iStock

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΟΥ Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ

Μια απλή δοκιμασία περπατήματος «διπλής εργασίας» μπορεί να αποκαλύψει –πρώιμες και σχετιζόμενες με την ηλικία– αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Αν κοιτάξεις τους ανθρώπους γύρω σου καθώς περπατάς στον δρόμο, σίγουρα θα παρατηρήσεις αρκετούς να προχωρούν και να μιλούν ταυτόχρονα. Μάλιστα, οι πιο νέοι μπορεί ακόμα και να γράφουν στο κινητό τους ή να βλέπουν βιντεάκια στο διαδίκτυο!

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Healthy Longevity κατέληξε σε μερικά ενδιαφέροντα σχετικά ευρήματα. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ικανότητα να εκτελούμε διάφορες εργασίες κατά τη περπάτημα αρχίζει να μειώνεται από την ηλικία των 55 ετών, δηλαδή έως και μια δεκαετία πριν από την ηλικία που τυπικά ορίζει τα γηρατειά, η οποία είναι τα 65 έτη.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν ορισμένοι συμμετέχοντες της έρευνας όταν περπατούσαν και μιλούσαν ταυτόχρονα θα μπορούσαν να είναι σημάδι επιταχυνόμενης γήρανσης του εγκεφάλου, δήλωσε ένας εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης, ο Junhong Zhou, σε ανακοίνωση τύπου. Επιπλέον, οι δυσκολίες «διπλής εργασίας» μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι ερευνητές αξιολόγησαν έναν μεγάλο αριθμό ατόμων ηλικιών από 40 έως 64 ετών και παρατήρησαν ότι η ικανότητα βάδισης υπό κανονικές, ήσυχες συνθήκες παρέμεινε σχετικά σταθερή σε όλο αυτό το ηλικιακό φάσμα.

«Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή τη σχετικά υγιή ομάδα, όταν ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες να περπατήσουν και ταυτόχρονα να εκτελέσουν μια νοητική αριθμητική εργασία, μπορέσαμε να παρατηρήσουμε ανεπαίσθητες αλλά σημαντικές αλλαγές στη βάδιση, ξεκινώντας από τα μέσα της έκτης δεκαετίας της ζωής», δήλωσε ο Junhong Zhou. «Αυτό σημαίνει ότι μια απλή δοκιμασία περπατήματος διπλής εργασίας, η οποία εξετάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να εκτελεί ταυτόχρονα δύο εργασίες, μπορεί να αποκαλύψει πρώιμες, σχετιζόμενες με την ηλικία αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία, οι οποίες μπορεί να σηματοδοτούν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στη μετέπειτα ζωή», πρόσθεσε.

ηλικία
Freepik

«Σε σύγκριση με το ήρεμο περπάτημα, το περπάτημα υπό συνθήκες διπλής εργασίας προσθέτει στρες στο κινητικό σύστημα, επειδή οι δύο εργασίες πρέπει να ανταγωνίζονται για τους κοινούς πόρους στον εγκέφαλο», εξήγησε ο Zhou. «Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι η ικανότητα να διαχειρίζεται αυτό το στρες και να διατηρεί επαρκώς την απόδοση και στις δύο εργασίες είναι μια κρίσιμη εγκεφαλική λειτουργία που τείνει να μειώνεται στην τρίτη ηλικία», συμπλήρωσε ο ερευνητής.

Η μείωση οφείλεται στην εγκεφαλική λειτουργία και όχι σε αλλαγές στη φυσική κατάσταση, όπως τονίζεται στη μελέτη. Άλλες δραστηριότητες οι οποίες παράλληλα με τη βάδιση γίνονται πιο δύσκολες είναι η ανάγνωση πινακίδων και η λήψη αποφάσεων.

Δεν ισχύει, όμως, για όλους

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα παραπάνω συμπεράσματα δεν ίσχυαν για όλους τους συμμετέχοντες. Παρατήρησαν ότι ορισμένοι από αυτούς, ηλικίας άνω των 60 ετών, κατάφεραν να εκτελέσουν τη δοκιμασία διπλής εργασίας εξίσου καλά με συμμετέχοντες ηλικίας 50 ετών ή ακόμα και νεότερους.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σίγουρο πως όλοι οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να περπατούν και να μιλούν ταυτόχρονα καθώς μεγαλώνουν, ενώ επισημαίνουν ότι ορισμένα άτομα εμφανίζονται πιο ανθεκτικά στις επιπτώσεις της γήρανσης.

περπάτημα
Pexels Jack Sparrow

Ηλικία και εγκέφαλος: Ανατροπή των μέχρι τώρα δεδομένων

Η μελέτη είναι σημαντική επειδή, ουσιαστικά, διαπίστωσε ότι τέτοιες αλλαγές στην ανθεκτικότητα του εγκεφάλου συμβαίνουν πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι στιγμής οι επιστήμονες. Όπως αναφέρθηκε, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι «η βάδιση διπλής εργασίας είναι μια σημαντική λειτουργική ικανότητα που θα πρέπει να παρακολουθείται συστηματικά ξεκινώντας από τη μέση ηλικία».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.