαθμών Κελσίου εντός της κοιλιάς για 90 λεπτά, στοχεύοντας τα καρκινικά κύτταρα.

Η ίδια λέει πως οι παρενέργειες αυτής της χημειοθεραπείας είναι πολύ λιγότερες από αυτές της συνηθισμένης ενέσιμης.

Μέχρι στιγμής, έχει κάνει 7 τέτοιους κύκλους, για τους οποίους απαιτείται γενική αναισθησία, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει και την παραδοσιακή χημειοθεραπεία.

Επιπλέον, συνεχίζει τις εξετάσεις της, που εμφανίζουν καρκινικές ενδείξεις στο αίμα της, αλλά σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό την κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξη. Ως κλινική ψυχολόγος στο επάγγελμα, έχει αποφασίσει να διατηρήσει μια θετική στάση ζωής και να ζήσει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά γίνεται με τον άντρα της και τα παιδιά της.

Μια 39χρονη είχε για χρόνια καούρες που αποδείχτηκαν κάτι πολύ χειρότερο
Courtesy Camilla Row

Την ίδια ώρα θέλει να κάνει γνωστό το πρόβλημά της και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο να ελέγχει κάθε επίμονη ενόχληση στο στομάχι, για να μη βρεθούν κι άλλοι στη θέση της.

«Αν ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, θα κάνω με αυτόν το καλύτερο που μπορώ για να έχει αξία. Γνωρίζοντας ότι μπορώ να βοηθήσω έστω έναν άνθρωπο, με κάνει να νιώθω πως ό,τι περνάω δεν είναι εντελώς μάταιο», καταλήγει η ίδια.

Η ιστορία της και οι φωτογραφίες της δημοσιεύονται στο OW με την άδειά της.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.